Καθημερινά έρχεσαι σ’ επαφή με πολλούς ανθρώπους γύρω σου, γνωστούς κι αγνώστους. Ανάμεσα σ’ αυτούς, λες πως κάπου βρίσκεται κι ο δικός σου άνθρωπος. Δεν το βιάζεις, δεν το κυνηγάς, το αφήνεις να δεις από πού και πώς θα βρει τον τρόπο να έρθει κοντά σου.

Παράλληλα όμως αναρωτιέσαι αν θα το καταλάβεις, αν θα είναι αυτός ο μεγάλος έρωτας της ζωής σου και πώς θα τον ξεχωρίσεις από τα υπόλοιπα φλερτ. Αν κάποια δεδομένη στιγμή ήρθε αλλά δεν το κατάλαβες; Αν βρίσκεται ανάμεσα στους γνωστούς σου, αλλά για κάποιο λόγο δεν εξελίσσεται παραπέρα η γνωριμία σας, πώς θα το ξέρεις;

Αν είστε απλώς γνωστοί, έχετε μια ωραία επικοινωνία την οποία συντηρείτε λέγοντας τα νέα σας αραιά και που κι αναρωτιέσαι γιατί δεν προχωράει παραπέρα το πράγμα μεταξύ σας, είναι γιατί δεν είναι να προχωρήσει, είναι γιατί κατά βάθος δεν είναι για να είστε μαζί, δεν είσαι και δε σου είναι ο άνθρωπός σου.

Έτσι απλά. Έτσι πήγε από την πρώτη σας συνάντηση κι έτσι θα πηγαίνει, γιατί είναι εκείνη η πρώτη φορά που βρεθήκατε που καθόρισε την εξέλιξη της γνωριμίας σας κάνοντάς τη μία από τις πολλές, όχι όμως τη μοναδική. Αν ήταν μοναδική, τώρα δε θα αναρωτιόσουν γιατί απλούστατα θα ήσασταν μαζί.

Μα θα μου πεις, πως ο έρωτας δεν έρχεται πάντα μπαμ και κάτω, δεν μπορεί να είναι κεραυνοβόλος σε όλες τις περιπτώσεις και πως υπάρχουν κι οι έρωτες που ξεκινούν από μια ωραία γνωριμία, μια φιλία και εξελίσσονται σε κάτι δυνατό στην πορεία.

Άλλο αυτό κι έχει να κάνει καθαρά με το τι ζητάς. Αν ζητάς να βρίσκεσαι σε μια σχέση με κάποιον που ταιριάζετε, που επικοινωνείτε σε ένα γενικό επιπέδο, αν έχετε βλέψεις από κοινού για οικογένεια ή αν απλώς δεν τυχαίνει κάτι καλύτερο στον ορίζοντα, τότε καλά θα κάνεις να δώσεις την ευκαιρία σ’ έναν τέτοιο άνθρωπο να συνάψετε τη σχέση που θέλετε.

Είναι αλήθεια ότι με μερικούς ανθρώπους τυχαίνει πρώτα να τους αγαπήσεις για τα καλά τους γνωρίσματα, καθώς τους γνωρίζεις μέσα από μια φιλική σχέση κι ύστερα να τους ερωτευτείς, αν τους ερωτευτείς. Μπορεί να καταλήξετε μαζί επειδή αγαπηθήκατε και ταιριάξατε, όχι όμως από τρελό έρωτα. Και μην περιμένεις να ερωτευτείς, αν αυτό δε συνέβη από την πρώτη φορά.

Γιατί οι πιο δυνατοί έρωτες γεννιούνται στη στιγμή. Ταυτόχρονα και για τους δυο. Τη μοναδική στιγμή που τον βλέπεις και σε βλέπει και τα όσα νιώσατε εκείνα τα πρώτα λεπτά της συνάντησης, ακριβώς τη χρονική στιγμή που έρχεστε για πρώτη φορά σ’ επαφή. Τότε που πέσανε τα πρώτα βλέμματα, τα πρώτα χαμόγελα κι οι πρώτες λέξεις.

Κι είναι τόσο σημαντική η πρώτη φορά γιατί σου έρχεται τόσο απροειδοποίητα κι από το πουθενά όλο αυτό, που δεν προλαβαίνεις να σηκώσεις τείχη, δεν προλαβαίνεις καν να προβάρεις λόγια και να φορέσεις τη μάσκα σου. Κι εκεί, στο ξαφνικό, είναι που φαίνεται το αληθινό μας πρόσωπο. Αργότερα, κάνουν την εμφάνισή τους οι ανασφάλειες κι οι άμυνες.

Οι μεγάλοι έρωτες λοιπόν, προέκυψαν από ένα παρατεταμένο, αμοιβαίο βλέμμα κι από ένα αβίαστο κι αληθινό χαμόγελο που έκανε όλα τ’ άλλα να μοιάζουν περιττά. Που τα βλέμματα έγιναν αγγίγματα και τα χαμόγελα φιλιά με σκοπό να κατακτήσει ο ένας τη σάρκα του άλλου ολοσχερώς.

Κι όλα αυτά χωρίς ζόρι, αλλά αμοιβαία. Οι έρωτες αυτοί έγιναν από την πρώτη φορά κιόλας αχώριστοι. Δεν κρατάει μακριά τίποτα τον έναν από τον άλλον. Μακριά μένουν μόνο όσοι μπορούν. Κι αυτοί δεν μπορούν.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν τα πρώτα βλέμματα είναι συμπαθητικά έως αδιάφορα, αν τα χαμόγελα είναι μονόπλευρα κι αν οι πρώτες κουβέντες που ανταλλάξατε κυμαίνονται σε αμιγώς φιλικό επίπεδο, τότε η μεταξύ σας σχέση έχει ήδη πάρει το δρόμο της. Μην περιμένεις να νιώσεις στη συνέχεια πυροτέχνηματα, πεταλουδίτσες κι αστεράκια αν η πρώτη φορά ήταν κάπως έτσι.

Αυτό που ξεχωρίζει τον άνθρωπό σου από τους υπόλοιπους, βασίζεται σε μια αποκλειστική φορά. Την πρώτη φορά. Άλλη φορά δε θα υπάρξει, που εσείς οι δυο από ξένοι μέχρι πρότινος, γίνεστε γνωστοί. Η πρώτη φορά σηματοδοτεί όλη τη συνέχεια της σχέσης, με την κάθε επόμενη φορά να είναι μια μικρή επανάληψη και συνέχεια της πρώτης.

Ακόμα και το τέλος της σχέσης εξαρτάται από εκείνη την αποκλειστική πρώτη φορά. Και για τον δυνατό έρωτα που σας έκανε να πάρετε φωτιά στην αρχή, είναι βέβαιο πως στο τέλος θα σας κάνει στάχτη.

«Αν μην τι άλλο, οι όμορφοι έρωτες, όμορφα καίγονται».

 

Επιμέλεια Κειμένου Νικολέτας Παπουτσή: Σοφία Καλπαζίδου 

Συντάκτης: Νικολέτα Παπουτσή