Οι νέοι, λέει, τα παρατάνε πολύ εύκολα. Δεν προσπαθούν να κρατήσουν μια σχέση, αλλά στην πρώτη δυσκολία, διαλέγουν την εύκολη λύση, τη φυγή ή το να στραφούν σε έναν άλλον άνθρωπο. Έστω κι αν αυτό έχει μια βάση, το κακό πού είναι; Το κακό είναι να κρίνουμε βιαστικά τον άλλον χωρίς να γνωρίζουμε όλη την ιστορία.

Ας ξεκινήσουμε με το δεδομένο ότι κανένας από εμάς δεν ξεκινάει μια σχέση με την προοπτική ότι θα έχει άσχημη κατάληξη. Οι ελπίδες κι οι ευχές μας είναι να πάνε όλα καλά και να έχουμε μια παραμυθένια ζωή με τον άνθρωπο που έχουμε ερωτευτεί. Σε κάποιες περιπτώσεις, ευτυχώς, αυτό γίνεται πραγματικότητα και ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι άλλοι που δεν είναι τόσο τυχεροί κι οι -κατά τα λοιπά- πολλά υποσχόμενες σχέσεις τους, τελειώνουν άδοξα, πολλές φορές κι άσχημα. Πριν ξεκινήσουμε κάθε φορά να κρίνουμε και να ρίχνουμε τις ευθύνες στο ένα ή στο άλλο μέλος του ζευγαριού καλό θα ήταν να μάθουμε όλα τα γεγονότα απ’ όλες τις πλευρές. Ακόμα καλύτερο θα ήταν βέβαια να μην ασχολούμαστε με τις ζωές των άλλων καθόλου.

Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε κρίνει για τις επιλογές και τις αποφάσεις σου. Όποιες κι αν είναι αυτές. Εκτός βέβαια αν κάνεις κακό σε κάποιον και το κάνεις και εν γνώσει σου. Σε κάθε άλλη περίπτωση κάνε πραγματικά ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλά και σου φέρνει ευτυχία χωρίς να σε νοιάζει η γνώμη κανενός. Μάτια μου, δεύτερη ζωή δεν έχει.

Ζήσε όπως θες, με όποιον θες, για όσο το θες. Όχι, δε σου λέω να μη σε νοιάζει τίποτα, να πληγώνεις όποιον βρεθεί μπροστά σου μονό και μόνο για να είσαι εσύ χαρούμενος. Σου λέω να βρίσκεις πάντα τη δύναμη να στηρίζεις τις επιλογές σου χωρίς να φοβάσαι κανέναν και τίποτα. Άσχημο πολύ, δύσκολο το να φεύγεις από μια σχέση. Πόσο μάλλον αν η σχέση, μετράει χρόνια ή έχει περάσει στο στάδιο του γάμου και της οικογένειας. Όμως δεν μπορείς να μένεις «εγκλωβισμένος» σε μια κατάσταση η οποία απλά δεν πάει άλλο.

Προσπάθησε, συζήτα το, δώσε ευκαιρίες, αν το θες δείτε και κάποιον ειδικό. Αν όμως και μετά από όλα αυτά τα πράγματα συνεχίζουν να είναι άσχημα, μη χαμπαριάσεις τίποτα, σήκω και φύγε. Τελείωσέ το. Κανένας συγγενής , κανένας φίλος, κανένας τυχαίος δεν είναι σε θέση να σε σταματήσει. Πήγαινε βρες αυτό που σου έλειπε. Πήγαινε δώσε και πάρε αγάπη. Ερωτεύσου τρελά, ξεκίνα απ’ την αρχή. Δεν είναι ανήθικο. Δεν ελέγχεται ρε ο έρωτας. Τι να γίνει; Είναι πιο δυνατός απ’ τη συνήθεια, τη βολή, την ασφάλεια. Δεν έχει κανένα νόημα να μένεις σε μια σχέση αν δεν είσαι πραγματικά «εκεί». Άδικο για εσένα και για τον σύντροφο σου.

Δεν είναι ότι η γενιά μας τα παρατάει εύκολα. Είναι ότι επιλέγουμε να μη μένουμε  σε τελειωμένες καταστάσεις που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε αρρωστημένα και κακά αποτελέσματα. Εντάσεις, φωνές, αδιαφορία, ψέματα, συμβατικές ζωές. Κανείς δε θα έχει όφελος απ’ όλο αυτό. Κανείς όμως. Είναι και που δε μας νοιάζει και καθόλου τι θα πει η κουτσομπόλα της γειτονιάς ή η ξαδέρφη της γιαγιάς μας που την έχουμε δει μία φορά στη ζωή μας. Μας νοιάζει να έχουμε μια υγιή ψυχή για εμάς και γι’ αυτούς που αγαπάμε.

Γι’ αυτό σου λέω πριν φτάσεις σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα κάνε αυτό που λέει η καρδιά σου. Μη μένεις με όποιον σε πληγώνει λεκτικά -καλά, για σωματικά  δεν το συζητάμε καν. Μη μένεις με κάποιον που δε σε έχει προτεραιότητά του ή που σε δε στηρίζει σε όλους και σε όλα μόνο και μόνο επειδή έτσι πρέπει. Τίποτα δεν πρέπει.

Πρέπει μόνο να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή. Ανήθικο είναι να ζεις μια ζωή στα μέτρα των άλλων. Ανήθικο είναι να βρίζεσαι και να εξευτελίζεσαι μπροστά σε μικρές ψυχές που σε λατρεύουν  μόνο και μόνο για να διαιωνίζεις μια τελειωμένη κατάσταση. Πάλεψε για να σώσεις ό,τι πιστεύεις ότι αξίζει να σωθεί. Να μείνεις με έναν άνθρωπο όχι για την ηθική σου, αλλά γιατί είναι μέσα στις πιο «ανήθικες» κι όμορφες σκέψεις σου.  Όσο για εσένα που περιμένεις με τις κεραίες σου ανοιχτές για να κρίνεις τις ζωές των άλλων, κάνε μου μια χάρη, ασχολήσου με τη δική σου. Έχεις;

Συντάκτης: Μαρία Σοφιανού
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη