Αν  ψάχνεις τη γαλήνη δε θα τη βρεις εκεί που απουσιάζει ο θόρυβος, οι έγνοιες, ή σκληρή δουλειά. Γαλήνη σημαίνει να είσαι ατάραχος ενώ ο εκκωφαντικός ήχος των θορύβων τριγύρω σου, σού τρυπάει τα αυτιά, οι έγνοιες τριβελίζουν τη σκέψη σου και ο φόρτος εργασίας βαραίνει το κορμί και την ψυχή σου.

Αυτό είναι κατόρθωμα, κουρασμένη μου ψυχή. Να διχοτομήσεις το πραγματικό από το υπερφυσικό και να εντάξεις το δεύτερο στην πεζή και κουρελιασμένη σου καθημερινότητα.

Να δείξεις πίστη στις πρακτικές μιας κοσμοθεωρίας που ακούει στο όνομα Feng Shui.

Η ιερή επιστήμη του Feng Shui (άνεμος νερό στα μανδαρίνικα) είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις απαρχές του κινεζικού πολιτισμού και περιστρέφεται γύρω από τα πέντε στοιχεία και την αλληλεπίδρασή τους: το Νερό, το Ξύλο, τη Φωτιά, τη Γη και το Μέταλλο.

Η αέναη μάχη μεταξύ αυτών των στοιχείων δύναται να πλέξει τον κύκλο της δημιουργίας ή να καταλήξει στον κύκλο της φθοράς.

Ο κύκλος της δημιουργίας

Η Κινέζικη θεώρηση του κύκλου της δημιουργίας διατυπώνεται πολύ καθαρά: Το νερό θρέφει τα φυτά και τα δέντρα, τα δέντρα παράγουν το ξύλο, το ξύλο καίγεται από τη φωτιά και μεταβάλλεται σε στάχτη και δημιουργεί το χώμα και στο χώμα σχηματίζονται τα μέταλλα.

Το μέταλλο μπορεί να συμπυκνωθεί σε νερό ή να λιώσει και να πάρει υγρή μορφή, δηλαδή να γίνει πάλι νερό. Αυτή είναι η φυσική, ευνοϊκή ροή.

Ο κύκλος της φθοράς

Η θεωρία για τον κύκλο της φθοράς είναι εξίσου πειστική: το νερό σβήνει τη φωτιά, η φωτιά λιώνει τα μέταλλα, το μέταλλο κόβει το ξύλο, το ξύλο (οι ρίζες ή τα φυτά) εισχωρούν στη γη και η γη απορροφά το νερό.

Η επιλογή του κύκλου στον οποίο θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να στροβιλίζεται ορίζει και την ποιότητα της καθημερινότητάς σου. Αν , για παράδειγμα, κατορθώσεις να ισορροπήσεις τα πέντε στοιχεία αρμονικά μέσα στον χώρο σου, η ψυχική σου γαλήνη είναι φυσικό επακόλουθο. Δε θα σε κουράσω με πρακτικές συμβουλές χωρικού προσανατολισμού και διάταξης των στοιχείων στον χώρο.

Επέτρεψέ μου, όμως να σε πάρω από το χέρι και να σε ξεναγήσω σε ένα δωμάτιο που όποτε μπαίνω, γεμίζει το μέσα μου θετική ενέργεια κι αδειάζει ο κάδος προβλημάτων της ψυχής μου.

Ανοίγοντας τη λευκή πόρτα βλέπεις ένα κόκκινο ξύλινο οβάλ συνεδριακό τραπέζι με γκρι πόδια, που σου θυμίζουν θηλυκά σμιλεμένα πόδια προκλητικά, αλλά σε καμία περίπτωση πρόστυχα στημένα.

Μία μαύρη καρέκλα ανά δύο πόδια προκαλεί το κορμί σου.

Κάθεσαι, λοιπόν, αναπαυτικά και γυρνώντας ελαφρώς το κεφάλι σου, παραδίνεσαι στη θέα του παραθύρου. Δε βλέπεις κάτι το ιδιαίτερο. Έναν ήλιο αντικρίζεις να απλώνει τις αχτίδες του στην πόλη και σου αρκούν τα χρώματα που βλέπεις να αλλάζουν κάθε λεπτό.

Καθώς περιεργάζεσαι τον χώρο μου, με την άδειά μου φυσικά, το βλέμμα σου κάνει μία στάση στα καταρρακτάκια στην απέναντι γωνία. Ακούς το κελάρισμα του τρεχούμενου νερού ενώ το βλέμμα σου χάνεται στις τροχαλίες και τα πτερύγια του υδρόμυλου, που περιβάλλεται από φυσικά λουλούδια στη βάση. Παρατηρώντας τα άνθη ακριβώς δίπλα λύνεται επιτέλους η απορία που σου γεννήθηκε από την πρώτη στιγμή που μπήκες στο δωμάτιο. Λευκές ορχιδέες με ροζ και μωβ ανθάκια.

Ανυπομονείς να έρθει η άνοιξη κι είναι ακόμα φθινόπωρο. Αγνοείς όπως φαίνεται το κρύο που έχει αρχίσει να διαπερνά θρασύτατα το λεπτό σου μπουφάν μιας και άνοιξη πλημμύρισε ο νους σου.

Κι αν ζήλεψες τον χώρο μου δε με πειράζει. Αυτός ήταν εξ’ αρχής ο σκοπός μου άλλωστε. Μια τέτοια αρμονία ενστερνίζεται η φιλοσοφία του Feng Shui. Για μια τέτοια ανάταση πασχίζουμε όλοι. Λίγη γαλήνη και ηρεμία αποζητά η ψυχή σου. Μην της τα στερείς.

Το φως στην ψυχή χαρίζει ομορφιά στον άνθρωπο.

Η ομορφιά στον άνθρωπο χαρίζει αρμονία στο σπίτι.

Η αρμονία στο σπίτι χαρίζει τάξη στο έθνος.

Η τάξη στο έθνος χαρίζει ειρήνη στον πλανήτη.

 

Συντάκτης: Χριστίνα Πέσιου