Στα 3 eBook το 1 δώρο με το εκπτωτικό κουπόνι 3for2! Ανακάλυψέ τα!

uoviyvpib

Τα παλιά. Τα περασμένα. Αναστεναγμός… Και μόνο διαβάζοντας αυτές τις λέξεις, εύκολο είναι κανείς να βυθιστεί στην αναπόληση, να πλημμυριστεί το στήθος του από νοσταλγία και γλυκόπικρη μελαγχολία. Οι σκηνές του παρελθόντος μας πάντοτε φαίνεται να έχουν μία ιδιαίτερη, σχεδόν μαγική ή μαγνητική δύναμη, είτε αναφέρονται σε καλές, είτε σε κακές στιγμές. Κι αυτή η δύναμη σαν να πολλαπλασιάζεται, όταν η σκηνή είναι συνδεδεμένη με κάποιον παλιό έρωτα, μία παλιά αγάπη, ένα πρόσωπο που σίγουρα ανήκει στο παρελθόν, αλλά κάποτε άνηκε μονάχα στην αγκαλιά μας. Ή αυτό πιστεύαμε τότε.

Κάθε χθες και πιο αφελές άλλωστε. Κι αυτή την αφέλεια, ακόμα και αν τη χάνουμε σιγά σιγά (έτσι νομίζουμε τουλάχιστον), καλό είναι ανά στιγμές να τη θυμόμαστε και να την αφήνουμε να μας παρασύρει, να μας συγκινήσει, να μας αναγεννήσει. Διότι δεν είναι αφέλεια τελικώς. Είναι απλώς η επικράτηση της αγάπης, ακόμα και αν είναι περασμένη. Γιατί, λοιπόν, όχι μόνο δε χρειάζεται, αλλά ίσως και να μην πρέπει να αποχωριστείς τα παλιά δώρα και τις παλιές φωτογραφίες πρώην; Ορίστε μία λίστα με δέκα κύριους λόγους, άμα δηλαδή θέλεις να πείσεις τον εαυτό σου.

 

1. Είδες «10 λόγοι να μην πετάξεις δώρα και παλιές φωτογραφίες από πρώην σου» και το (ή μάλλον την) πάτησες. Αυτή είναι ήδη μία καθαρή ένδειξη ότι θέλεις να τα κρατήσεις και το να το θέλεις είναι αρκετό. Είναι άλλωστε δικά σου!

 

2. Είπαμε παραπάνω πως η νοσταλγία και η αναπόληση, όσο και να σε κάνουν να επιδίδεσαι στη μελαγχολία, μπορούν ταυτόχρονα να σου υπενθυμίσουν την αγάπη. Και το να πετάξεις κάτι τέτοιο, γεμάτο συναίσθημα, δεν είναι κίνηση αγάπης προς τον ίδιο σου τον εαυτό, αλλά μάλλον αδιαφορία ή αποφυγή αυτών των συναισθημάτων.

 

3. Αντιθέτως το να κρατήσεις τα ενθύμια αυτά μπορεί να είναι, όχι μόνο μία κίνηση αγάπης, αλλά κι ενδυνάμωσης. Αναγνωρίζοντας ότι αυτός που ήσουν τότε, εκείνος ο παρελθοντικός εαυτός, που αγάπησε κι ίσως πλήγωσε ή και πληγώθηκε τότε, βοήθησε, στο να εξελιχθείς σε αυτό που είσαι τώρα, σε κάνει να βλέπεις αυτό το ενθύμιο ως κάτι παραπάνω. Ένα σημάδι εξέλιξης και προόδου. Το να απαρνείσαι αυτό το κομμάτι σου, είναι μία κίνηση που μπορεί να βοηθήσει στο να σε στοιχειώσει και σίγουρα δε θες να το κουβαλάς μαζί σου σαν βάρος για πάντα.

 

4. Αν ο χωρισμός είναι πρόσφατος από την άλλη, προτείνω να μην τα πετάξεις, εάν αυτό είναι που σκέφτεσαι, αλλά να τα κρύψεις. Άσε την απόφαση για αργότερα, γιατί όπως δεν είναι σοφό να λέμε πολλά (ή ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι) όταν είμαστε νευριασμένοι, άλλο τόσο σοφό δεν είναι να παίρνουμε αποφάσεις όταν είμαστε στεναχωρημένοι και συναισθηματικά φορτισμένοι.

 

5. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι, ότι αν ο χωρισμός είναι πρόσφατος, τα ενθύμιά σου μπορούν να σε βοηθήσουν στις πιο επίπονες στιγμές. Ξέρεις ότι έχει τελειώσει, αλλά ψάχνεις ακόμη την παρουσία του, ή χρειάζεσαι μία μικρή βοήθεια για να θυμηθείς και τις καλές στιγμές που περάσατε. Δώρα και φωτογραφίες μπορούν να κάνουν εξαιρετικά αυτή τη δουλειά.

 

6. Κάτι απλό. Μπορεί κάποιο δώρο πρώην να σου είναι ακόμα χρήσιμο. Γιατί να το πετάξεις;

 

7. Μετά από χρόνια (και εννοώ μετά από πολλά χρόνια) όταν ο χρόνος και η απόσταση θα έχουν κάνει τη δουλειά τους, το να βρεις τυχαία παλιές σου φωτογραφίες με κάποια παλιά αγάπη, μπορεί να είναι μία από της πιο γλυκιές εμπειρίες. Απλώς σκέψου να κάθεσαι στην κουνιστή καρέκλα με τα εγγόνια σου τριγύρω και να τους δείχνεις τι γόης ή γόησσα ήσουν παλιά, λέγοντάς τους ιστορίες για εκείνα τα καλοκαίρια και εκείνον τον έρωτα που σε σημάδεψε, πριν έρθει εκείνος ο έρωτας που έμεινε για πάντα.

 

8. Ένα όμορφο δώρο από πρώην μπορεί να γίνει ένα όμορφο καινούργιο δώρο. Δε λέω φυσικά να το δώσεις σε νυν σχέση, αλλά δωρίζοντας, π.χ. ένα αρκουδάκι που είναι σε καλή κατάσταση, αλλά εσύ δε θέλεις πλέον, στην ανιψιά σου, είναι μία κίνηση με καλύτερα και πιο όμορφα αποτελέσματα για όλους. Και η ανιψιά σου θα χαρεί και το αρκουδάκι, που σίγουρα δε φταίει σε κάτι, δε θα καταλήξει άδοξα στα σκουπίδια. Κι εσύ, φυσικά, θα νιώσεις όμορφα προσφέροντας χαρά σε κάποιον και τελικώς ο αποχωρισμός του δώρου θα καταλήξει να φαντάζει περισσότερο φωτεινός από ό, τι σκοτεινός.

 

9. Χωρίς να στηρίζεσαι σε αυτό, οφείλω να πω πως υπάρχει η πιθανότητα, κάπου, κάπως, κάποια στιγμή να ξαναβρεθείτε. Κι αν αυτό συμβεί κι αν η ζωή αποφασίσει σε μία στιγμή τρέλας να παρασυρθεί από τα ρομαντικά συννεφάκια που αιωρούνται μονίμως στον ουρανό των πιθανοτήτων και να ανασύρει το παραμυθάκι σας; Αν η ζωή μπορεί να είναι τόσο ρομαντική, πώς θα νιώσεις εσύ που την έχεις αρνηθεί και έχεις κάψει όλες τις παλιές σας φωτογραφίες; (ΥΓ.: στην προκειμένη ελπίζουμε ειλικρινά να τις κράτησε ο άλλος!)

 

10. Κάνοντας έναν κύκλο, επανερχόμαστε στο πιο σημαντικό. Το να θες να τα κρατήσεις είναι αρκετό! Δεν υποστηρίζουμε την προσκόλληση, φυσικά, αλλά τα δώρα και οι φωτογραφίες σας είναι δικά σου και μπορείς να τα κάνεις ό,τι επιθυμείς. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς και να τα κρατήσεις.

 

Ενθύμια αγάπης λοιπόν. Νομίζω είναι καθαρό ότι, τουλάχιστον από μία οπτική γωνία, είναι σημαντικά και η επιλογή να τα κρατήσεις θετική και εύλογη. Έχοντας πει όλα αυτά όμως, αν πιστεύεις ότι η καλύτερη οδός για εσένα είναι να τα ξεφορτωθείς όλα, το συντομότερο δυνατόν, να τα πετάξεις και να ξαλαφρώσεις, σίγουρα έχεις τους λόγους και τα δίκια σου. Η επιλογή είναι εξολοκλήρου δική σου. Και τελικώς, τι θα κάνεις;

Συντάκτης: Ξαν Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου