Το Pride Photo Foundation, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Άμστερνταμ, αναδεικνύει τη σ3ξουαλική και έμφυλη διαφορετικότητα μέσω της φωτογραφίας και φέτος, φιλοξενεί στους δρόμους της πόλης μια έκθεση με ιστορίες από τη ζωή queer και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, με σκοπό την ορατότητα και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την ισότητα και τα δικαιώματα των ανθρώπων κάθε σεξουαλικής ταυτότητας. Ιδρύθηκε το 2010 με στόχο να προωθήσει την αποδοχή των LGBTQIA+ στην κοινωνία κι από τότε κάθε χρόνο κερδίζει έδαφος με τη διοργάνωση ετησίων διαγωνισμών και εκθέσεων, ενώ παρέχει πλατφόρμα για καλλιτέχνες, που μπορούν μέσω του έργου τους να εκφράσουν τις ιστορίες τους. Φέτος, μια από τις συγκινητικές ιστορίες στο επίκεντρο της έκθεσης, είναι εκείνη της Δήμητρας από τη Λέσβο.

 

 Κοσμοδρόμιο

Ολλανδία: Έκθεση φωτογραφίας τιμά τη ζωή της Δήμητρας της Λέσβου | Πηγή φωτογραφίας: Κοσμοδρόμιο

 

Η φωτογραφία της Δήμητρας, που στα 14 της χρόνια ανακοίνωσε στους γονείς της ότι είναι κορίτσι, ανήκει στο κολάζ από τις ιστορίες που ανέδειξε η φωτογράφος Chiara Fabro. Η Δήμητρα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με την οικογένειά της, που έζησε ακόμα και ως άστεγη στην Αθήνα, προσφέροντας φροντίδα στην άρρωστη μητέρα της για 25 χρόνια, που έφυγε με αυτόν τον τόσο άδικο και ντροπιαστικό τρόπο και που ποτέ δεν έλαβε την αγάπη και την αποδοχή που της άξιζε. Ήταν τέλη του Δεκεμβρίου του 2021, όταν η Δήμητρα βίωσε επιθέσεις από ανηλίκους, ενώ ζούσε στη Σκάλα Συκαμνιάς της Λέσβου. Έπειτα, έγινε θύμα θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη στο Παλαιό Φάληρο, τον Απρίλιο του 2022, σε ηλικία 64 ετών.

Η φωτογράφος Chiara Fabro αποτύπωσε τη μάχη και την υπερηφάνεια της Δήμητρας στο έργο της. Η επιλογή της φωτογραφίας για την έκθεση του Pride Photo Foundation αποτελεί ένα συγκινητικό μήνυμα αφιερωμένο σε μια γυναίκα που πάλεψε για την ταυτότητά της και για την αγάπη στην κοινότητά της. Όπως και τόσες ιστορίες ανθρώπων που εκτείνονται κατά μήκος της έκθεσης, κι αποτελούν μια συγκλονιστική μαρτυρία για την πορεία και την αντίσταση των μελών της LGBTQIA+ κοινότητας, αναδεικνύοντας τον αγώνα τους για αξιοπρέπεια και αποδοχή.

«Η κοινωνία μας σε έχει απογοητεύσει, όμορφη ειλικρινή ψυχή. Στα μάτια σου, τα σημάδια και η υπερηφάνεια της μάχης σου», αναφέρει η αφιέρωση της φωτογράφου προς τη Δήμητρα.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chiara Fabbro (@chi.fabb)

 

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα μίλησε με τα πιο απαξιωτικά λόγια κι έκανε στην άκρη έναν άνθρωπο που τη χρειαζόταν, η Ολλανδία ασκεί τη δική της κριτική προς την κοινωνία μέσω της τέχνης και κάνει μια ανοιχτή πρόκληση για ακόμα περισσότερη αποδοχή και σεβασμό προς τις διαφορετικότητες. Είναι στο χέρι σου να ανοίξεις χέρια και μυαλό και να τη δεχτείς, για να διαβάζουμε ιστορίες ανθρώπων που χαρούμενοι ζουν τη ζωή που επέλεξαν.