Μερικές φορές θέλεις να μην αλλάξει τίποτα στη ζωή σου, να μείνουν όλα όπως είναι∙ δεν αρέσει σε όλους η αλλαγή. Λογικό, είναι δύσκολο να συνηθίσεις κάτι καινούριο και μια νέα τάξη πραγμάτων, βέβαια δεν είναι όλες οι αλλαγές για κακό∙ αυτό όμως δεν το ξέρεις πριν επιχειρήσεις το μεγάλο άλμα της αλλαγής.

Δεν είναι εύκολο να διαλύεις μια σχέση, για σοβαρούς ή όχι λόγους, γιατί νιώθεις ότι βάλτωσε το μεταξύ σας και δεν πάει παρακάτω, ό,τι και να είναι αυτό που σε ωθεί να απομακρυνθείς απ’ τη σχέση μερικές φορές δεν είναι στην πραγματικότητα αρκετό, δεν είναι τόσο ισχυρό και μένεις εκεί σε έναν φαύλο κύκλο να κάνεις τις ίδιες σκέψεις, να νιώθεις εγκλωβισμένος στην ίδια σου τη ζωή. Έλα, πρέπει να το παραδεχτείς, δεν είναι ωραίο, δεν περνάς καλά.

Κοίτα τον άνθρωπό σου στα μάτια, νιώθεις το ίδιο με πρώτα; Είναι αυτό που νιώθεις αρκετό για να μείνεις μαζί του; Για να παλέψεις; Αν η απάντηση που δίνεις στον εαυτό σου είναι «όχι», τότε γιατί είστε ακόμα μαζί; Γιατί το κάνεις αυτό και σε σένα, αλλά και στον άνθρωπο που έχεις μοιραστεί τη μέχρι τώρα ζωή σου; Αξίζει και στους δυο σας να καταλήξετε να μένετε σε μια σχέση για τόσο καιρό χωρίς πραγματικά να το θέλετε κι όταν κουραστείτε τόσο πολύ και οι δύο, να θέλετε να ξεμαλλιαστείτε;

Όταν μένεις για τόσο πολύ σε μια σχέση που στην ουσία δε θέλεις πια, το ότι κάποια στιγμή θα αποστραφείτε ο ένας τον άλλον είναι σίγουρο. Γιατί, όμως, να καταστρέψετε κάθε καλή ανάμνηση που θα μπορούσατε να κρατήσετε και να τις αντικαταστήσετε με καβγάδες φωνές και νεύρα;

Κάθε κατάσταση στη ζωή μάς δίνει εμπειρίες, μας διδάσκει πράγματα γι’ αυτό και πρέπει να ψάχνουμε σε κάθε κατάσταση να βρούμε το δίδαγμα. Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου, μάθε να εκτιμάς τους ανθρώπους που είναι δίπλα σου, μάθε να μένεις σε καταστάσεις που σε κάνουν να είσαι χαρούμενος, γιατί μόνο αυτά πρέπει να κρατάμε στη ζωή μας, όσα μας κάνουν ευτυχισμένους.

Κι αν το δεις κι απ’ την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να το κάνεις μόνο για τον εαυτό σου, αλλά και για τον άλλον άνθρωπο, οφείλεις και σε εκείνον να είσαι ειλικρινής απέναντί του, δεν είναι σωστό εκείνος να επενδύει σε μια σχέση που από μέρους σου είναι τελειωμένη.

Από όποια οπτική και να δεις τα πράγματα, το αποτέλεσμα είναι ένα: δεν πρέπει να αφήνεις τις καταστάσεις να εξελίσσονται μόνες τους γιατί εσύ δεν έχεις την εντιμότητα να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματά σου. Όχι, πρέπει να σταθείς στο ύψος σου και να πράξεις αναλόγως.

Όσο κι αν πληγωθείς, όσο μόνος σου και να νιώσεις το διάστημα του χωρισμού, όσο και να πρέπει να παλέψεις με τη συνήθεια του να παίρνεις συνέχεια τηλέφωνο για να δεις τι κάνει, στην πραγματικότητα δεν τα θέλεις όλα αυτά γιατί αν τα ήθελες δε θα σκεφτόσουν να πας πουθενά, θα ήθελες και να παλέψεις γι’ αυτή τη σχέση.

Η πικρή αλήθεια ότι οι άνθρωποι είναι πλάσματα της συνήθειας και το να ξέρουν τι τους περιμένει την επόμενη μέρα είναι κάτι το οποίο το δέχονται με ευχαρίστηση και γι’ αυτό είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν την πιθανότητα να ζήσουν κάτι μοναδικό και συγκλονιστικό.

Μα, αγάπη μου, δεν είναι ωραίο να αναλώνεσαι σε μέτρια πράγματα, ούτε το φαγητό μας δεν πρέπει να ανεχόμαστε μέτριο, πόσο μάλλον τη ζωή μας. Στον καθένα μας αξίζει το καλύτερο, πάλεψε γι’ αυτό. Πίστεψέ το και διεκδίκησέ το.

Συντάκτης: Λαμπρινή Ζεϊμπέκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη