pwl587

Ξέρετε ανθρώπους των οποίων τα μάτια δεν μπορείτε να πείτε με σιγουριά τι χρώμα έχουν; Έχετε δει ποτέ μάτια που πότε σας φαίνονται καστανά και πότε πράσινα; Εκείνα τα μάτια που σε μπερδεύουν και δεν μπορείς ν’ αποφασίσεις τι χρώμα έχουν. Ή μάλλον εκείνα δεν έχουν διαλέξει ποιο χρώμα θέλουν να έχουν.

Είναι μάτια αναποφάσιστα, που δε σου δίνουν μια ξεκάθαρη εντύπωση. Φαίνονται πότε έτσι και πότε αλλιώς, ανάλογα με τον καιρό και τη διάθεσή τους. Παίζουν με το φως και την υγρασία και πότε θέλουν να δείχνουν σκούρα, πότε έχουν όρεξη για κάτι πιο ανοιχτόχρωμο.

Έτσι είναι τα καστανοπράσινα μάτια. Θα σε μπερδέψουν αν προσπαθήσεις να τα τοποθετήσεις στη χρωματική παλέτα. Αλλά για να τ’ ανακαλύψεις και να τ’ αναγνωρίσεις, χρειάζεται ν’ ασχοληθείς μαζί τους, ρίχνοντας μια δεύτερη, πιο προσεκτική ματιά.

Βλέπεις, δεν είναι μόνο η προαναφερθείσα ιδιαιτερότητα που τα κάνει ξεχωριστά, αλλά επιπλέον, όλα τα καστανοπράσινα μάτια δεν είναι ίδια. Άλλα είναι πιο καστανά, άλλα πιο πράσινα, άλλα έχουν λίγο μελί γύρω απ’ την κόρη τους κι άλλα είναι γεμάτα καφέ ακτίνες.

Οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι κι αλίμονό σου αν δεν το προσέξεις. Ο άνθρωπος που τα έχει είναι πολύ περήφανος γι’ αυτό του το χαρακτηριστικό και δε θα ξεχάσει ποτέ αυτόν που μπέρδεψε το χρώμα τους μ’ ένα απλό καστανό ή ακόμα και με καθαρό πράσινο.

Γιατί είμαστε μοναδικοί όσοι έχουμε αυτά τα πολύχρωμα μάτια, αφού πουθενά δε θα βρεις δυο άτομα να έχουν την ίδια ακριβώς απόχρωση. Ξέρουμε βέβαια ότι μπορεί κανείς να μπερδευτεί εύκολα, αλλά και πάλι δε θα του το συγχωρήσουμε.

Φταίει που τα μάτια μας μ’ έναν περίεργο τρόπο αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού που κυριαρχούν στο χώρο. Όλοι πάντως προτιμούμε το φυσικό φως και χαιρόμαστε όταν μας λούζει το φως του ήλιου, γιατί ξέρουμε ότι τότε μπορείτε να θαυμάσετε τις ίριδές μας σε όλο τους το μεγαλείο. Θα φανεί κάθε μικρή λεπτομέρεια, κάθε μικρή κουκκίδα κι απόχρωση και δε θα έχετε πλέον καμιά αμφιβολία για τι είδους μάτια μιλάμε.

Ένα άλλο παράξενο φαινόμενο, είναι που όταν κλαίμε, φαίνονται πιο πράσινα απ’ ό,τι συνήθως. Μάλλον τα δάκρυα παίζουν κάποιο παιχνίδι με το φως και τις λάμψεις. Οπότε κι εμείς, μέσα στη στεναχώρια μας, χαιρόμαστε και λίγο, που γίνεται το βλέμμα μας ακόμη πιο όμορφο. Αλλά μην περάσει απ’ το μυαλό σας ότι αυτό θα λειτουργήσει ελαφρυντικά στην περίπτωση που εσείς προκαλέσετε το κλάμα μας.

Δε σας κατηγορούμε που δε βγάζετε άκρη. Εδώ ολόκληροι επιστήμονες και δεν κατάφεραν ακόμη να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το πώς δημιουργείται ένα τέτοιο χρώμα. Πώς ν’ απαιτούμε από εσάς να τα περιγράψετε με ακρίβεια;

Γενικώς θα δυσκολευτείτε να βγάλετε άκρη μ’ εμάς. Είμαστε απρόβλεπτοι, σαν το χρώμα των ματιών μας. Όμως ίσως καταφέρετε να καταλάβετε τη διάθεσή μας, αν παρατηρήσετε λίγο το ύφος μας. Είναι σκοτεινό και σκούρο ή μήπως φωτεινό κι ανοιχτό; Είναι ένας τρόπος για να καταλάβετε αν έχουμε τα κέφια μας ή αν είναι ίσως πιο φρόνιμο να μας αφήσετε στην ησυχία μας.

Όπως και να ‘χει, είμαστε λίγο μυστήριοι, ακριβώς όπως και το χρώμα των ματιών μας. Αλλά αξίζει τον κόπο ν’ ασχοληθείτε λίγο παραπάνω μαζί μας και να μας αφιερώσετε το χρόνο και την προσοχή σας, ώστε να λύσετε το μυστήριο.

Συντάκτης: Μαρία Βαή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη