Αν κοιτάξεις τριγύρω, θα δεις όλους τους ανθρώπους, χαρούμενους και μη, να ψάχνουν να βρουν μια διαφυγή απ’ την καθημερινότητα. Διασκεδάζοντας λοιπόν, μπορούμε και ξεχνάμε τις σκοτούρες και τα προβλήματά μας. Ως γνωστόν, μια καλή παρέα, λίγο -ή πολύ- αλκοόλ και λίγη μουσική, είναι το πιο καλό γιατροσόφι για να βρούμε έναν τρόπο να αδειάσουμε το κεφάλι μας και να πάρουμε δυνάμεις.

Βέβαια, αν κοιτάξουμε καλά, θα δούμε ότι όλοι μας, λίγο πολύ, πρώτα θα επιλέξουμε τα μέρη, που αλλιώς θα μπορούσαμε να τα πούμε και «φούσκες». Εκεί δηλαδή, που πηγαίνουν όλοι. Εκεί που γίνεται ο πανικός κι εκεί που είναι όλος ο καλός ο κόσμος. Και κάπου εδώ χαλάει λίγο το πράγμα.

Δε λέω, σε όλους αρέσει να χάνεται μέσα στο χάος και στα μέρη που μπορεί να είναι λιγότερο ποιοτικά, αλλά εκεί μπορείς να δεις γνωστές φάτσες. Βέβαια δε θα πιεις καλό καφέ ή δε θα είναι το cocktail σου προσεγμένο, αλλά τι πειράζει; Θα δεις τις πιο  γκόμενες και τους πιο γκόμενους, να στέκονται όρθιοι έξω από ένα μαγαζί κι η μόνη στιγμή που θα σου δώσουν σημασία, είναι για να σου πουν ένα «καλησπέρα, καλώς ήρθατε». Κι εσύ περιμένεις αυτό. Το αναζητάς. Πόσο έχεις ξεχάσει, τι πάει να πει διασκέδαση και πόσο έχεις μηδενίσει την έννοια αυτή; Η μόνη έγνοια σου είναι να κάνεις το check-in σου και να ανεβάσεις στο insta story σου, μια φωτογραφία που θα λέει «Ναι, είμαι κι εγώ εδώ! Δες πόσο γαμάτος είμαι».

Μπουχτίσαμε από ίδιες φάτσες και τ’ ανακυκλωμένα μαγαζιά. Τα βάλαμε στη ζωή μας και τώρα μόνο από αυτά τρεφόμαστε, συνεχώς κι αδιάκοπα. Σαν εθισμένοι που ψάχνουν τη δόση τους. Να πάμε εκεί που θα μας δει ο κόσμος. Εκεί που θα αναζητήσουμε την αναγνώριση κι εκεί που θα αναγνωρίσουμε. Και κάπως έτσι γίναμε ρηχοί, ακόμα και στη διασκέδασή μας. Ακόμα και σ’ αυτόν το μοναδικό τομέα που έχουμε την πολυτέλεια εμείς οι ίδιοι να επιλέξουμε, διαλέγουμε πάντα τη μάζα. Αυτό που μας προσφέρουν τα πρότυπα της κοινωνίας, χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας, αν αυτά τα μαγαζιά, έχουν κάτι πραγματικά ουσιαστικό να μας προσφέρουν.

Αν κοιτάξουμε όμως λίγο καλύτερα και πιο προσεκτικά, πίσω απ’ τα γνωστά στέκια και τα πολυδιαφημισμένα μαγαζιά, σίγουρα θα υπάρχει ένα μικρό στενό που μέσα του θα κρύβει κάποιο μοναδικό μαγαζί, που ίδιο μ’ αυτό δε θα υπάρχει άλλο, γιατί έχει δημιουργηθεί με μεράκι κι η αγάπη ξεχειλίζει από κάθε πόρτα ή παράθυρο. Τα εναλλακτικά μαγαζάκια, αυτά που μπορεί η φήμη τους να μην έχουν φτάσει ακόμα στα αυτιά σου, υπάρχουν και πίστεψέ με, κρύβουν πραγματική μαγεία μέσα τους.

Συνήθως μικρά και πάντα μα πάντα η τοποθεσία τους κάπως κρυφή. Κι αυτό φυσικά, γιατί το καλό το πράγμα θέλει ψάξιμο και κόπο να το ανακαλύψεις. Μικρά, ακριβώς γιατί δε χρειάζονται τον πολύ τον κόσμο για να κάνουν το μπαμ. Βασισμένα πάντα σε μια φιλοσοφία, με αυτήν πορεύονται κι αυτή κάνει το μπαμ. Δεν ξεφεύγουν απ’ την πολιτική τους μπασταρδεύοντας έτσι το χαρακτήρα τους απλά και μόνο για λίγο τζίρο παραπάνω. Δεν ξεπουλιούνται εν ολίγοις.

Τέλος, πασπαλισμένα με νεραϊδόσκονη και πολλή πίστη. Βασικά συστατικά για να δημιουργηθεί η μαγεία. Από το πρώτο λεπτό που θα μπεις μέσα, θα το καταλάβεις κι εσύ ο ίδιος. Μπορεί να ταξιδέψεις σε άλλη εποχή, βλέποντας στους τοίχους και στη διακόσμηση τα χαρακτηριστικά του. Άλλες φορές, σου προσφέρουν μαζί με τον καφέ ή το ποτό σου, την επιλογή να δεις και μια διαφορετική θεματολογία ή ακόμη, να έρθεις σε επαφή με ένα διαφορετικό αντικείμενο.

Μικρές ομάδες ανθρώπων, που δουλεύουν με αγάπη πάνω στο αντικείμενο που ασχολούνται, θέλοντας να το κάνουν σωστά με μόνο κίνητρό τους, την ευχαρίστηση και την εξυπηρέτηση του πελάτη. Μια μικρή οικογένεια, τόσο δεμένη μεταξύ τους, ακριβώς γιατί, δουλεύουν ομαδικά για τον ίδιο σκοπό, που το καταλαβαίνεις αυτόματα.

Από το «καλησπέρα σας», μέχρι και το τελευταίο χαμόγελο για καληνύχτα. Σε κάνουν να νιώθεις άνετα, ευχάριστα και δημιουργικά. Και φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις μέσα σε ένα τέτοιο μαγαζί και το προσωπικό, να μην σε κάνει να ενωθείς μαζί του. Θα σε σερβίρει, θα σε γνωρίσει και θα γίνετε τα πιο καλά φιλαράκια.

Μαγαζάκια με χαρακτήρα, προσωπικότητα και ποιοτική αγάπη. Προτίμησέ τα για να καταλάβεις τι πάει να πει ζεστασιά κι οικειότητα. Για να καταλάβεις τη διαφορά. Για να μπορέσεις να χαθείς και πραγματικά να ξεχάσεις για λίγο την πραγματικότητα. Να σταματήσει ο χρόνος και να ταξιδέψεις σε διαφορετικά μέρη και εποχές. Να μπορέσεις να καταλάβεις τι πάει να πει αγάπη για το αντικείμενο κι όχι απλά ένα μέσο αναγνωρισιμότητας.

Αυτά είναι τα εναλλακτικά μαγαζάκια κι η μαγεία τους.

Συντάκτης: Στέλλα Σεπέρα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη