Στα παιδικά μας χρόνια στο σχολείο, αγαπούσαμε κάποια μαθήματα, δραστηριότητες. Υπήρχαν όμως κι άλλοι τομείς στους οποίους δεν είχαμε και τόσο μεγάλη «λατρεία». Τα μαθηματικά ήταν ένα κομμάτι εξ αυτών που αρκετούς μας δυσκόλευε αρκετά με αποτέλεσμα να υπάρχουν τα δύο άκρα: εκείνων που τα λάτρευαν κι εκείνων που δεν τα άντεχαν. Απανταχού λάτρεις των μαθηματικών ενωθείτε, γιατί έχουμε μια παρεξήγηση να λύσουμε με τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα μαθηματικά είναι το πιο παρεξηγημένο μάθημα, μαζί με όλα εκείνα που περικλείονται σε μαθηματικούς τύπους κι εξισώσεις. Υπήρχε πάντα η κόντρα, ειδικά στο λύκειο, μεταξύ θεωρητικών και θετικών μαθημάτων που προσπαθούσαν να πείσουν ο ένας τον άλλον για τη χρησιμότητα των θεωρητικών, αλλά και των μαθηματικών. Μερικοί έλεγαν «πού θα μου χρησιμεύσουν τα μαθηματικά στη ζωή μου;» Τότε, δεν ήταν τόσο εμφανής η απάντηση, αλλά με το πέρασμα το καιρού καταλάβαμε πως όχι μόνο είναι αναγκαία, αλλά στηρίζουν με το δικό τους τρόπο, τον κόσμο.

Ο Καθηγητής Φωκάς μας είπε πως «τα μαθηματικά θα έπρεπε να τα βλέπουμε ως μια σημαντική άποψη της κουλτούρας μας» Με βάση αυτό και τα παραπάνω, πάμε να δούμε μερικούς από τους τομείς που ζουν μέσα από τα μαθηματικά.

 

1. Είναι μια παγκόσμια γλώσσα

Μέσω των μαθηματικών μπορούμε να επικοινωνήσουμε παγκοσμίως. Είναι μια διάλεκτος που αναγνωρίζουν όλοι, ανεξαρτήτως ποιας χώρας ή ηπείρου τους φιλοξενεί.

 

2. Κάνουν το μυαλό να ανθίσει

Με τα μαθηματικά ενεργοποιούνται κάποιες ιδιαίτερες περιοχές του εγκεφάλου, που μας βοηθούν να αντιλαμβανόμαστε σε αρκετά υψηλό επίπεδο τι ακριβώς βλέπουμε.

 

3. Χρόνος

Μας βοηθούν να ταξινομήσουμε καλύτερα το χρόνο μας, βάζοντας προτεραιότητες. Είναι μια μορφή πειθαρχίας και ψυχολογικής δύναμής που πρέπει να αντιμετωπίσουμε καθημερινά. Βάζοντας πρόγραμμα σε ό,τι κάνουμε, βλέπουμε πως η μέρα μπορεί να κυλά πιο εύκολα και να σημειώνουμε με «check» το τι έχουμε κάνει, χωρίς να αποπροσανατολιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό.

 

4. Βοηθούν στα οικονομικά σου

Αυτό ξεκινά ακόμα και με τις βασικές γνώσεις των μαθηματικών. Είναι συνδυασμός και με τα παραπάνω. Βάζεις προτεραιότητες, μαθαίνεις να υπολογίζεις πού πρέπει να πάει το καθετί, πόσα χρήματα πρέπει να αφήσεις στην άκρη και πώς πρέπει να κινηθείς τον υπόλοιπο μήνα για να μη βγεις εκτός προϋπολογισμού. Τι πρέπει να αγοράσεις και τι όχι, ανάλογα με τις ανάγκες σου ή την ποιότητα-ποσότητα του προϊόντος που ενδιαφέρεσαι.

 

5. Βοηθούν σε «πρόβλημα-λύση»

Δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα το συγκεκριμένο κομμάτι της ζωής. Καθημερινά βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση για χιλιάδες γεγονότα. Κάπως έτσι ανακαλύπτουμε την εφευρετικότητα στην καθημερινότητά μας. Για να γλυτώσουμε χρόνο, να βρίσκουμε εύκολες λύσεις και να μη βγαίνουμε εκτός προγράμματος, είμαστε αναγκασμένοι να βρίσκουμε τρόπους και το «πρόβλημα-λύση» να γίνει παιχνιδάκι για εμάς, μιας και η κάθε εργασία χρειάζεται σαν skill τη δυνατότητα γρήγορης αντιμετώπισης προβλημάτων.

 

6. Διορατικότητα

Η διορατικότητα που πρέπει να αναπτύξουμε ως άτομα, αν θέλουμε να γλυτώσουμε χρόνο και ταλαιπωρία, είναι κάτι που πρέπει να εξασκούμε συχνά, για να μη χάνουμε και τη φόρμα μας. Βλέποντας μακριά κι ανοίγοντας τους ορίζοντές μας, μπορούμε να δούμε γεγονότα που δεν τα είχαμε σκεφτεί. Δεν πέφτουμε εύκολα σε «λακκούβες» και γινόμαστε πρωταγωνιστές της δικής μας ταινίας «Matrix», ακόμα και στην καριέρα μας.

 

7. Καλύτεροι στη μαγειρική

«Βάλε με το μάτι πόσο αλάτι χρειάζεται -πόσες πατάτες είναι περίπου ένα κιλό -μη βάλεις πολύ πιπέρι, με την άκρη του κουταλιού». Τα έχουμε δει αρκετές φορές. Κι όσο να πεις, το φαγητό είναι κάτι που μας κρατά στη ζωή και το να μένουμε κάθε μέρα νηστικοί, δε λέει. Οπότε, να μια οπτική που δεν είχαμε σκεφτεί και τόσο (εγώ σίγουρα όχι).

 

8. Δίνεις σημασία στα πράγματα

Βλέπεις πως με τη μεθοδικότητα που πρέπει να αποκτήσεις και με το σύστημα που πρέπει να έχεις και ως άτομο, αλλά κι ως ανθρωπότητα, θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Για να κυλούν όλα ομαλά, χρειάζεται πολύ καλός προγραμματισμός και χωρίς τα μαθηματικά, είναι αδύνατον να επιτευχθεί.

 

9. Καταλαβαίνεις τον κόσμο καλύτερα

«Τι είναι ο Ήλιος, γιατί έχουμε σκοτάδι τέτοια ώρα το χειμώνα, τι άλλαξε και σήμερα ξαφνικά έχουμε πιο ζεστή μέρα» είναι μερικά από τα ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν μέσα σε μια εβδομάδα. Με τα μαθηματικά υπάρχει μια λογική εξήγηση που μπορούμε να την καταλάβουμε όλοι. Δε χρειάζονται πτυχία για να καταλάβουμε τον κόσμο. Φτάνει να τον παρατηρήσουμε και να δούμε κάποιες λεπτομέρειες. Με τη θέλησή μας, δίνουμε απάντηση στα ερωτήματά μας.

 

10. Μας δείχνουν πως οι μικρές νίκες μετράνε

Όλοι μας έχουμε κλιθεί να κάνουμε mutlitasking καθημερινά. Φορτώνοντας όλα αυτά μαζί, πίεση, άγχος, αγωνία, χαρά σε ένα μόνο σώμα, ξεχνάμε τι πραγματικά έχει αξία. Όταν προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, πρέπει να περάσουμε από κάποια στάδια για να φτάσουμε στο τέλος. Αν δεν τα περάσουμε, θα κολλήσουμε και στο τέλος λύση δε θα βρούμε. Οπότε, για να μην απογοητευτούμε, βλέπουμε τι έχουμε καταφέρει ως τώρα. Κι αυτά που έχουμε καταφέρει, τα περισσότερα λέμε πως δεν έχουν και τόση σημασία. Δε θα έπρεπε να το βλέπουμε έτσι.

 

«Ο καθένας μπορεί να γίνει καλός στα μαθηματικά, αρκεί να βρει εκείνον που θα του δώσει τα φώτα του». Από μικροί δεν είχαμε τόσο καλές βάσεις, αλλά στη συνέχεια αποκτήσαμε, μέσω ενός και μόνο ανθρώπου. Το να μάθουμε πώς να έχουμε αρμονία και λογική στις δικές μας σκέψεις και πώς να τις βάζουμε σε τάξη, δεν είναι εύκολο πράγμα. Κάποιος πρέπει να μας δείξει έναν τρόπο. Αυτός ο κάποιος γίνεται ο μέντοράς μας για να πάμε παρακάτω. Τα μαθηματικά χρειάζονται παντού, είναι η πιο δημιουργική και πανέμορφη επιστήμη. Μην την υποτιμάμε. Δίνουν το δικό τους νόημα σε αυτό που λέμε ζωή.

 

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου