Είναι αλήθεια πως τα αδέσποτα στη χώρα μας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, καθώς και τα καταφύγια που φιλοξενούν αδέσποτα ή εγκαταλελειμμένα ζώα. Υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να υιοθετήσουν κάποιο ζώο από καταφύγιο, αλλά πελαγώνουν στη σκέψη και μόνο της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί ή δεν έχουν ιδέα ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνουν για να είναι νόμιμοι αλλά και να είναι και το ζώο υγιές. Για σένα λοιπόν που θέλεις να αποκτήσεις ένα ζωάκι από καταφύγιο, σου έχω τη λίστα με το τι πρέπει να κάνεις.

1. Αρχικά να ξέρεις πως ο υπεύθυνος για τη διαδικασία της υιοθεσίας είναι ο εκάστοτε Δήμος, που οφείλει να ενημερώσει τους δημότες για τα αδέσποτα της περιοχής, πράξη στην οποία συμβάλλουν και τα φιλοζωικά σωματεία. Με μια απλή αναζήτηση στο google, μπορείς να βρεις τηλέφωνα και να ενημερωθείς για το ποιο καταφύγιο βρίσκεται στην περιοχή σου, για να περάσεις από εκεί.

2. Εφόσον λοιπόν ενημερωθείς για το πού βρίσκεται το ζωάκι που θέλεις να υιοθετήσεις, επισκέπτεσαι το καταφύγιο κι ως νέος κηδεμόνας, υπογράφεις μια υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1986 για την παραλαβή του ζώου. Με αυτή τη δήλωση αναλαμβάνεις και την τήρηση των υποχρεώσεων που ορίζει το άρθρο 2, παράγραφος 1α καθώς και των γνώσεων των κυρώσεων του άρθρου 12.

3. Υποχρεωτικό, είναι να αναλάβεις και τη σήμανση του ζώου που πήρες, με τσιπ. Αν πρόκειται για αδέσποτο, λοιπόν με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να ενημερώσεις τα μητρώα του δήμου στον οποίο από εδώ και πέρα θα είναι καταχωρημένο. Αυτή τη διαδικασία θα ακολουθήσεις αν πρόκειται να υιοθετήσεις ο ίδιος και να παραμείνεις μαζί με το ζωάκι σου στην Ελλάδα.

4. Αν υιοθετείς για λογαριασμό τρίτου προσώπου ή σωματείων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών, τότε χρειάζεσαι πιστοποιητικό υγείας από κτηνιατρικές αρχές της οικίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

5. Θα χρειαστείς υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 πως παραλαμβάνεις το ζώο και δεν προορίζεται για πειραματικούς ή επιστημονικούς σκοπούς σύμφωνα με το άρθρο 17, παράγραφος 5 του Π.Δ 160/91 για την προστασία σπονδυλωτών που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς ή άλλους σκοπούς. Συμμόρφωση, που είναι σύμφωνη με την οδηγία 86/609 της ΕΟΚ της εικοστής τετάρτης Νοεμβρίου 1986 για την προσέγγιση νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών-μελών για την προστασία των ζώων.

6. Θα πρέπει ακόμη να έχεις το βιβλιάριο υγείας του ζώου, που το παίρνεις από τον κτηνίατρο, καθώς και τη βεβαίωση ηλεκτρονικής σήμανσής του, όπως κι 1 αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης παραλαβής του ζώου.

7. Στον νέο τόπο κατοικίας του, ως νέος ιδιοκτήτης του ζώου, ίσως χρειαστεί να δώσεις και μια βεβαίωση στο αναγνωρισμένο φιλοζωικό σωματείο του τόπου προορισμού του ζώου, με όλα τα στοιχεία του ανθρώπου που το υιοθετεί, δηλαδή τα δικά σου.

Όλες αυτές είναι οι νομικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσεις, μην ξεχνάς όμως πως πέρα από αυτές αναλαμβάνεις κι άλλες υποχρεώσεις απέναντι στο υιοθετημένο σου ζώο.

8. Θα χρειαστεί να το καλύψεις και υλικά και συναισθηματικά. Να το φροντίζεις και να μην παραμελείς τις επισκέψεις του στον κτηνίατρο. Το περιβάλλον του θα πρέπει να είναι άνετο, ασφαλές, ενώ θα πρέπει να φροντίζεις και τον καθαρισμό τόσο του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και του εξωτερικού, μαζεύοντας τα περιττώματά του. Επίσης, θα πρέπει να το στειρώσεις, αν κάτι τέτοιο δεν έχει ήδη γίνει.

Η απόφαση υιοθέτησης ενός ζώου δεν πρέπει να γίνεται ελαφρά τη καρδία, αλλά έπειτα από ώριμη σκέψη κι αν πρόκειται να γίνει από οικογένεια ή παρά πάνω από ένα άτομα, θα πρέπει να είναι μια απόφαση με την οποία θα συμφωνούν όλοι. Δε δωρίζουμε ζώα σε κάποιον, όσο κι αν ξέρουμε ότι τα αγαπά. Είναι δέσμευση ζωής και δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη για κάποιον άλλο. Επιπλέον, αν το ζωάκι προορίζεται για να συμβιώσει με κάποιο παιδί, καλό θα είναι προηγουμένως το παιδί να έχει διδαχτεί τον τρόπο με τον οποίο θα το φροντίζει καθώς και τις ευθύνες που έχει ένα ζώο.

Πάντως, ασχέτως της όλης γραφειοκρατικής διαδικασίας που μπορεί να σε τρομάζει, το να υιοθετήσεις ένα ζωάκι είναι μια πολύ όμορφη κι ανιδιοτελής πράξη, που σου χαρίζει έναν πιστό φίλο για μια ζωή. Οπότε, μη φοβάσαι τη χαρτούρα, γιατί ο σκοπός σίγουρα αξίζει.

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου