Ξεκινώντας να επικοινωνείς με ένα νέο άτομο δεν πηγαίνει αρχικά το μυαλό σου στο κακό, αφού προτιμάς να μην είσαι καχύποπτος. Δε σκέφτεσαι ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά, ειδικά όταν μια γνωριμία αρχίζει με τις καλύτερες προδιαγραφές. Μια νέα σχέση είναι σαν ένα βιβλίο που είναι έτοιμο να γραφτεί από την αρχή, χωρίς λάθη και κόκκινες γραμμές. Είναι άγνωστο το περιεχόμενο όπως και η πλοκή και η κατάληξη. Όλα είναι πρωτόγνωρα, ένας νέος άνθρωπος βρίσκεται στη ζωή σου και σκοπός του -κατ’ επέκταση και δικός σου- είναι να κάνει όσο πιο εύκολη γίνεται την καθημερινότητά σου, γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις.

Ίσως η αρχή για μερικές σχέσεις να μην είναι τόσο αγγελικά πλασμένη όσο τη φαντάζονται. Μπορείς όμως να το καταλάβεις ή να διακρίνεις κάποιο σημάδι που θα σε οδηγήσει σε ασφαλές συμπέρασμα; Δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο για κάποιους να είναι καχύποπτοι με τον άνθρωπο που πρόκειται να γίνει σύντροφός τους αλλά μήπως κάποιες φορές όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο να δούμε πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός;

 

 

Σε γενικές γραμμές η καχυποψία και η ανασφάλεια στα πρώτα βήματα μιας σχέσης μπορεί να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα, ωστόσο δεν μπορούμε να βλέπουμε μόνο την ανέμελη πλευρά της υπόθεσης. Έχουμε βρεθεί αρκετές φορές στο δίλημμα, τουλάχιστον στην αρχή της σχέσης, να κοιτάξουμε και κάπου αλλού πέρα από τα μάτια του συντρόφου μας γιατί ίσως να μας κίνησε λίγο παραπάνω το ενδιαφέρον κάτι άλλο. Υπάρχουν τόσες επιλογές εκεί έξω που σε κάνουν να αμφιβάλλεις ορισμένες φορές για τη δική σου. Το στοίχημα που έχεις να κερδίσεις είναι να θες να μείνεις σταθερός στην επιλογή σου, διαφορετικά καλύτερα να το αφήσεις.

Πριν γίνει το κλικ με τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας μπορεί να βλέπουμε πιο χαλαρά τη φάση και να σκεφτόμαστε πως δύσκολα θα την πατήσουμε. Δεν εννοούμε φυσικά να φτάσουμε στην απιστία αλλά το παιχνίδι του φλερτ υπάρχει στην ατμόσφαιρα πριν πάρουμε απόφαση να δούμε την κατάσταση σοβαρά. Φυσικά είναι λεπτή η γραμμή μεταξύ του να φλερτάρεις και να επιδιώκεις κάτι παραπάνω με τρίτο πρόσωπο πέρα από το ταίρι. Όπως λοιπόν σκέφτεσαι εσύ, έτσι μπορεί να σκέφτεται κι άλλος. Όσο χαλαρά το βλέπεις, άλλο τόσο μπορεί να το έχει και ο σύντροφός σου στο μυαλό του.

Ένα ακόμα στοίχημα για σένα είναι να διαπιστώσεις ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου δεν έχει σκοπό να παίξει με αυτό που αισθάνεσαι και να φύγει ανενόχλητος. Η αδιαφορία δε χρειάζεται να μεταφράζεται στο ότι σου δίνει χώρο και χρόνο για τον εαυτό σου αλλά με την ακριβή έννοια της λέξης. Δε χρειάζεται να εθελοτυφλείς για τη σχέση σας, δεν ωφελεί κανέναν από τους δύο.

Το πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε μια σχέση τον έχει εκείνος που προσπαθεί περισσότερο. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να αντιληφθεί εγκαίρως την κατάσταση ώστε να δράσει αναλόγως. Δε γίνεται μόνο ο ένας να κυνηγάει καταστάσεις και να περιμένει να γίνονται θαύματα. Μόνο και μόνο το ότι δεν προσπαθείτε κι οι δύο το ίδιο, μπορεί να δείχνει ότι δεν υπάρχει η διάθεση για κάτι παραπάνω και άρα δε χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια.

Ακόμη και οι υποχωρήσεις στις επιθυμίες του άλλου είναι ένας τρόπος να αντιληφθεί κάποιος αν είναι διατεθειμένο το ταίρι να χαλάσει τη ζαχαρένια του -φυσικά σε λογικά πλαίσια, χωρίς να θυσιάζει κομμάτι του εαυτού του. Αν λοιπόν σκέφτεται μόνο τον εαυτό του χωρίς να ενδιαφέρεται για το άτομο που βρίσκεται κοντά του, μάλλον δεν είναι ακόμα σε θέση να μοιραστεί συναισθήματα. Σ’ αυτή την περίπτωση συνήθως θα υπάρχει και συνεχής αμηχανία κι αβεβαιότητα στο τι νιώθει άλλος.

Όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση εκείνου που ενδιαφέρεται λιγότερο γιατί έτσι του βγαίνει. Δε γίνεται να απαιτείς από οποιονδήποτε θέλει να σε γνωρίσει καλύτερα να είναι σε θέση να γίνει το άλλο σου μισό. Υπάρχουν καταστάσεις που πρέπει να λειτουργήσουν τόσο εναρμονισμένα που αυτό θα συμβεί εντελώς φυσικά. Έχεις το δικαίωμα να αμφιβάλλεις για τον άλλο, δεν τον ήξερες κι από εχθές, αλλά χωρίς να ρίχνεις τον εαυτό σου στο ελάχιστο. Φρόντισε μόνο μην τυφλωθείς από κάποιο πάθος ή εγωισμό που πολλοί μεταφράζουν ως έρωτα.

Συντάκτης: Ιωάννα Μελά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.