Ο Οκτώβρης ως μήνας δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο! Το πιο ενδιαφέρον πράγμα που μπορεί να έχει είναι να ‘ναι ο μήνας των γενεθλίων σου ή να περιμένεις την αργία της 28ης για να πας καμιά εκδρομή ή να ξεκουραστείς. Αν, όμως, είσαι φοιτητής, τότε κάθε Οκτώβρης σηματοδοτεί την έναρξη της σχολής!

Νέα ακαδημαϊκή χρονιά, νέο εξάμηνο, νέα μαθήματα, συνεπώς και νέοι στόχοι. Ο πιο κλασικός κι αναμενόμενος κάθε χρόνο είναι ένας: «Από φέτος θα διαβάζω».

Συνήθως βάζουμε κι άλλους στόχους, όχι μόνο για τη σχολή, όπως για παράδειγμα να πάμε γυμναστήριο ή να ασχοληθούμε με ένα χόμπι, μια που αυτός που αφορά το διάβασμα είναι ο μόνος που δεν τηρούμε ποτέ! Κατά βάθος το ξέρουμε όλοι, καθώς για να το πούμε αυτό, τάχα με αποφασιστικότητα, σημαίνει πως είμαστε σε ένα έτος που πια επιτέλους πρέπει να αρχίσουμε να διαβάζουμε, επειδή πολύ απλά δεν το κάναμε ποτέ πριν.

Ξεκινάει, λοιπόν, ο Οκτώβρης πολύ ενθαρρυντικά, βάζεις ένα πλάνο στο μυαλό σου, ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει και τη μελέτη κι όλα μέλι γάλα. Ωραία! Το ξέρουμε καλά πως αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που τώρα έμαθαν αυτή τη λέξη, το «πρόγραμμα» που μόλις έβαλες, θα διαρκέσει το πολύ μία βδομάδα.

Θα συνεχίσεις να ξημεροβραδιάζεσαι στα καφέ παίζοντας τίτσου ή μπιρίμπα κι είσαι άξιος σε μια μέρα να δοκιμάσεις κάθε ποικιλία καφέ που υπάρχει στη Γη, απλά για να μην πας σπίτι να διαβάσεις. Σε συνοδεύουν ατάκες του τύπου «σιγά, μωρέ, θα διαβάσω αργότερα», μα τότε γελάει μέχρι κι ο τελευταίος δίσκος με σφηνάκια που σχεδιάζεις να πιεις το βράδυ, μιας και το «τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια» είναι πια το μότο σου.

Έπειτα είναι και το άλλο. Κάθε φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του έχει ως καλύτερό του φίλο και συνάμα μεγαλύτερο εχθρό του διαβάσματος το Netflix. Δεν υπάρχει περίπτωση να είσαι φοιτητής και να μη βλέπεις τουλάχιστον δύο σειρές ανά εξάμηνο. Συγχωρέστε με μερικοί για το μικρό αριθμό, αλλά έχω μια μικρή ελπίδα πως δεν είναι όλοι μανιακοί με τις σειρές! Κάπως έτσι, λοιπόν, σε δευτερόλεπτα, ξεχνάς την υπόσχεση που έδωσες πριν μια βδομάδα στον εαυτό σου και θυμάσαι ξανά το διάβασμα 15 μέρες πριν ξεκινήσει η εξεταστική.

Κι εκεί γνωρίζουμε πολύ καλά τη διαδικασία, φοράμε τα αθλητικά μας και τρέχουμε να προλάβουμε! Η αλήθεια να λέγεται, μοιάζουμε λίγο με σούπερ ήρωες που καταφέρνουμε να βγάλουμε χιλιάδες σελίδες ύλης σε λίγες μέρες ή και μία νύχτα, αλλά το ξέρουμε καλά πως εκείνη την ώρα που το κάνουμε μετανιώνουμε που δε διαβάζαμε πιο πριν.

Πέρα απ’ την πλάκα τώρα, είναι γνωστό πως λίγο πρόγραμμα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν και μόνο καλό μπορεί να μας κάνει, γιατί η γνώση αποτελεί εφόδιο! Δε χρειάζεται κάθε φορά να φοράμε την κάπα του διάβασman για να προλάβουμε να καλύψουμε κεφάλαια. Μπορούμε μεθοδικά να το κάνουμε απ’ την αρχή του εξαμήνου. Υπάρχει χρόνος αρκετός για όλα, φτάνει να θέτεις τις προτεραιότητές σου και να τις ορίζεις σε ένα πλάνο. Προφανώς και το διάβασμα δεν είναι μία από αυτές, για αυτό έχεις φτάσει εδώ που έφτασες και χρωστάς τη μισή σχολή, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις από κάπου.

Μπορείς απ’ το φετινό Οκτώβρη, από τώρα δηλαδή, αυτό το «θα διαβάζω», να το εφαρμόσεις και θα δεις πως στο τέλος θα σ’ αρέσει. Οι καφετέριες, οι βόλτες και το αραλίκι, θα ‘ναι πάντα εκεί να σε περιμένουν, η σχολή όμως τρέχει, τα εξάμηνα περνούν κι αν δεν αρχίσεις να υπολογίζεις και λίγο το διάβασμα, θα φτάσεις να παρακολουθείς διάλεξη με το ανιψάκι σου που φέτος πάει πέμπτη δημοτικού.

Λοιπόν, συγκεντρώσου κι αναθεώρησε τους λόγους που βρίσκεσαι σε μια σχολή κι όχι στις Μαλδίβες για μπάνιο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι η ευκαιρία σου να αλλάξεις σύστημα και νοοτροπία. Το ξέρω, η φοιτητική ζωή είναι υπέροχη, μα μέσα σ’ όλα όσα περιλαμβάνει είναι και το διάβασμα.

Κάνε λοιπόν την αρχή, βάλε στοίχημα με τον παρτάκια εαυτό σου και νίκησέ τον. Στην τελική, μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις από αυτήν την πρόκληση!

Συντάκτης: Μύρια Κυριάκου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη