Αντικειμενικά, η φιλία είναι ένας πάρα πολύ δυνατός δεσμός που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους ανθρώπους. Το κολλητάρι μας είναι πάντα ψηλά στο βάθρο και κρατάει την πρωτιά στην καρδιά μας. Βέβαια, όσο δυνατός και να είναι αυτός ο δεσμός, μπορεί να υπάρξει η στιγμή που θα σπάσει, αν τα όρια ξεπεραστούν και διαταραχθούν οι ισορροπίες, που πολλές φορές είναι λεπτές. Από την άλλη μεριά, το ίδιο ακριβώς ισχύει και σε μια ερωτική σχέση, με το ταίρι μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να θέτουμε όρια, που φυσικά αφορούν κι εμάς έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή διατήρηση των ισορροπιών ανάμεσα σε φίλους και σύντροφο.

 

Ειλικρίνεια

Το πρώτο και κύριο είναι να είμαστε ειλικρινείς προς -και- τις δύο πλευρές. Θα πρέπει να εξηγήσουμε στους φίλους μας πως πλέον ο χρόνος που περνούσαμε λογικά θα μειωθεί για να μπορούμε να αφιερώσουμε ελεύθερο χρόνο και στη σχέση μας χωρίς αυτό να σημαίνει πως τους παραμελούμε. Από την άλλη πλευρά ξεκαθαρίζουμε και στο ταίρι μας πως η ζωή μας περιλαμβάνει τους φίλους μας, με τους οποίους έχουμε τις συνήθειές μας και δε θέλουμε να τις χάσουμε. Προφανώς, σε ορισμένες δραστηριότητες κι εξόδους μπορούμε να βρισκόμαστε όλοι μαζί χωρίς μένει κάποιος παραπονεμένος.

 

Παντού μαζί; Όχι

Όπως προαναφέρθηκε μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα από κοινού όπως ένα ταξιδάκι, ή κάποια δραστηριότητα, όμως δε γίνεται να μοιάζουμε με πολυγαμική σχέση, να δεχόμαστε σχολιάκια για το πόσο φωνάζουμε, για παράδειγμα, με το φιλαράκι μας να στήνει αυτί έξω από την κρεβατοκάμαρα ή με το να φέρνουμε και τη σχέση μας σε ένα boys ή girls night για να μη ζηλεύει. Πρέπει να έχουμε τον χρόνο μας κάποιες φορές και να τον διαθέτουμε μόνο στην παρέα ή μόνο στη σχέση. Αυτές οι ανετίλες θα μας γυρίσουν μπούμερανγκ κάποια στιγμή, μιας και είναι σημαντικό να υπάρχει ιδιωτικότητα χωρίς να υπάρχει γκρίνια. Πολλές φορές οι φίλοι, μας καταθέτουν εξομολογήσεις, προβληματισμούς και σκέψεις που δε θέλουν να μάθει κάποιος άλλος και παράλληλα, ο άνθρωπός μας θέλει την αποκλειστικότητα.

 

Βάζουμε τις δικές μας ανάγκες σε προτεραιότητα

Δεν είναι κακό να βάζουμε τις ανάγκες μας σε προτεραιότητα, αντίθετα έτσι δείχνουμε με όμορφο τρόπο τι θέλουμε. Αν μιία μέρα θέλουμε κι έχουμε ανάγκη το κολλητάρι μας it is what it is, δεν είναι κακό. Το ίδιο και με τη σχέση μας φυσικά. Επίσης, αυτό θα μπορούσε να συμβεί κι αν μια μέρα θέλαμε να σηκωθούμε και να περάσουμε λίγο χρόνο μόνοι μας, χωρίς να έχουμε ενοχές αν θα θυμώσει κάποιος μαζί μας. Αυτό είναι ένα πολύ υγιές όριο που παράλληλα είναι απαραίτητο σε οποιαδήποτε σχέση.

 

Δεν επιτρέπουμε τις παρεμβολές

Θέτοντας τα όριά μας και τις ανάγκες μας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να εισβάλει στις υπόλοιπες σχέσεις μας και να τις δηλητηριάσει. Αν αρχίσεις ν’ ακούς τους φίλους να κατηγορούν τη σχέση ή το ανάποδο, σταμάτα το άμεσα. Είτε στη μία περίπτωση, είτε στην άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος να καταστρέψεις μια σχέση από τις δύο και να χάσεις ένα κομμάτι σου. Δεν πρέπει να αφήσεις να ακούγονται λόγια, παρά μόνο εάν πραγματικά υπάρχει κάποια προβληματική σχέση και το καταλαβαίνεις κι εσύ.

 

Λέμε όχι

Όπως εμείς έχουμε ανάγκες κι απαιτήσεις, έτσι και οι υπόλοιποι έχουν τις δικές τους. Αυτό δε σημαίνει πως θα αφήσουμε να μας τα φορτώσουν όλα, διότι έτσι ρίχνουμε την προσοχή μας μόνο στη μία πλευρά κι εγκαταλείπουμε την άλλη. Κάνουμε όσα κι ό,τι μπορούμε για να ευχαριστήσουμε την άλλη πλευρά χωρίς όμως να ξεχνάμε πως έχουμε και προσωπική ζωή που περιλαμβάνει κι άλλα άτομα.

Για να μιλήσουμε σωστά, το να θέτουμε όρια δε μας κάνει ούτε εγωιστές ούτε κακούς. Αντίθετα, επιδρά με θετικό τρόπο ώστε να έχουμε καλύτερες και πιο υγιείς σχέσεις, γιατί πρώτα απ’ όλα φροντίζουμε το δικό μας εαυτό και δεύτερον, φροντίζουμε τον χώρο του ατόμων που έχουμε φιλική ή ερωτική σχέση. Κι όταν μιλάμε για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως μια φιλία, ή μια ερωτική σχέση, δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρέπει να υπάρξει σχέδιο, αν είναι να κρατήσουν στον χρόνο. Γιατί εκεί που χάνονται οι γραμμές, ξεκινούν τα μπερδέματα.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Φωτίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου