Εμείς οι άνθρωποι, αυτά τα πλάσματα που αγκομαχούμε καθημερινά για έναν έρωτα, για μια αγάπη, για έναν άνθρωπο στη ζωή μας γενικότερα, κάνουμε πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό τα οποία μερικές φορές είναι απερίσκεπτα. Βρίσκουμε χίλιους-δυο τρόπους για να καταφέρουμε να «ρίξουμε» τον άλλον προκειμένου να είμαστε μαζί του. Πιστεύουμε μέσα μας πως κάποια στιγμή θα γίνει αμοιβαίο κάνοντας για αρχή το ένα λάθος μετά το άλλο. Τι γίνεται όμως όταν χρησιμοποιείς το friendzone σε κάποιον άνθρωπο με απώτερο σκοπό να βρεις τη κατάλληλη ευκαιρία και να τον «ρίξεις»; Ή έστω να προσπαθήσεις να τον κάνεις να ενδιαφερθεί για σένα λιγάκι παραπάνω;

Το να «παίζεις» και να μπερδεύεις συναισθήματα που γεννιούνται ανάμεσα σε ανθρώπους, φέρνει βέβαια αποτελέσματα. Αργά ή γρήγορα θα σε καταλάβουν και θα τους χάσεις, καθώς θα νιώσουν ότι τους εξαπάτησες. Δεν μπορείς να παίξεις τον φίλο ενώ βλέπεις τον απέναντι άνθρωπο ερωτικά. Αυτά τα δύο απέχουν κι γι’ αυτό έχουν δημιουργηθεί αυτά τα όρια και διαχωρισμοί άλλωστε. Αν δεν ήταν έτσι, τότε θα ήμασταν όλοι με όλους ζευγάρια και φίλοι ταυτόχρονα.

Ένα μικρό παράδειγμα είναι το να είσαι σε μια κοινή παρέα, εσύ να γουστάρεις έναν απ’ αυτούς αλλά εκείνος να έχει σχέση. Περιμένεις την ώρα και τη στιγμή που θα χωρίσει για να χωθείς, χωρίς να το ξέρει καν θεωρώντας σε φιλαράκι. Σε ακραίες περιπτώσεις, υπάρχουν άνθρωποι που δε σέβονται καν το γεγονός ότι ο άλλος είναι σε μια σχέση και χώνονται χωρίς έλεος έτσι κι αλλιώς. Μεγάλο φάουλ να σε θεωρεί ο άλλος δικό του άνθρωπο κι εσύ να ψάχνεσαι πώς θα τον καταφέρεις με γκολ από τα αποδυτήρια. Μεγάλο φάουλ επίσης είναι το να σε θέλει κάποιος, να τον βάζεις friendzone κι έπειτα, ξαφνικά, να ξεδιπλώνεις τα ερωτικά σου συναισθήματα -και καλά- ώστε να ‘χεις κάτι να παίζεις. Είδες ότι μια πρόταση ενός παραδείγματος μετατράπηκε σε γεγονός. Γιατί είναι γεγονός ότι απλώς θες να παίξεις με κάποιον όταν τζογάρεις με τα συναισθήματά του.

Το θέμα είναι το μετά. Πες ότι τα καταφέρνεις. Φαντάζεσαι τι θα γίνει αν σε πάρει γραμμή; Βέβαια θα μου πεις «μέχρι τότε θα ‘χουν δημιουργηθεί συναισθήματα», σαφώς. Αλλά μπερδεύεσαι στο ότι κάποιου τα συναισθήματα θα είναι αληθινά και κάποιου δημιούργημα υπό πίεση. Όταν αρχίζεις να ερωτεύεσαι ένα πλασίμπο, τότε όλα είναι ψεύτικα. Θα χάσεις τον άνθρωπο που με τόσο κόπο προσπάθησες να κερδίσεις γιατί όταν συνειδητοποιούμε ότι κάποιος έχει τυποποιημένα και φτιαχτά συναισθήματα για εμάς, είναι θέμα αξιοπρέπειας το να το λήξουμε.

Η λύση δεν είναι λοιπόν να παριστάνεις κάτι που δε νιώθεις για κάποιον άλλον μόνο και μόνο για να τον ρίξεις στο κρεβάτι ή για να σου γεμίσει λιγάκι τα κενά, αλλά να δείχνεις καθημερινά ποιος είσαι στους ανθρώπους που αγαπάς και νοιάζεσαι πραγματικά. Το να ζεις μια ζωή κι απλώς να γεμίζεις συναισθηματικές τρύπες σε υποβαθμίζει ως άνθρωπο και ποτέ δε θα ‘σαι ευτυχισμένος. Όσο αφορά το friendzone, είπαμε, δε γίνεται να μπερδευτεί με τον έρωτα όσο και να το προσπαθείς, εκτός κι αν δύνασαι να παίξεις βρώμικο παιχνίδι.

Θα πρέπει λοιπόν να δεις τι πραγματικά σ’ αρέσει και να του το πεις ευθέως του τύπου: «Κοίταξε να δεις, τα πράγματα έχουν ως εξής. Σε θέλω!». Στα ίσια, όμορφα κι απλά. Μην τα πολυψάχνεις τα πράγματα και μην τα μπερδεύεις, γιατί στο τέλος θα μπερδευτείς κι εσύ ο ίδιος και θα ζεις μέσα σε μια φούσκα. Και πίστεψέ με, όταν σκάσει θα ‘σαι τόσο ψηλά που θα πέσεις και θα χτυπήσεις άσχημα. Ερωτεύσου, αλλά τίμια. Έτσι μόνο αξίζει.

 

Συντάκτης: Δημήτρης Καλαλές
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου