Οι ερωτικές σχέσεις συνήθως αποτελούνται από δυο άτομα. It takes two to tango. Καμιά φορά όμως το σχήμα αναπροσαρμόζεται. Ένα τρίτο πρόσωπο κάνει την εμφάνισή του διαταράσσοντας τη νόρμα.

Πολλοί έχουν υπάρξει τρίτα πρόσωπα. Πολλοί έχουν χαρακτηριστεί ως ανακατώστρες, που μπήκαν να χωρίσουν το ζευγάρι. Πολλοί έχουν κακοχαρακτηριστεί απ’ τους οικείους τους, γι’ αυτήν την επιλογή τους.

Ναι, θα πεις ερωτεύτηκες και δε βλέπεις μπροστά σου. Θα προβάλλεις την ένταση των συναισθημάτων σου, με σκοπό να σου δώσουν άφεση αμαρτιών. Θα ισχυριστείς πως στον έρωτα δεν υπάρχουν όρια, πρέπει, πώς και γιατί. Θα τονίζεις πως δεν είσαι η πέτρα του σκανδάλου, μεταφέροντας ευθύνες και στο συμπαίκτη σου σ’ αυτό το παιχνίδι.

Η ουσία όμως βρίσκεται αλλού. Το να επιλέγεις κάποιο δεσμευμένο ως ερωτικό παρτενέρ, είναι μια περίτρανη απόδειξη πως φοβάσαι τις δεσμεύσεις. Αποτελεί ένα καλό τρόπο προκειμένου, να αποφύγεις όλες τις υποχρεώσεις, που σου δημιουργεί η λέξη σχέση, στην οποία βγάζεις αλλεργία μόλις την ακούς.

Ο δεσμευμένος ποτέ δε θα έχει παράλογες ή υπερβολικές απαιτήσεις. Τα ραντεβού σας θα είναι περιορισμένα χρονικά, δε θα κοιμάστε μαζί, ούτε θα περνάτε ολόκληρα σαββατοκύριακα αγκαλιά στον καναπέ. ‘Ερχεται, σε βλέπει, κάνει τη δουλειά του και μετά μην τον είδατε. Έτσι, έχεις κι εσύ όλο το χρόνο να κάνεις, όσα επιθυμείς. Να βγεις με τους φίλους σου, να ξενυχτήσεις, να φύγεις μια ξαφνική εκδρομή.

Η φράση «πρέπει να είμαι σωστός» ή «πρέπει να κάνω το ένα ή το άλλο», για να μην παρεξηγηθεί ο άλλος, δε χωράνε στο λεξιλόγιό σου. Ειδικά, αν είσαι καιρό μόνος σου, όλα αυτά σου ακούγονται εξωφρενικά. Έχεις μάθει κι έχεις συνηθίσει τόσο πολύ μόνος σου, που οι απαιτήσεις μιας σχέσης, θα σε έκαναν δυστυχισμένο.

Όταν είσαι το τρίτο πρόσωπο, απολαμβάνεις μερικές απ’ τις χαρές της σχέσης, αλλά ταυτόχρονα και την ελευθερία του εργένη. Έχεις μια επίφαση συναισθήματος, που σου καλύπτει τα εσωτερικά σου κενά, αλλά παράλληλα δε βιώνεις όλα τα στραβά του άλλου, αφού δεν τον βλέπεις πολύ. Είσαι ελεύθερος να φλερτάρεις και να κάνεις σεξ μ’ όποιον σου αρέσει, να βγεις, να μεθύσεις, να κάνεις ό,τι θες. Δε θα σου ζητήσεις κανείς αναφορά, αφού κι ο άλλος δεν είναι σωστός απέναντί σου. Απ’ τη στιγμή που δεν μπορεί να σε καλύψει σ’ αυτά, δεν μπορεί ν’ απαιτεί να μην τα κάνεις με άλλους.

Κι όλο αυτό σε κάνει να νιώθεις ελεύθερος κι ανέγγιχτος από κάθε είδους πόνο. Διότι, πολλοί άνθρωποι, που μπλέκουν σε τέτοιες καταστάσεις είναι γιατί ξέρουν το αδιέξοδο της κατάστασης. Γνωρίζουν πως δε θα δεθούν με τον άλλο τόσο πολύ, ούτε θα τον αγαπήσουν άνευ όρων. Έτσι, ειδικά αν έχεις πληγωθεί στο παρελθόν, θα είναι το τέλειο για σένα, αφού δε θα ξαναπεράσεις τα ίδια.

Είναι πολύ βολική κατάσταση. Μια κατάσταση, την οποία την επιλέγεις συνειδητά. Κανείς δε θέλει να είναι εντελώς μόνος του. Όλοι έχουμε ανάγκη τον έρωτα και τη συντροφικότητα. Απλώς άλλοι θέλουν να τα ζουν απόλυτα κι άλλοι τα θέλουν στα μέτρα τους. Κι αν σου ταιριάζουν αυτά τα μέτρα, αυτά να διαλέξεις.

Ξέρεις όμως πώς είναι να το ζεις απόλυτα; Να είναι ο άλλος όλη σου η ζωή, να μην αντέχεις μακριά του στιγμή;  Είναι όμορφος και γλυκός ο έρωτας κι ας πονάει. Δοκίμασέ το κι αν δε σου αρέσει, συνέχισε να μπλέκεις σε αδιέξοδες καταστάσεις.

Αλλά αυτό δε νομίζω να συμβεί ξανά.

Συντάκτης: Εύα Αροτσίδου
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου