Τυχαίνει πολλές φορές να σου έρθουν περιστάσεις που εκτοξεύουν την χαρά σου στα ύψη. Κι είσαι μ’ ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη το οποίο δε φεύγει ακόμα κι άσχημη είδηση να ακούσεις. Με αποτέλεσμα η χαρά σου να μη κρύβεται με καμιά ευκολία. Και μετά παίρνει μέρος ο ενθουσιασμός κι αρχίζεις να ανοίγεις το στόμα σου. Και ξεκινάς τα σχέδια και να προγραμματίζεις με λεπτομέρεια την ημέρα που τόσο λαχταράς να έρθει.

Πολλοί πιστεύουν στην κακή τύχη, το μάτιασμα και την αρνητικότητα που βγάζουν ορισμένοι άνθρωποι. Ισχύουν όλα τα παραπάνω σε πολλές περιπτώσεις. Όπως παραδείγματος χάριν το βλέμμα του εχθρού σου όταν έχεις φορέσει την ψηλότερη γόβα της ντουλάπας σου. Στο επόμενο βήμα έχουν μπερδευτεί τα πόδια σου και βρίσκεσαι γκρεμοτσακισμένη ευχόμενη να είχε ανοίξει η γη να σε καταπιεί απ’ τη ντροπή που αισθάνθηκες.

Προγραμματίζεις μια ταξιδάρα αξέχαστη με την παρέα σου και κάθε βράδυ παίρνει μέρος η συζήτηση για το τι θα πάρετε μαζί σας και για το κέφι που θα κάνετε όταν θα φτάσετε στον προορισμό σας. Με αποτέλεσμα να ξεχάσεις να πάρεις διαβατήριο, εσώρουχα, κι οδοντόβουρτσα. Επίσης το κέφι που τόσο επιθυμούσατε καταλήγει σε δύσκολο hangover το οποίο σας κρατάει στο κρεβάτι όλη μέρα με παυσίπονα.

Άσχημο πράγμα η γκαντεμιά. Υπάρχει παντού και πολλοί άνθρωποι την κουβαλούν μαζί τους. Είναι η προσωποποίησή της. Είναι αυτοί που θα σου ευχηθούν καλή επιτυχία στην εξέταση οδήγησης κι αργότερα θα βρίσκεσαι στο αστυνομικό τμήμα μιας και δεν είδες την ηλικιωμένη κυρία να περνάει τη διάβαση.

Είναι αυτοί που θα τους πεις για τον καινούριο έρωτα που υπάρχει στην ζωή σου και θα χαμογελούν με αγάπη, δίνοντας ευχές για να σου πάνε όλα καλά. Έπειτα από λίγο καιρό, εντελώς ξαφνικά, βρίσκεσαι χωρισμένος, φρικαρισμένος κι αναγκάζεσαι να μετακομίσεις διότι ο έρωτάς σου έτυχε να έχει τα δικά του θέματα.

Για να νικηθεί αυτή η ατυχία χρειάζεται μόνο ένα πράγμα κι αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με σένα. Είναι απαραίτητο να μάθεις να ελέγχεις τη χαρά σου όταν έχεις να κάνεις με κόσμο. Και να την κρύβεις παράλληλα. Να καταπίνεις τον ενθουσιασμό σου και να συγκρατείσαι όταν σου ζητάνε ν’ αποκαλύψεις το λόγο για τον οποίο χοροπηδάς και απ’ όπου προέρχεται όλη αυτή η ενέργεια που αισθάνεσαι.

Να μάθεις να κρατιέσαι. Να μάθεις να κρατάς μόνο για σένα ό,τι σου χαρίζει χαρά κι ανυπομονησία. Ίσως και για ελάχιστους καλούς φίλους, δοκιμασμένους απ’ το χρόνο και τη ζωή. Μα για κανέναν άλλον. Κι αν σου ξεφύγει λέξη απ’ τον ενθουσιασμό σου, φρόντισε να κρατήσεις τα περισσότερα μόνο για σένα. Λίγες κουβέντες και καλές να χαρίσεις, μα την ουσία της χαράς σου να την κρατήσεις μόνο για τον εαυτό σου.

Όλοι έχουμε το ελάττωμα καμιά φορά να επιδεικνύουμε την ευτυχία μας. Αλλά τις περισσότερες φορές δεν οδηγεί αυτό σε καλό. Και είναι γεγονός πως ό,τι κρατάς για τον εαυτό σου και δεν το μελετάς με άσχετους, πάντα κρατάει περισσότερο. Φρόντισε να το εφαρμόσεις από ‘δω και στο εξής. Για να μη βρεθείς ξανά στα δόντια της ατυχίας και της γκαντεμιάς κακόβουλων ανθρώπων.

 

Επιμέλεια κειμένου Λώρας Καρδακάρη: Ελευθερία Παπασάββα.

Συντάκτης: Λώρα Καρδακάρη-Καββαδία