Στη ζωή μας, ο συναισθηματικός παράγοντας είναι άκρως καθοριστικός. Η διάθεσή μας και τα συναισθήματά μας διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι στη φύση μας να βιώνουμε όλο το φάσμα των συναισθημάτων. Όλες οι μέρες δεν είναι το ίδιο, έχουμε τα πάνω μας και τα κάτω μας. Πολλές φορές, η κακή μας διάθεση έχει αντίκτυπο και στο σώμα μας.

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, όταν στενοχωριόμαστε ή αγχωνόμαστε επηρεαζόμαστε ψυχοσωματικά. Κάπου μας χτυπάει. Άλλος μπορεί να λιποθυμάει, άλλος να κάνει εμετούς, άλλος να βγάζει έρπη και χίλια δυο πράγματα, από τα πιο απλά, μέχρι τα πιο σοβαρά που μπορεί να σου συμβούν κάθε φορά που η διάθεσή σου πιάνει πάτο. Το στομάχι δένεται κόμπος, ιδρώνουμε, έχουμε ταχυπαλμίες και τρέμουλο. Ο συναισθηματικός παράγοντας μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις ορμόνες μας και να προκύψουν σοβαρά και σε αρκετές περιπτώσεις, χρόνια ή μόνιμα προβλήματα. Συνήθως, ο καθένας ξέρει πώς θ’ αντιδράσει το σώμα του σε δύσκολες καταστάσεις.

Σε πόσους από εμάς έχει τύχει να νιώθουμε άρρωστοι, να πάμε στο γιατρό και να μας πει ότι δε βρίσκει κανένα παθολογικό αίτιο; Οι εξετάσεις είναι καθαρές, οι γύρω σου σε λένε «κατά φαντασίαν ασθενή», όμως εσύ πραγματικά δε νιώθεις καλά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, σκέψου ότι μάλλον τελικά τη ζημιά στην κάνει η κακή ψυχολογία σου κι ότι το σώμα απλά υποτάσσεται σ’ αυτό το βραχνά.

Μερικές φορές, επειδή προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να απωθήσουμε άσχημες σκέψεις ή να προσποιηθούμε ότι δεν έχουμε πληγωθεί από κάποιο περιστατικό, δε διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας. Τα πνίγουμε πιστεύοντας πως έτσι θα ξεχαστούμε. Δεν καταλαβαίνουμε ότι υποσυνείδητα συσσωρεύουμε τόσο άγχος και τόση στενοχώρια, μέχρι τη στιγμή που το σώμα μας θα νοσήσει. Το μυαλό έχει στείλει το μήνυμά του και έρχεται το σώμα να μας υπενθυμίσει ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που θάψαμε όπως-όπως.

Άλλες φορές, τα πράγματα είναι πιο απλά. Αποκτούμε κακή διάθεση επειδή ο καιρός είναι χάλια, επειδή αργήσαμε κάπου, επειδή χάσαμε κάτι. Μικροπράγματα της καθημερινότητας που συμβαίνουν σε όλους. Τότε ίσως νιώσουμε το σώμα μας πιο βαρύ, πιο αργό, δεν έχουμε όρεξη για τίποτα. Πόσο εύκολο είναι όμως ν’ αλλάξουμε τη διάθεσή μας κάτι τέτοιες στιγμές; Με μια θετική σκέψη, μ’ ένα ωραίο τραγούδι στο ραδιόφωνο, με μια κουβέντα μ’ έναν φίλο. Η θετική διάθεση δε γίνεται ν’ αφήσει αδιάφορο το σώμα. Ακόμη και πολύ κουρασμένοι να είμαστε, δεν έχει τύχει ξαφνικά, το σώμα να αντέχει την κούραση και να υπερνικά το αίσθημα της ευφορίας, όταν μας προτείνουν να κάνουμε κάτι που θέλουμε πάρα πολύ;

Από την άλλη μεριά, συμβαίνει και το αντίθετο. Όταν είμαστε άρρωστοι η ψυχολογία μας πέφτει. Αυτό πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ανάρρωση. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως μυαλό και σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Κάποιες φορές, τα σωματικά προβλήματα δεν εμφανίζονται αμέσως μόλις περάσουμε μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση. Μπορεί να προκύψουν μετά από εβδομάδες ή μήνες. Τότε αναρωτιόμαστε πώς στο καλό το πάθαμε αυτό.

Όλα καταλήγουν πάλι στο ίδιο συμπέρασμα που λέμε και ξαναλέμε, ότι όλα είναι στο μυαλό. Είναι το κέντρο του σύμπαντός μας. Το μυαλό υπαγορεύει και το σώμα ακολουθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι η αυθυποβολή έχει αποτελέσματα. Με απλά λόγια, λες στον εαυτό σου ότι είσαι καλά μέχρι να το πιστέψεις και να φτάσεις στο σημείο που θέλεις. Η δύναμη της θέλησης είναι τεράστια, όσο περίεργο κι αν ακούγεται. Όταν αντιμετωπίζεις μια κατάσταση με αισιοδοξία, αποκτάς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση που επηρεάζει όλο σου το είναι, από τη διάθεσή σου μέχρι το τελευταίο κύτταρο του κορμιού σου. Τότε οι πιθανότητες να φας τα μούτρα σου σαφώς μειώνονται.

Η στενοχώρια, το άγχος, οι αποτυχίες, πάντα θα υπάρχουν στη ζωή μας. Είναι αδύνατον να αποφεύγουμε μονίμως δυσάρεστες καταστάσεις. Είναι αναπόφευκτο να βιώνουμε όλα τα συναισθήματα. Το θέμα είναι να μάθουμε τους τρόπους να διαχειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις κι όχι να τις αφήνουμε να μας καταδυναστεύουν. Όπως φροντίζουμε το σώμα μας, έτσι να φροντίζουμε και το μυαλό μας. Κι αν το ένα είναι καλά, το άλλο θα ακολουθεί.

 

Επιμέλεια Κειμένου Στέλλας Φρασιόλα: Σοφία Καλπαζίδου

 

Συντάκτης: Στέλλα Φρασιόλα