Διακοπές. Ωραία λέξη. Μόνο θετικές σκέψεις μπορεί να κάνει στο άκουσμά της ο νους σου. Μόνο μ’ ευχάριστα μπορεί να τη συνδέσει. Κι αν πας να την περιγράψεις θα την πάρουν στο κατόπι μια σειρά από άλλες εξίσου ωραίες λέξεις. Ξεγνοιασιά, χαλάρωση, απόδραση, διασκέδαση, αναψυχή, ελεύθερος χρόνος, ηρεμία και τόσα άλλα, που αν συνεχίσω μάλλον δε θα έχω σταματημό.

Αν κοιτάξεις την ετοιμολογία της θα καταλήξεις στο ρήμα διακόπτω. Διακόπτω λοιπόν την εργασία μου κι αυτά που ασχολούμαι σε πρώτη φάση και κάνω ένα διάλειμμα από αυτά. Πατάω παύση στην καθημερινότητά μου και ξεφεύγω απ’ αυτήν, αφήνοντας πίσω ό,τι κάνω. Διακοπές είναι αυτές οι μέρες που αφήνεις τη ρουτίνα πίσω σου και κάνεις απόδραση απ’ τα συνηθισμένα. Αλλάζεις περιβάλλον και πας να βρεις αυτό που χρειάζεσαι και που έχεις περισσότερο ανάγκη.

Και πού να πας; Θα σκεφτείς. Βουνό η θάλασσα; Το καθένα έχει τη δική του ομορφιά και χάρη και το ξέρεις.

Αν είναι καλοκαίρι θα συλλογιστείς αυτόματα τη θάλασσα ως προορισμό, για να δροσίζεσαι όταν το ξαναμμένο απ’ τον ήλιο κορμί σου δε θ’ αντέχει άλλο. Ο ήλιος, η αλμύρα, το μπλε κι εσύ εκεί να τ΄ απολαμβάνεις στο έπακρον με μουσικό χαλί τον ήχο απ’ τα κύματα.

Ύστερα είναι το βουνό. Εκεί που θα σπεύσεις να βρεις καταφύγιο όταν ξεκινήσει το κρύο, αναζητώντας μερικές στιγμές ηρεμίας. Πλάι στο τζάκι με κάστανα στη φωτιά και ζεστό κρασί να σε ηρεμεί ενώ θα χαζεύεις στο παράθυρο το αχανές μεγαλείο της φύσης.

Μα το βουνό δεν είναι μόνο για χειμώνα. Μη βιάζεσαι να του βάλεις την ταμπέλα και να το βάλεις στην άκρη. Δε χάνει την ομορφιά του όταν αλλάζει η εποχή, ξέρεις. Είναι πράγματι ένας προορισμός που δεν παύει να σου προσφέρει κάτι μοναδικό, όποτε κι αν τον επιλέξεις.

Έξω στα δέντρα, να στέκεσαι και να θαυμάζεις το πράσινο, να μυρίζεις το χώμα και να σε χτυπάει καθαρός αέρας. Θαρρείς για μερικές στιγμές ότι τούτος ο αέρας είναι ικανός να σ΄ εξαγνίσει και νιώθεις μια αγαλλίαση να σε κατακλύζει.

Εκεί που νιώθεις τόσο μεγάλος και τόσο μικρός ταυτόχρονα. Μεγάλος γιατί χορταίνει το μάτι σου απ’ το τοπίο και νιώθεις τόσο γεμάτος με δαύτο και την ίδια στιγμή μικρός μπροστά στην αψεγάδιαστη ομορφιά που υπάρχει γύρω σου.

Κι εσύ όσο μπορείς, να ρουφάς λαίμαργα όσο οξυγόνο αντέχουν να πάρουν τα πνευμόνια σου, γυρεύοντας για αποτοξίνωση απ’ το καυσαέριο και το νέφος της πόλης.

Μετά να σκαρφαλώνεις τις πλαγιές για ν’ ανακαλύψεις τις υπόλοιπες εκπλήξεις που κρύβονται. Ρυάκια από εδώ, τόσα είδη από φυτά απ’ την άλλη για να μυρίσεις. Αν πάλι έχεις διάθεση για σπορ κι είσαι τολμηρός θα βρεις τη χαρά σου στην αναρρίχηση κι αν έχει χιόνια θα κάνεις σκι.

Γιατί όσοι χρειάζονται θα βρουν στο βουνό την ηρεμία που ψάχνουν ενώ στο ίδιο σημείο θα βρουν και την αδρεναλίνη όσοι την επιθυμήσουν. Προορισμός που καταφέρνει να καλύψει όλες τις απαιτήσεις και ν’ αντεπεξέλθει σε κάθε διάθεση.

Πώς τελικά να μην καταλήξεις στο βουνό, όταν σκέφτεσαι για διακοπές και θέλεις όντως να ξεφύγεις; Σάμπως δεν έχει όλα όσα θες για ν’ απολαύσεις τις τέλειες διακοπές;

Μην το σκέφτεσαι καθόλου, σου λέω. Σήμερα, αύριο, την άλλη βδομάδα, τον άλλο μήνα, πάντα, θα είναι η σωστή στιγμή για να πάρεις τα βουνά.

 

Επιμέλεια Κειμένου Σταυρούλας Βιτετζάκη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Σταυρούλα Βιτετζάκη