Αν σκεφτείς τα στοιχεία που στη ζωή μπορούν να σε φέρουν κοντά και να σε ενώσουν με έναν άνθρωπο, είτε σε φιλικό είτε σε ερωτικό επίπεδο, θα βρεις πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους. Ο κάθε άνθρωπος γύρω μας μπορεί να μας δώσει κι από έναν καινούριο λόγο για να ανήκει στο στενό μας περιβάλλον.

Αν όμως έπρεπε να ξεχωρίσεις το καθοριστικότερο και μοναδικότερο όλων αυτών των στοιχείων που σε κάνουν να μοιράζεσαι μια πορεία με τον άνθρωπο απέναντί σου, χωρίς δεύτερη σκέψη αυτό θα ήταν η επικοινωνία. Κι ειδικότερα η επικοινωνία με τα μάτια. Χωρίς λέξεις και χωρίς πολλές-πολλές κινήσεις. «Μόνο μάτια και λέξη καμία» που λέει κι ο Μαραβέγιας.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο γοητευτικό και πιο συναρπαστικό απ’ το να μιλάει το μυαλό σου με το μυαλό είτε του κολλητού σου είτε του αγαπημένου σου. Να μοιράζεστε έναν κόσμο μόνο δικό σας, ανεξάρτητο από εξωτερικές παρεμβάσεις και φωνές, με μόνους δύο κατοίκους εσάς.

Βρίσκεστε σε μια παρέα και πριν ακόμα προλάβετε να συνειδητοποιήσετε τι ειπώθηκε τα μάτια σας τα ‘χουν πει όλα. Όλα όσα είναι μέσα στο μυαλό σας, όλα όσα σκέφτεστε, αυτές οι ένα εκατομμύριο μικρές σκέψεις, έχουν όλες μα όλες εξωτερικευτεί με ένα μόνο βλέμμα. Αυτό ακριβώς πάει την επικοινωνία δύο ανθρώπων σε άλλο επίπεδο. Στο επίπεδο αυτό που είναι κάθε άλλο παρά εύκολο να φτάσεις και που σου υπενθυμίζει τη σημασία αυτής της ιδιότυπης επικοινωνίας.

Το να μπορείς να μιλάς με έναν άνθρωπο με τα μάτια δεν είναι απλό πράγμα και κυρίως δεν είναι καθόλου τυχαίο. Το ότι τα μάτια σας μπορούν να πουν όσα οι λέξεις, χωρίς όμως τις ίδιες τις λέξεις, σημαίνει πως ο τρόπος που σκέφτεστε κι ο τρόπος που αντιλαμβάνεστε τα πράγματα είναι μάλλον πανομοιότυπος.

Αυτά που νιώθετε για τα πράγματα έχουν την ίδια βάση και συχνά και την ίδια κατάληξη. Αυτός ακριβώς είναι ο πιο σημαντικός λόγος που μετατρέπει αυτή την επικοινωνία σε κάτι παραπάνω από μαγική.

Οι άνθρωποι είμαστε τόσο εξαιρετικά διαφορετικοί και με τόσες πολλές και διαφορετικές οπτικές γωνίες για τα πράγματα κι αυτό καθιστά τόσο δύσκολο και τόσο δυσεύρετο το να βρεθεί ένα άτομο που μπορεί να είναι μες στο μυαλό μας, χωρίς να το κατευθύνουμε, ξέροντας ακριβώς τι σκεφτόμαστε. Όταν όμως βρεθεί καταλαβαίνουμε τι σημαίνει πραγματική επικοινωνία.

Οι λέξεις από μόνες τους είναι πάντα απαραίτητες και χρήσιμες. Το να μπορούν όμως να ειπωθούν χωρίς ήχο είναι κάτι που όσοι το ζουν ξέρουν πόσο απολαυστικό είναι. Να μιλάτε, να κάνετε ολόκληρους διαλόγους απλώς κοιτώντας ο ένας τον άλλο. Ναι, ξεκάθαρα αυτό είναι ευτυχία κι ευλογία.

Οι ψυχές και τα μυαλά δεν είναι εύκολο να συντονιστούν κι ειδικώς να μπορέσουν να γίνουν κυριολεκτικά ένα. Θέλει κόπο, θέλει δουλειά, θέλει και τρόπο. Κι αν τα μάτια σας λένε τόσα και με τόσο αβίαστο τρόπο, προφανώς και μοιράζεστε ένα μυαλό και την ψυχή σας. Γιατί το ένα είναι προϋπόθεση για τη σύνδεση του άλλου.

Αν αναλογιστείς πως για κάθε πράγμα που συμβαίνει γύρω σας εσείς μπορείτε με ένα κοίταγμα να επιβεβαιώσετε όσα ξέρει ο ένας πως σκέφτεται ο άλλος ίσως κι ο ίδιος να μην το πιστέψεις.

Δύο ζευγάρια μάτια μπορούν να πουν όσες λέξεις δε χωράει ο νους. Γιατί ναι σαν το διάλογο των ματιών δεν έχει. Και γιατί είναι αυτό ακριβώς που μπορεί να κρατά δυο ανθρώπους δεμένους για πάντα.

 

Επιμέλεια Κειμένου Νέλης Χαχάμη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Νέλη Χαχάμη