Στη ζωή σου θα σου τύχουν περιστάσεις που θα σε φέρουν σε διλήμματα, που θα σε γεμίσουν ερωτηματικά για το μονοπάτι που θα πρέπει να διαλέξεις. Καταστάσεις δύσκολες που κάνουν  το νου σου να θολώνει από άγχος και σκέψεις. Φρικάρεις, σε πιάνει φόβος και λες στον εαυτό σου να το αφήσει, να μη ρισκάρει καν. Να μην προσπαθήσεις έστω λίγο γιατί γνωρίζεις την κατάληξη και πιστεύεις πως το αποτέλεσμα δε θα σε ικανοποιήσει.

Έλα όμως που κάθε φορά που ανακοινώνεις κάτι τέτοιο σε ‘σένα, ταυτόχρονα κλείνεις και μια πόρτα στον εαυτό σου, ίσως και περισσότερες. Δυστυχώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια να γνωρίζουμε το μέλλον, διαφορετικά, θα ήταν όλα πιο απλά κι εδώ που τα λέμε πιο το νόημα αν γνωρίζαμε τι θα κάνουμε αύριο; Πόσο βαρετό και μίζερο θα ήταν το παρόν μας;

Η πορεία μας είναι πάντα γεμάτη περιπέτειες. Και πολλές φορές αυτές οι περιπέτειες δεν αφορούν στιγμές ευτυχίας κι επιτυχίας, αλλά αφορούν και δυσκολίες και φόβους κι ένα κάρο ενδοιασμούς παρέα. Έτσι λειτουργεί η ζωή στο φινάλε. Πώς να το κάνουμε;

Είναι στο χέρι μας, όμως, η απόφαση του να ρισκάρουμε ή όχι. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου πως ο χαμένος δεν είναι ποτέ αυτός που έφαγε την ήττα, αλλά αυτός που δεν προσπάθησε καν. Ο χαμένος του παιχνιδιού θα μαζέψει εμπειρίες, γνώσεις, θα αλλάξει τη στρατηγική του σε πολλά και θα νιώθει και μάγκας που προσπάθησε.

Ενώ αυτός που δεν πάλεψε καν; Τι θα κερδίσει; Θα μείνει στο ίδιο σημείο με χθες και προχθές. Κι έτσι θα μείνει αν συνεχίσει να μην παίρνει ρίσκα. Στάσιμος. Επαναλαμβάνοντας το παρόν του και την επόμενη μέρα σαν να έγιναν χθες κι έχοντας τις ίδιες εμπειρίες με προχθές.

Δες τη ζωή σου σαν μια παρτίδα πόκερ. Έχεις τους αντιπάλους σου και τις επιλογές σου στα χέρια σου. Και τι έγινε αν κρατάς άσχημο φύλλο; Ξέρεις εσύ τι χαρτί θα πέσει κάτω; Έχεις εσύ τον έλεγχο της τράπουλας νομίζεις; Λυπάμαι, αλλά δεν τον έχεις.

Γιατί όμως να υποτιμήσεις αυτά τα φύλλα που κρατάς; Επειδή σου φαίνονται αδύναμα; Κι ο άσσος αδύναμος είναι αν δε συμπληρωθεί σωστά από ανάλογο φύλλο. Και στο κάτω-κάτω αντί να αποχωρήσεις απ’ το παιχνίδι, καλό θα ήταν να μάθεις τη στρατηγική των αντιπάλων σου.

Μπλόφαρε κι εσύ αν χρειαστεί. Μην το φοβάσαι. Αν χρειάζεται κάνε μπλόφα 100 φορές. Και να χάσεις την παρτίδα πάλι καλό σε σένα θα κάνεις, γιατί θα χειριστείς διαφορετικά και πιο έξυπνα την επόμενη, θα μάθεις και πώς λειτουργούν οι αντίπαλοί σου, άρα στην επόμενη μοιρασιά θα τους γνωρίσεις ακόμα καλύτερα.

Και ποτέ δεν ξέρεις, με ένα all in μπορείς να αλλάξεις όλο σου τον κόσμο. Όπως λέει κι ο –σοφός για μένα–  πατέρας μου: «Από μια σπίθα χτίζεται ολόκληρη πολιτεία». Αυτό να το θυμάσαι.

 

Επιμέλεια Κειμένου Λώρας Καρδακάρη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Λώρα Καρδακάρη-Καββαδία