Λες πως βρήκες τον άνθρωπό σου, αυτόν με τον οποίον θέλετε να ζήσετε μαζί μέχρι τα βαθιά σας γεράματα. Ενδεχομένως έχετε ένα, δύο ή παραπάνω χρόνια σχέση και κάποια στιγμή παίρνετε την απόφαση να την προχωρήσετε ένα βήμα παρακάτω. Αποφασίζετε λοιπόν από κοινού να σε γνωρίσει στους γονείς του κι εσύ εκείνον στους δικούς σου.

Λίγο το ενδιαφέρον των γονέων για το ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος τέλος πάντων με τον οποίο έχει δεσμό ο γιόκας τους ή το κορίτσι τους, λίγο η περιέργεια κι η διάθεση να τον περάσουν από ακτίνες Χ γιατί αυτοί ξέρουν καλύτερα, «αναγκάζουν» τους εκάστοτε συντρόφους να φέρουν σε μια πρώτη επαφή το έτερον ήμισυ με τους γονείς τους.

Και μόλις εγένετο η αρχή. Η αρχή ενός χρονικού οικογενειακών μαζώξεων και συνεστιάσεων που ξεκινάει από μια χαλαρή γνωριμία στο πλαίσιο ενός γεύματος με τον υποψήφιο σύντροφο και τους γονείς αρχικά, για να καταλήξει στο να παρευρίσκονται στο τραπέζι υποψήφιες κουνιάδες κι υποψήφιοι συμπέθεροι καθώς οδεύει η σχέση προς το γάμο.

Αρχικά λοιπόν η πρώτη γνωριμία με τους γονείς γίνεται σε πιο χαλαρή ατμόσφαιρα. Μαθαίνουν πάνω-κάτω τι άνθρωπος είσαι, με τι ασχολείσαι, τα ενδιαφέροντά σου, τις απόψεις σου πάνω στα θέματα που θα συζητηθούν και βγάζουν τα ανάλογα συμπεράσματα. Όχι μόνο απ’ όσα θα πεις αλλά κι από το πώς κινείσαι στο χώρο, τι φοράς, πώς τρως και πόσο πίνεις. Κυρίως απ’ αυτά. Μόλις άρχισε λοιπόν η χάρη σου να βρίσκεται υπό το διαπεραστικό βλέμμα των υποψήφιων πεθερικών που ψάχνουν να βρουν μελανά σημεία σου, τα οποία θα σχολιάσουν με το παιδί τους και το υπόλοιπο σόι φυσικά.

Με το δίκιο σου λοιπόν να έχεις άγχος αλλά σαν το άγχος του να βρίσκονται σε οικογενειακό γεύμα οι γονείς σου με τους δικούς του γονείς, δε συγκρίνεται.

Προχωράει ο καιρός κι αποφασίζετε εκ νέου να βρεθούν οι οικογένειές σας προκειμένου να γνωριστούν μεταξύ τους. Κι εδώ διαδραματίζονται οι πιο τραγελαφικές ιστορίες γέλιου που αν κάνεις και πάρεις στα σοβαρά το τι πρόκειται να συμβεί και να ειπωθεί, τότε θα είσαι τρελός για δέσιμο.

Πολύ πριν ακόμα βρεθείτε, αρχίζει η μουρμούρα για το ποια οικογένεια θα αποδειχτεί πιο φιλόξενη για να κάνει εκείνη το τραπέζι. Η οικογένεια της υποψήφιας νύφης κόπτεται να μαζευτούν στο δικό της σπίτι να ετοιμάσει και κάτι η κοπέλα απ’ τα χεράκια της για να φανεί η νοικοκυροσύνη της. Από την άλλη, είναι προσβολή για την οικογένεια του γαμπρού να κάνει πίσω. Το τραπέζι πρέπει να γίνει στο σπίτι του άντρα, του αρχηγού της νέας οικογένειας. Τελεία και παύλα. Τελικά αφού σας κάνουν τα νεύρα κρόσσια, αποφασίζετε να βρεθείτε σ’ ένα ουδέτερο έδαφος, σ’ ένα εστιατόριο.

Φτάνοντας στην πολυπόθητη μέρα έχουμε τους υποψήφιους συμπεθέρους να μιλάνε οι μεν της κοπέλας για την προίκα και την ανατροφή της κι οι δε του παλικαριού για το φιλότιμο και την εργατικότητά του. Οι υποψήφιες πεθερές, αφού πρώτα κοιταχτούν από πάνω μέχρι κάτω για να δουν τι φοράει η μία και τι η άλλη, καταφεύγουν σε φιλοφρονήσεις για το μαλλί-σφηκοφωλιά της μιας και την καταπληκτική πράσινη φούστα από ταφτά της αλληνής στα πλαίσια μιας υποκριτικής ευγένειας που τις «εμποδίζει» να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό και να αρκεστούν σε ένα απλό «Χαίρω πολύ».

Εν μέσω τέτοιου κλίματος, δεν αργεί να φανεί κι η διαφορά της νοοτροπίας μεταξύ των δύο οικογενειών και να πέσουν τα πρώτα καρφιά συνήθως απ’ την οικογένεια που για κάποιο λόγο νιώθει μειονεκτικά συγκρινόμενη με την άλλη. Θέματα όπως η μόρφωση, τα λεφτά κι ο ενόψει γάμος μυρίζουν μπαρούτι.

Αν ακόμα αντέχετε και δεν έχετε αποφασίσει να έρχονται όσο το δυνατόν σε λιγότερες επαφές μεταξύ τους οι δυο οικογένειες, σίγουρα οι αρραβώνες είναι η ευκαιρία που θα δώσουν ρεσιτάλ κι ίσως μετά απ’ αυτούς να το αποφασίσετε. Πέρα απ’ το κλίμα χαράς που αναμφισβήτητα επικρατεί σ’ ένα τέτοιο γεγονός, δεν μπορούν παρά τα ευτράπελα να κατέχουν εξέχουσα θέση.

Ποιος φοράει τι, ποιος έφερε τι, ποιον απ’ τους δυο σας θα φορτώσουν με τα πιο πολλά χρυσαφικά, ποιος έβαλε τα περισσότερα λεφτά για το γλέντι. Όσο ασήμαντα και δευτερεύοντα πράγματα είναι για σας, πίστεψέ με για τους γονείς σου και τα υποψήφια πεθερικά σου δεν είναι.

Έτσι, το τραπέζι του αρραβώνα αποτελεί για τον καθένα μια διαφορετική ευκαιρία. Για σένα και το σύντροφό σου, είναι η ευκαιρία να επισημοποιήσετε τη σχέση σας και να μοιραστείτε τη χαρά σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και για τα αγαπημένα σας πρόσωπα πολύ πιθανόν η ευκαιρία για επίδειξη και κουτσομπολιό.

Κι αυτό γιατί αν ακολουθήσεις την πεπατημένη, δε θα γλιτώσεις από τη σημασία που δίνει στις εθιμοτυπίες η ελληνική οικογένεια σε τέτοιες περιστάσεις.

Για να γλιτώσεις δυο είναι οι τρόποι: ή τα παίρνεις όλα στην πλάκα και το διασκεδάζεις με την καρδιά σου ή παίρνεις το ταίρι σου και τα κάνετε όλα μόνοι σας αποφασίζοντας να τους το γνωρίσεις τη μέρα του γάμου σας. Σε κάθε περίπτωση αποφεύγεις να φέρεις τις οικογένειες μαζί μέχρι να περάσουν από μια μίνι εκπαίδευση για το πώς να συμπεριφερθούν, αν και μεταξύ μας δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα.

 

Επιμέλεια Κειμένου Νικολέτας Παπουτσή: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Νικολέτα Παπουτσή