Κατά καιρούς άπειρες έρευνες και μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για το «παράπτωμα» της απιστίας και οι απαντήσεις που έχουμε πάρει είναι πολυποίκιλες και πολυπαραγοντικές. Το άλυτο οιδιπόδειο με κάποιον από τους γονείς μας, το γεγονός πως ο άνθρωπος είναι πολυγ@μικό ον, το ένστικτο της διαιώνισης του είδους, το φύλο, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο εθισμός στο σ3ξ, η έλλειψη αγάπης και επικοινωνίας στη σχέση, ο θυμός και η παραμέληση, είναι μερικές αιτίες – αφορμές που ωθούν τους ανθρώπους να απατήσουν.

Και ενώ κάποτε η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα και προνόμιο των αντρών, στη σύγχρονη εποχή άντρες – γυναίκες κονταροχτυπιούνται ποιος θα πιάσει τα υψηλότερα ποσοστά. Περήφανοι αρωγοί μας, apps και social media, τα οποία μας έχουν μυήσει στη διαδικτυακή απιστία, η οποία διαπράττεται μέσω s3xting, με συνομιλίες, φωτογραφίες, βίντεο. Αρκεί να κατεβάσεις την κατάλληλη εφαρμογή στο κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή σου και αυτομάτως έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο πως δε θα σε τσακώσει ο σύντροφος. Πάμε να δούμε μερικές απ’ τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για αυτό τον σκοπό;

 

1. Signal

Πρόκειται για μια δωρεάν κρυπτογραφημένη υπηρεσία (αποθηκεύει τα μηνύματα στη συσκευή και όχι στους servers) για την αποστολή ατομικών και ομαδικών μηνυμάτων. Οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν αρχεία, φωνητικές σημειώσεις, εικόνες και βίντεο, φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις. Εσύ απλώς ορίζεις το χρονικό διάστημα που θέλεις να παραμείνει στο κινητό σου το μήνυμα και έπειτα σβήνεται αυτόματα απ’ τις συσκευές των εμπλεκομένων εφόσον έχει διαβαστεί. Ακόμα, δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν όλες σου οι επαφές την εφαρμογή για να επικοινωνείτε.

 

2. Telegram

Η υπηρεσία είναι δωρεάν, ασφαλής και προστατεύει τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες των χρηστών από κυβερνήσεις, εργοδότες, διαφημιστές και φυσικά από περίεργους. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Telegram είναι το απόρρητό του. Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να έχουν ιδιωτικές συνομιλίες με κρυπτογράφηση, ώστε κανείς να μην μπορεί να δει τα μηνύματα που ανταλλάσσονται σε αυτές. Επιπλέον, στο Telegram υπάρχει η δυνατότητα τα μηνύματα να καταστρέφονται μετά από λίγο. Μια πτυχή που πρέπει να θυμάσαι -και που ίσως σε κάνει να νιώθεις πιο σίγουρος- είναι ότι σε αυτές τις μυστικές συνομιλίες δεν είναι δυνατή η λήψη στιγμιότυπων οθόνης.

 

3. Νosy Trap

Η εφαρμογή παρέχεται επί πληρωμή και σε βοηθάει να ανακαλύψεις αν σε παρακολουθούν.  Ενεργοποίησέ την και άφησε το κινητό σου σε σημείο που να προκαλεί τα αδιάκριτα βλέμματα τρίτων. Όταν κάποιος πάει να το ψάξει, η εφαρμογή ενεργοποιεί την μπροστινή κάμερα και τραβάει φωτογραφία. Μήπως αυτός είναι ένας καλός τρόπος να κάνεις ένα τσεκάρισμα στο ταίρι σου για να δεις αν και κατά πόσο σε εμπιστεύεται; Λίγο ύπουλο μας ακούγεται βέβαια όλο αυτό…

 

4. Fox private message

Είναι μια εφαρμογή επί πληρωμή για Android που βρίσκεται στη λίστα «Άλλες εφαρμογές». Δεν υπάρχει εικονίδιο της εν λόγω εφαρμογής στη λίστα εφαρμογών σας. Κανείς άλλος δεν μπορεί να τη δει ή να την ανοίξει εκτός από εσάς. Κάθε νέο μήνυμα εξαφανίζεται όταν διαβάζεται. Έχεις ακόμα και τη δυνατότητα να μετακινήσεις τα παλιά μηνύματά σου σε κρυφό γραμματοκιβώτιο.

 

5. Viber

Μια ιδιαίτερα δημοφιλής δωρεάν κρυπτογραφημένη εφαρμογή, ασφαλής, γρήγορη, εύκολη στη χρήση, που μετράει πάνω από 1 δις χρήστες παγκοσμίως. Διαθέτει λειτουργία μηνυμάτων που καταστρέφονται σε ιδιωτικές και ομαδικές συνομιλίες. Με αυτή μπορείς να ορίσεις αντίστροφη μέτρηση αυτοκαταστροφής για το επιλεγμένο μήνυμα και το περιεχόμενο θα εξαφανιστεί την καθορισμένη ώρα. Μπορείς ακόμα να στείλεις μηνύματα, φωτογραφίες, βίντεο ή άλλα είδη αρχείων σε λειτουργία απορρήτου και να ρυθμίσεις την αντίστροφη μέτρηση στα 10 δευτερόλεπτα, ένα λεπτό, μια ώρα ή μια ημέρα. Η αντίστροφη μέτρηση για τη διαγραφή του μηνύματος θα ξεκινήσει αυτόματα μόλις το δει ο παραλήπτης. Επίσης, το Viber σου επιτρέπει να αποκρύψεις ορισμένες συνομιλίες από τη γενική λίστα συνομιλιών. Μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση σε αυτές μόνο εισάγοντας έναν προκαθορισμένο κωδικό PIN.

 

6. Snapchat

Είναι μια δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων φωτογραφιών, βίντεο και κειμένου. Αυτό που την ξεχώρισε και την έκανε τόσο δημοφιλή είναι το γεγονός πως τα μηνύματα τα οποία στέλνονται αυτοκαταστρέφονται, δηλαδή έχουν μικρή διάρκεια ζωής για προβολή από τον παραλήπτη έως ότου διαγραφούν αυτόματα. Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 100 εκατ. ενεργοί μηνιαίοι χρήστες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το Snapchat για να στέλνουν μηνύματα.

 

Όλα αυτά καλό θα ήταν να μας προβληματίσουν από ηθικής πλευράς. Να σκεφτούμε δηλαδή πόσο τίμιο είναι να προδίδουμε τους συντρόφους μας, αντί να είμαστε ειλικρινείς και να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα στις σχέσεις μας. Ακόμα, να αναλογιστούμε εάν είναι σύμφωνο με τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας το να παραβιάζουμε τα προσωπικά δεδομένα των συντρόφων μας αντί να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Μπορεί ο ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ να υποστήριξε πως «αν ανοίξεις το κεφάλι μια γυναίκας ή ενός άντρα υπάρχει πάντα μέσα ένα τρίγωνο» και πως «μόνο ένα 5% των ζευγαριών αντιστέκεται στην απιστία» γνωρίζουμε όμως πως ο πιο σύντομος και έντιμος δρόμος είναι η αλήθεια.

Συντάκτης: Κυριακή Καρύδη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.