Ποιος κάνει σχέσεις εξ αποστάσεως στις μέρες μας;! Ποιος δεσμεύεται χωρίς να ‘χει το ταίρι κοντά; Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αυτό το βήμα, γιατί βρήκαν τον άνθρωπό τους, ο οποίος μπορεί μεν να μένει στην άλλη άκρη της γης, αλλά είναι ο άνθρωπός τους όπως και να το κάνουμε.

Πολλοί έχουν γίνει ειδικοί στον τομέα της σχέσης από απόσταση χωρίς να το ‘χουν δοκιμάσει ή μπορεί να το τόλμησαν για το πολύ έναν μήνα. Έτσι περνούν αρνητικά μηνύματα τύπου: «Εγώ δε θα έκανα ποτέ σχέση από απόσταση, την έχω πατήσει άσχημα», ενώ στην ουσία δεν είχανε ούτε μήνα. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που κατέρριψαν μύθους που θα δούμε παρακάτω, έχουν μια ευτυχισμένη ζωή και ίσως και να βρίσκονται πλέον κοντά στον άνθρωπό τους.

Μύθος 1ος: «Η σχέση εξ αποστάσεως προκαλεί έλλειψη εμπιστοσύνης και χάνεται η ειλικρίνεια μεταξύ δύο ανθρώπων»

Πραγματικότητα: Όταν έχει γερά θεμέλια η σχέση σου εξ’ αρχής, τίποτα δε χάνεται. Επειδή οι γύρω σου είναι συνέχεια καχύποπτοι δε σημαίνει ότι υπάρχει λόγος να είσαι κι εσύ. Αν κάθεσαι και τ’ ακούς τότε είναι προφανές ότι θα σκεφτείς κάτι παρόμοιο. Μη φοβάσαι τον άνθρωπό σου αν τον έχεις μάθει.

Μύθος 2ος: «Όταν δεν υπάρχει συνεύρεση, αλλοιώνεται η σχέση»

Πραγματικότητα: Η αλήθεια είναι ότι η συνεύρεση σε μια σχέση είναι ένα μεγάλο συν κι είναι απαραίτητο. Με την εξής ερώτηση θα ‘χω απαντήσει στο ζήτημα αυτό: «Αν είσαι σε μια σχέση που μένετε δίπλα-δίπλα και ο/η σύντροφός σου πάθει κάτι που δε θα μπορείτε να κάνετε έρωτα για 6 μήνες, τι θα κάνεις; Θα τρέξεις με τη μία να βρεις άλλον/άλλη επειδή σου «αλλοιώνει» τη σχέση;». Οπότε είναι ένας μεγάλος μύθος η συνεύρεση. Αν είστε ικανοποιημένοι σε αυτόν τον τομέα, η συχνότητα δεν παίζει καταλυτικό ρόλο. Η υπομονή στον τομέα αυτό παίζει σημαντικό ρόλο. Επίσης υπάρχουν διαδικασίες που βοηθάνε την ερωτική σας ζωή και την κρατάνε σε επαγρύπνηση, όπως το φλερτ και η ερωτική διάθεση που απογειώνεται μέσω μηνυμάτων. Κι από κοντά η επαφή δεν παύει να ‘ναι ενδιαφέρουσα. Διατηρείται η μαγεία, η ένταση και ο ηλεκτρισμός της αρχής. Δε γίνεται συνήθεια και ρουτίνα, κάτι που φτάνουμε να θεωρούμε δεδομένο, αλλά μοιάζει πάντα με δώρο έκπληξη!

Μύθος 3ος: «Η απόσταση φέρνει γκρίνια και καβγάδες»

Πραγματικότητα:  Τώρα σοβαρά. Ποια σχέση δεν περνάει γκρίνια και καβγάδες; Αν δεν περάσει αυτά τα σημαντικά στάδια κάτι πάει λάθος. Δεν είναι υγιής η σχέση αν όλα είναι ρόδινα, γιατί δε γίνεται να βρεις έναν άνθρωπο που να είστε ολόιδιοι, με ίδιες αντιλήψεις και λογική. Απλώς δε γίνεται.

Μύθος 4ος: «Η αναμονή να ξαναδείς τον άνθρωπό σου κουράζει»

Πραγματικότητα: Αντιθέτως σε εξιτάρει θα έλεγα, γιατί ναι μεν τον είδες την πρώτη, δεύτερη, τρίτη φορά, αλλά πέρασες τόσο όμορφα που ανυπομονείς για την τέταρτη, την πέμπτη κι ειδικά για τη φορά που είτε εσύ είτε ο άνθρωπός σου θα βρεθείτε για να μείνετε μόνιμα μαζί.

Μύθος 5ος: «Είναι πολύ δύσκολο να τα αφήσεις όλα και να πας να ζήσεις εκεί που μένει ο άνθρωπός σου»

Πραγματικότητα: Πόσες φορές στη ζωή σου έκανες start over; Πόσες φορές άλλαξες τη ζωή σου για να ζήσεις καλύτερα; Κάτι παρόμοιο είναι κι αυτό. Όταν αγαπάς, όταν ερωτεύεσαι κι υπάρχει η θέληση του «μαζί», τίποτα δεν είναι δύσκολο. Επίσης σε εξιτάρει το γεγονός ότι θα τα καταφέρετε. Σε εξιτάρει ότι αύριο-μεθαύριο οι φίλοι σου, η οικογένειά σου μπορεί να πουν: «Κοίτα τα παιδιά. Τα καταφέρανε». Όλα γίνονται με τη δύναμη της αγάπης και της θέλησης. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι για όλους αυτές οι σχέσεις.

Μύθος 6ος: «Όταν όλα τελειώσουν, θα καταλάβουμε ότι ήταν ένα λάθος»

Πραγματικότητα: Λάθος είναι μόνο η παραπάνω πρόταση. Καμία σχέση δεν είναι λάθος. Η σχέση και η κάθε σχέση είναι μια εμπειρία. Μας κάνει πιο δυνατούς και πιο έμπειρους. Όταν επενδύεις σε μια τέτοιου είδους σχέση τίποτα, μα τίποτα, δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει εσφαλμένη. Κι επίσης όταν επενδύεις σωστά σε αυτή τη σχέση, τίποτα δε θα τελειώσει.

Μύθος 7ος: «Τέτοιες σχέσεις ποτέ δεν κρατάνε»

Πραγματικότητα: Η πραγματικότητα γελάει δυνατά. Γιατί να μην κρατήσει μια τέτοια σχέση; Είναι μια φυσιολογική σχέση άλλωστε όπως όλες οι άλλες. Όταν όλα τα ‘χεις ξεκαθαρισμένα με τον άνθρωπό σου, όταν τα ‘χεις υπολογισμένα, γιατί να μην κρατήσει;! Τόσα και τόσα ζευγάρια υπάρχουν που στην αρχή ήταν για χρόνια μακριά ο ένας από τον άλλον και στο τέλος κατέληξαν μαζί. Ας μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι λοιπόν κι ας μην είμαστε αρνητικοί. Η σχέση άλλωστε και η κάθε σχέση θέλει θετική διάθεση!

Μύθος 8ος: «Μας ρίχνει το γεγονός ότι δε βλέπουμε τον άνθρωπό μας καθημερινά»

Πραγματικότητα: Αυτό σαφώς είναι το σοβαρότερο πρόβλημα αν υποθέσουμε ότι ο έρωτας υπάρχει ακόμη. Δε θα ξυπνάτε μαζί, δε θα έχετε πολύ προσωπικές στιγμές, δε θα βγαίνετε βόλτες, δε θα βλέπετε τα νέα στην τηλεόραση μαζί κάθε πρωί, αλλά όταν έχεις σκοπό και ξέρεις πως θα είστε μαζί σε λίγο καιρό, στο ίδιο σπίτι και θα μπορείτε να το ζήσετε πραγματικά, τότε όλο αυτό δε θα σε ρίξει. Κάθε μέρα είναι μια δοκιμασία για τέτοιου είδους σχέσεις. Υπάρχει μια προσδοκία πίσω από κάθε «καληνύχτα» που θα πεις στον άνθρωπό σου.

Μύθος 9ος: «Δεν απολαμβάνεις τον ρομαντισμό»

Πραγματικότητα: Αντιθέτως, θέλει μυαλό για να τον απολαύσεις. Τι εννοείς δεν απολαμβάνεις το ρομαντισμό; Παρήγγειλε το αγαπημένο του φαγητό και στειλ’ το σπίτι του/της. Κάνε κάτι, στείλε ένα δωράκι, γράψε ένα ερωτικό τραγούδι. Βρες το μαγαζί που βγαίνει, βρες τον DJ και στείλ’ του μήνυμα να βάλει το τραγούδι σας με μια αφιέρωση. Τα πάντα μπορείς να κάνεις. Ο ρομαντισμός ποτέ δε χάνεται, αν δεν τον ξεχάσουμε εμείς οι ίδιοι.

Μύθος 10ος: «Μπαίνεις στον πειρασμό να απιστήσεις»

Πραγματικότητα: Έλα τώρα. Εδώ μένουν μαζί στο ίδιο σπίτι και απατούν ο ένας τον άλλον. Τα είπαμε και στον 2ο Μύθο. Όταν υπάρχει ενδιαφέρον και περνάτε καλά δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Αν μπαίνεις στον πειρασμό να απιστήσεις, τότε μάλλον δεν κάνεις για μια τέτοια σχέση και ίσως και να μην κάνεις καν για σχέση στη φάση που βρίσκεσαι!

Συντάκτης: Δημήτρης Καλαλές
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.