Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες όπως και αδυναμίες, έχουν πράγματα στα οποία είναι καλοί και πράγματα που υστερούν. Για κάποιον, κάτι που μπορεί να φαίνεται τόσο δύσκολο, μπορεί σ’ έναν άλλο να φανεί τόσο εύκολο. Και αντίστροφα. Δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε το ίδιο καλά όλα τα πράγματα, ούτε και να τα κατέχουμε όλα στον ίδιο βαθμό. Το κάθε άτομο μπορεί να κάνει κάτι άλλο πολύ καλά κι εκεί έγκειται και η ομορφιά, στο ξεχωριστό λιθαράκι που βάζει ο καθένας. Στο διαφορετικό κομμάτι που προσθέτει ο καθένας σ’ ένα ατελείωτο παζλ. Το παζλ της ζωής.

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές δεξιότητες και χαρίσματα από τη φύση του. Χαρακτηριστικά που τον βοηθάνε να κάνει ορισμένα πράγματα καλά χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Κι αυτό επειδή «το έχει μέσα του».

Ναι! Σαφώς και μετά από προσπάθεια και κόπο όλα μπορούν να επιτευχθούν, δε λέω! Ό,τι έχει κανείς στο μυαλό του μπορεί να το καταφέρει αρκεί να κυνηγήσει και να παλέψει γι΄ αυτό. Όμως θέλω να σταθώ σ’ αυτό που μπορεί κάποιος να το έχει από τη φύση του ως χάρισμα, κάποια επιδεξιότητα ξεχωριστή που μπορεί να του βγαίνει αβίαστα και ταυτόχρονα  εξαιρετικά καλά. Αυτό που λέμε «ταλέντο».

Όλοι είμαστε γεννημένοι με ένα ταλέντο, αν όχι περισσότερα. Δε νομίζεις; Το θέμα είναι να το ανακαλύψουμε. Ακόμη κι αν αυτό δεν είναι προφανές, εμείς οφείλουμε να δοκιμάσουμε πράγματα, να ασχοληθούμε με άλλα τόσα και να μην πάψουμε να το αναζητάμε αν δεν το βρούμε.

Το να βρεις το ταλέντο σου σίγουρα προϋποθέτει αναζήτηση, αλλά θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο, δεδομένης της ικανοποίησης που θα λάβεις από αυτό. Όταν το βρεις λοιπόν, θα είναι σαν να ανακαλύπτεις έναν ολόκληρο νέο κόσμο. Ένα νέο κομμάτι του εαυτού σου. Άγνωστο, άλλα τόσο οικεία γοητευτικό. Φαντάζομαι μια ολοκλήρωση από την οποία μπορείς να λάβεις μόνο ευχαρίστηση.

Ευχαρίστηση που θα έρθει εφόσον έχεις το θάρρος να το αξιοποιήσεις όπως πρέπει. Και μέσα από δουλειά. Γιατί πολλοί είναι οι σοφοί που έχουν υποστηρίξει επανειλημμένως ότι ακόμη και το ταλέντο χωρίς δουλειά και προσπάθεια πάει χαμένο.

Μπορεί λοιπόν, το ταλέντο σου να είναι στη φωτογραφία ή να μαγειρεύεις τέλεια. Να το έχεις στο χορό ή το τραγούδι, τη ζωγραφική ή το θέατρο ή να παίζεις στα δάχτυλα του χεριού σου τους αλγόριθμους και τους υπολογιστές. Μπορεί το δυνατό σου χαρτί να είναι η φαντασία σου ή η μνήμη σου.

Ίσως από την άλλη να δίνεις  μορφή σε ό,τι πιάνουν τα χέρια σου. Άλλοι «το έχουν» στην θεωρία, άλλη στην πράξη και άλλοι στον συνδυασμό αυτών των δύο. Στο χέρι σου είναι να δεις πού «το έχεις» και να καταπιαστείς με αυτό. Γι’ αυτό καλύτερα να ξεκινήσεις να ψάχνεις το δικό σου ταλέντο! Εκτός κι αν είσαι από τους τυχερούς που το έχουν βρει ήδη.

Όλοι είμαστε γεννημένοι για ένα σκοπό. Το θέμα είναι να τον βρούμε. Μικρό ή μεγάλο, δεν έχει σημασία. Μπορεί να βρίσκεις την άποψη αυτή υπέρμετρα αισιόδοξη ή να μη συμφωνείς με αυτήν. Το συμπέρασμα ωστόσο είναι ένα: Να μη σταματάς να αναζητάς το δικό σου σκοπό και να αγωνίζεσαι γι’ αυτόν, να στοχεύεις ψηλά και να αντλείς δύναμη από αυτό. Δύναμη που θα δίνει νόημα στη ζωή σου.

 

Επιμέλεια Κειμένου Σταυρούλας Βιτετζάκη: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Σταυρούλα Βιτετζάκη