Όταν ξεκινάμε μία σχέση δεν μπορούμε να φανταστούμε τις αιτίες που θα οδηγήσουν στον χωρισμό, μιας και έχουμε τις καλύτερες προθέσεις. Συνήθως οι λόγοι που μας κάνουν να απομακρυνθούμε δεν εμφανίζονται ξαφνικά, απλώς γίνονται πιο εμφανείς με αφορμή ένα μεμονωμένο περιστατικό που θα ‘ναι η σταγόνα για να ξεχυλίσει ένα τεράστιο ποτήρι. Μπορεί να προτιμούμε να εθελοτυφλούμε,  να επιθυμούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη μία κρίση αλλά πρέπει να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά αυτή τη φορά. Είτε είμαστε έτοιμοι είτε όχι οι συνθήκες μας επιβάλλουν με κάπως πιο επιτακτικό τρόπο να πάρουμε μία όχι και τόσο ευχάριστη απόφαση. Πριν τον χωρισμό όμως, υπάρχουν μελανά σημεία που μας προειδοποιούν για το τέλος που έρχεται.

 

1. Δεν είναι τα πράγματα όπως στην αρχή

Προφανώς και δε γίνεται στην πορεία της σχέσης να είναι τα πράγματα όπως όταν γνωριστήκατε, αφού έχετε μάθει ο ένας τον άλλον και έχετε κοινές εμπειρίες. Το μεγάλο «αλλά» έρχεται όμως όταν η κατάσταση παραμένει στάσιμη χωρίς να βελτιώνεται ούτε στο ελάχιστο. Δε γίνονται προσπάθειες να δοκιμάσετε νέα πράγματα και παραμένετε κολλημένοι σε έναν καναπέ βλέποντας σειρές. Δεν είναι κακό να χαλαρώνεις μετά από μια δύσκολη μέρα αλλά αν γίνεται μονίμως, κάτι πρέπει να αλλάξει. Η απουσία ενθουσιασμού για νέα πράγματα είναι σημάδι που πρέπει να σε κάνει να αξιολογήσεις ξανά πού πάει το μεταξύ σας.

 

2. Το χάνετε κάπου στη μετάφραση

Δεν είσαι μόνος στη σχέση, αν όμως αισθάνεσαι μόνος τότε κάτι δεν πάει καλά. Δε γίνεται να παίρνει τις αποφάσεις και να αγχώνεται μόνο ο ένας από τους δύο. Από τη στιγμή που από κοινού αποφασίσατε να είστε μαζί, θα πρέπει να συζητάτε και να βρίσκετε λύσεις για τα προβλήματα που σας απασχολούν. Δε γίνεται ένας να παίρνει την ευθύνη για τους δύο. Η επικοινωνία είναι το Α και το Ω ώστε να κρατήσει η σχέση, αν όμως χαθεί, το πράγμα φαίνεται από μακριά πως δε θα προχωρήσει.

 

3. Η αγάπη και η προσοχή δεν υπάρχουν πλέον στη σχέση

Πλέον ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του, χωρίς να ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο που έχει δίπλα του και δε γίνεται καν λόγος για τις ανάγκες του. Δεν υπάρχει το νοιάξιμο που υπήρχε στην αρχή. Οι αγκαλιές και οι τρυφερές στιγμές έχουν αρχίσει σιγά σιγά να εξαφανίζονται και  επικρατεί ένα παγωμένο κλίμα ανάμεσά σας, σαν να βρίσκεστε με έναν απλό γνωστό που τυχαίνει να σας αρέσει η ίδια ταινία κι αποφασίσατε να τη δείτε μαζί. Από εκεί που ήσασταν ομάδα, πλέον λειτουργείτε σαν μονάδα.

 

4. Οι τσακωμοί έγιναν ρουτίνα

Υπάρχουν οι περιπτώσεις που δείχνετε να μη σας πολυνοιάζει, γιατί πλέον έχει χαθεί η σπίθα, υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που η σπίθα πέρα από φωτιά γίνεται πυρκαγιά κι έρχεται να σας κάψει. Οι τσακωμοί προκύπτουν από εκεί που δεν το περιμένεις και είναι όλο και πιο έντονοι, ανταλλάσσετε λόγια που πληγώνουν. Ό,τι και να πεις ή ακούσεις δε σε συγκινεί και δεν το παίρνεις προσωπικά αλλά κοιτάς πώς θα απαντήσεις αδιαφορώντας για το πώς θα αισθανθεί ο σύντροφός σου.

 

5. Τα όνειρα που κάνεις δεν περιλαμβάνουν τον άνθρωπό σου

Είναι όμορφο να κάνεις όνειρα για το μέλλον, πόσο μάλλον για την κοινή πορεία που μπορεί να έχετε εσύ και ο σύντροφός σου. Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορείς να τον συμπεριλάβεις σε αυτά; Σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζεις τη μεταξύ σας σχέση σαν μία απλή ανάμνηση και προσπαθείς να θέσεις νέους στόχους χωρίς τον μέχρι τώρα άνθρωπό σου. Η απουσία του από τη ζωή σου δε σε τρομάζει γιατί σκέφτεσαι ότι και μόνος μια χαρά τα καταφέρνεις και ίσως και να περνάς καλύτερα!

 

6. Οι αντιπερισπασμοί σε αποπροσανατολίζουν περισσότερο απ’ όσο περίμενες

Από εκεί που ήσουν αφοσιωμένος στο ταίρι και δε σε συγκινούσε κανείς και τίποτα, κάποιο άλλο πρόσωπο κάνει βόλτες στο μυαλό σου. Δε μιλάμε για απιστία αλλά το να σκεφτείς έστω για λίγο αν ταιριάζεις με ένα συγκεκριμένο άτομο ή το να σου προκαλεί ερωτικό ενδιαφέρον,  είναι σημάδι πως ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις. Οι αντιπερισπασμοί υπάρχουν κι αυτό δεν είναι κακό, κακό είναι όμως όταν αρχίζεις και τους παρατηρείς αισθητά πιο έντονα απ’ ότι στην αρχή.

 

Οι παραπάνω λόγοι και άλλοι τόσοι δε χρειάζεται να σε κάνουν να αισθάνεσαι τύψεις για την απόφαση που θα χρειαστεί να πάρεις. Είναι κάποιες κόκκινες σημαίες που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι κάτι πάει στραβά. Από εκεί και πέρα θα χρειαστεί να σκεφτείς την επόμενη κίνηση να είναι αργά. Από τη στιγμή που υπάρχουν σοβαροί λόγοι να φύγεις από μια σχέση, είναι ζήτημα χρόνου να ληφθεί η τελική απόφαση. Φυσικά δεν είναι ποτέ πολύ αργά να βρεθεί μια λύση αρκεί να το θέλετε και οι δύο ή να αναγνωρίσετε τα λάθη σας και να το βρείτε. Αν πάλι δε σώζεται, μάλλον δε χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις!

 

Συντάκτης: Ιωάννα Μελά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.