Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο άτομα με πτυχία τα έχουν μόνο σαν διακοσμητικά κάδρα στον τοίχο τους, κάνουν δουλειές άσχετες με το αντικείμενο των σπουδών τους και προσθέτουν εμπειρία στα βιογραφικά τους, που με τόσο κόπο προσπαθούν να εμπλουτίσουν. Καλώς ήρθαμε στη νέα τάξη πραγμάτων. Θα δουλεύουμε σκληρά, θα υπερβαίνουμε εαυτόν και πάλι θα μας λείπουν τα χρήματα για να ικανοποιήσουμε τις παράλογες για την εποχή απαιτήσεις μας.

Μια δουλίτσα είναι λίγη, πολύ λίγη, δύο δουλίτσες είναι λίγες, πολύ λίγες, τρείς δουλίτσες είναι λίγες, πολύ λίγες… Κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Πολλά τα θέλω μας, πολλά τα καινούρια και τα ωραία πράγματα, πολλά τα έξοδα, πολλοί κι οι φόροι, αλλά από δουλειά και από λεφτά για να καλύψουμε όλα αυτά είπαμε είναι λίγα, πολύ λίγα.

Πω πω μαυρίλα κι απαισιοδοξία. Σε κανέναν δε φτάνουν τα λεφτά κι υπάρχουν κι αυτοί που δεν έχουν και καθόλου δουλειά, εκεί μάτια μου είναι τα ζόρια, αλλά όχι! Ούτε κι εκεί δε θα αφήσουμε αυτή τη μάστιγα του καταναλωτισμού και του ανεκπλήρωτου κορεσμού που θέλουμε να νιώσουμε, αλλά για κάποιο λόγο ποτέ δε νιώθουμε γιατί πάντα θέλουμε κάτι να αγοράσουμε ακόμα.

Ο άνθρωπος είναι απ’ τη φύση του καταναλωτικό ον, το να αγοράζεις καινούρια πράγματα σου προσφέρει μια πρωτόγνωρη ευχαρίστηση και γι’ αυτό είναι άκρως εθιστικό, εννοείται πως όταν δεν έχεις λεφτά για ψώνια μπορείς άνετα να το γυρίσεις στο σεξ κι αυτό ευχαρίστηση σου επιφέρει και στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι κι ανέξοδο. Αν δεν ανήκεις στην περίπτωση του ανέξοδου σεξ τότε πήγαινε για shopping therapy.

Ρε παιδί μου, τα λεφτά είναι δικά σου, μοχθείς για να τα αποκτήσεις οπότε ξόδεψέ τα όπως θες, μην κλαίγεσαι για τις υποχρεώσεις σου και τους λογαριασμούς σου, hello, όλοι στην ίδια μοίρα είμαστε, όλοι τα ίδια χάλια με σένα έχουν. Μην υπερβάλλεις και μην τρελαίνεσαι μόνος σου. Δεν κερδίζεις τίποτα, trust me. Βάλε κάποια όρια, προσπάθησε να φέρεις κάποιες ισορροπίες στη ζωή σου, κάνε κάτι για σένα που θα σου προσφέρει ικανοποίηση, αλλά προσπάθησε να είσαι και συνεπής στις περισσότερες απ’ τις οικονομικές σου υποχρεώσεις -και τα έναντι καλά είναι, δεν πείραξαν κανέναν.

Αντιθέτως, αν κοιτάς μόνο τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις και δεν κοιτάς λίγο και την πάρτη σου, τότε θα ζορίζεσαι συνέχεια. Θα σου φαίνονται όλα μαύρα γιατί θα δίνεις ένα κομμάτι της ψυχής σου λίγο-λίγο κάθε φορά που θα αφήνεις τον εαυτό σου στην απέξω γιατί ήρθε ο λογαριασμός της ΔΕΗ και δεν έκανες κάτι για τον εαυτό σου.

Όχι, δεν είναι αυτή η λύση, αποδέξου ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα όσο και να προσπαθείς, δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανείς. Να θυμάσαι πως ναι, μεν, πρέπει να είσαι συνεπής προς τους τρίτους, αλλά πρέπει να είσαι συνεπής και προς τον εαυτό σου γιατί αυτός τραβάει όλα τα ζόρια.

Αχ και που να σφίξουν τα κρύα και να έχουμε να σκάμε και για το πετρέλαιο και το αέριο, εκεί είναι τα τρελά τα γλέντια. Μην απελπίζεσαι από τώρα, πάλεψε, προσπάθησε, κρατήσου! Στην τελική, δεν έχεις άλλη επιλογή, δεν μπορείς να παραιτηθείς και δεν πρέπει να παραιτηθείς, δεν είσαι ούτε ο πρώτος ούτε και ο τελευταίος. Θα τη βρεις την άκρη, όπως την έβρισκες μέχρι τώρα, όπως τη βρίσκουν κι άλλοι τόσοι άνθρωποι.

Συντάκτης: Λαμπρινή Ζεϊμπέκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη