Οι αλλαγές για κάποιους φαντάζουν τρομακτικές. Μπορεί να είσαι κι εσύ απ’ τα πρόσωπα που προτιμούν τις σταθερές τους. Έχεις συνηθίσει σε μια αλληλουχία κινήσεων, πράξεων και συμπεριφορών. Έχεις φτάσει να διαμορφώσεις μια ρουτίνα, μια επαναλαμβανόμενη σειρά πραγμάτων κι ακόμα κι αν δε σε εξυπηρετεί, αρνείσαι να την εγκαταλείψεις. Μπορεί να έχει σκεφτεί πως μια αλλαγή είναι αυτό που χρειάζεσαι αλλά διστάζεις να κάνεις το βήμα.

Πάρε για παράδειγμα μια δουλειά που ‘χει γίνει ασφυκτική. Το αντικείμενό της δε σε γεμίζει, οι απόψεις των συναδέλφων δεν ταιριάζουν με τη δική σου ιδιοσυγκρασία, το αφεντικό σού τη σπάει. Παραμένεις όμως εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα γιατί πού να τρέχεις να ψάχνεις για ιδανικές συνθήκες εργασίας. Λες πως αυτά υπάρχουν σ’ όλες τις δουλειές κι έτσι συμβιβάζεσαι. Εν ολίγοις προτιμάς να είσαι μίζερος παρά να ψάξεις κάτι που θα σου προσφέρει ηθική και ψυχική ικανοποίηση. Κι όλα αυτά γιατί έχεις πείσει τον εαυτό σου πως μια τέτοια αλλαγή δεν είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά σ’ έναν κόσμο που πρέπει να θεωρείσαι τυχερός μόνο και μόνο επειδή δουλεύεις. Κι ας μη σου  προσφέρει τίποτα άλλο το εργασιακό περιβάλλον παρά τον μηνιαίο μισθό.

Πες πως ζεις σε μια πόλη ή μια χώρα που δε μοιάζει κατάλληλη για να πραγματοποιήσεις τους στόχους που έχεις θέσει. Γνωρίζεις πολύ καλά πως η μόνη λύση για να γίνουν τα όνειρά σου πραγματικότητα είναι να αλλάξουν οι συνθήκες. Δε λέω πως το να ξεσπιτωθείς θα φέρει σίγουρη επιτυχία, ούτε ότι δεν είναι τρομακτικό και δύσκολο. Κανείς εξάλλου δε σου εγγυάται πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα αποδώσει καρπούς. Απ’ την άλλη όμως αν δε δοκιμάσεις δε θα μάθεις το αποτέλεσμα. Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα καταλήξεις πάλι στα ίδια. Στην καλύτερη όμως η αλλαγή θα σε αναζωογονήσει και θα σου ανοίξει πόρτες που μέχρι τώρα όχι απλώς ήταν κλειστές αλλά απείχαν μίλια από σένα.

 

 

Θα ακουστεί οικεία η περίπτωση του να εγκλωβίζεσαι σε μια ερωτική σχέση από συνήθεια κι από φόβο ότι το να φύγεις θα ‘ναι λάθος. Τις πλείστες φορές ο λόγος που κάποιος παραμένει σε μια μακροχρόνια σχέση ενώ βλέπει πως δεν του προσφέρει πλέον κάτι είναι επειδή φοβάται μήπως και ταράξει τα νερά της βαρετής καθημερινότητας που έχει δημιουργήσει. Σε καμία περίπτωση δεν προτρέπει κανένας κανέναν να τελειώσει μια σχέση απερίσκεπτα αλλά αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην πιθανότητα που η παραμονή στη σχέση πιο πολλά σου κλέβει παρά σου δίνει. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μια αλλαγή είναι αυτό που χρειάζεσαι, ακόμα κι αν όταν αναφερόμαστε σε κάτι τόσο σημαντικό, όπως είναι ο δεσμός δύο ανθρώπων.

Ακόμα κι όταν η σχέση στην οποία αναφερόμαστε δεν είναι ερωτική αλλά κοινωνική ή φιλική, κάποιες φορές οι αλλαγές χρειάζονται. Όταν αντιλαμβάνεσαι ότι ο κοινωνικός σου κύκλος δε σε ευχαριστεί για οποιοδήποτε λόγο -δε λέω σε μια μέρα να εγκαταλείψεις φιλίες ζωής- ίσως και να μην είναι κακή ιδέα να ξεκινήσεις να γνωρίζεις κι άλλα άτομα, να κινείσαι σε νέα μέρη, να αποκτάς καινούριες συνήθειες. Ίσως με το να επεκτείνεις τον κύκλο σου να δεις και διαφορετικά πράγματα που δεν είχες μέχρι τώρα σκεφτεί. Μπορείς να ανταλλάξεις απόψεις, να γνωρίσεις διαφορετικούς τρόπους σκέψης, να ανανεώσεις τη δική σου οπτική.

Σε προσωπικό επίπεδο οι αλλαγές στον εαυτό σου είναι ίσως οι πλέον αναζωογονητικές και αναγκαίες. Από μία αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση όπως πιο μικρές στα μαλλιά ή τα ρούχα ή και πιο ουσιαστικές όπως μια καινούρια συνήθεια ή χόμπι, είναι όλες καλοδεχούμενες και σε κάποιο σημείο και καθοριστικές. Πολλοί μπορεί να μην καταλάβουν πώς κάτι επιφανειακό θα συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία σου, όμως τα μικρά και θεωρητικά ασήμαντα είναι ουσιαστικά το μέσο που σου δίνεται για να βοηθήσεις και τον εσωτερικό σου κόσμο. Εξάλλου όταν δεν περνάς καλά και επηρεάζεται η ψυχοσύνθεσή σου, καθένας θα σου προτείνει πρακτικά μέσα για να αποκτήσεις πρόσβαση βαθύτερα.

Κανείς δεν ξέρει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για μια αλλαγή εκτός απ’ τον άμεσα ενδιαφερόμενο. Αυτός είσαι εσύ και αν το ένστικτό σου σου λέει πως πρέπει να κάνεις εκείνο το βήμα που φοβάσαι, δείξε λίγη εμπιστοσύνη και πού ξέρεις;! Ίσως και να μη σε απογοητεύσει. Ακόμα κι αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως ήλπιζες, «τι είχαμε, τι χάσαμε, my friend»;

Συντάκτης: Δημήτρης Καλαλές
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.