Η φιλία είναι όλοι οι αόρατοι δεσμοί που μας κρατούν συνδεδεμένους με ανθρώπους. Καμιά φορά από την παιδική μας ηλικία, μάς συντροφεύουν μέχρι τα βαθιά μας γεράματα. Είναι η οικογένεια που διαλέγουμε να έχουμε. Παρά τις διαφορές μας, τις επιλογές τις οποίες κάνουμε στη συνέχεια, είναι πάντα τεράστιο κομμάτι της ζωής μας. Περνάμε μαζί στενοχώριες, τρέλες, χαρές και η ζωή συνεχίζεται. Αυτός ο δεσμός δεν είναι εύκολο να σπάσει, εκτός κι αν συμβεί κάτι αρκετά σοβαρό. Οι γραμμές δεν παύουν να είναι λεπτές, βέβαια, ακόμα και στη φιλία.

Μέσα σε όλα αυτά που δένουν τους καλούς φίλους, έρχεται η ιδέα να φτιάξετε μια δική σας επιχείρηση ή να λανσάρετε μαζί κάτι καινούριο, με τη δική σας προσωπική σφραγίδα. Η ιδέα από τη μια πλευρά, ακούγεται αρκετά δελεαστική. Είναι κάποιος που γνωρίζετε καλά, ένας καλός φίλος. Έχετε περάσει αρκετά μαζί, ξέρετε τι χαρακτήρας είναι. Γενικά, δεν είναι κανένας τυχαίος που σάς καρφώθηκε να κάνετε κάτι από κοινού. Αλλά, από την άλλη, δε ζούμε σε ένα παραμύθι. Τα συνεταιριλίκια με καλούς φίλους ή αλλιώς κολλητούς, κρύβουν πολλούς κινδύνους και καμιά φορά τόσο καίριους και σοβαρούς, ώστε να επέρχονται σε ρήξη διαλύοντας όχι μόνο την από κοινού επιχείρηση, αλλά και την προσωπική σχέση. Γι ‘ αυτό υπάρχουν μερικές άβολες αλήθειες που πρέπει να ξέρουμε αν επιλέξουμε να κάνουμε κάτι μαζί με το κολλητάρι.

 

1. Η συμπεριφορά στη δουλειά μπορεί να διαφέρει

Όλοι μας ανεξαιρέτως, δεν είμαστε αγγελούδια. Έχουμε ελαττώματα. Τα ελαττώματα που βλέπουμε στο φίλο μας μπορεί να μην είναι και τόσο σημαντικά στην παρεϊστικη ζωή. Μπορούμε να τα παραβλέπουμε, γιατί αποδεχόμαστε πως έτσι είναι ως άνθρωπος. Μπορεί να σπάμε πλάκα με αυτά, αλλά μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε το ίδιο και στον επαγγελματικό τομέα; Είναι δύο ξεχωριστές ζωές, αν θέλουμε να έχουμε μια υγιή σχέση ανάμεσά μας. Αν μπορούμε να βρούμε λύση σε αυτό το κομμάτι, έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση της κοινής ιδέας.

 

2. Η διαφωνίες είναι μέσα στο παιχνίδι

Στον επαγγελματικό τομέα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε διαφωνήσει με ανωτέρους/ συναδέλφους μας για λεπτά ή καίρια ζητήματα. Το ίδιο θα συμβαίνει κι εδώ. Όσες περισσότερες είναι οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες που αναλαμβάνει κάθε μέλος αυτής της συνεργασίας, τόσες μπορεί να είναι και οι συγκρούσεις που θα έρθουν. Οι πιέσεις θα είναι μεγαλύτερες. Όσες φορές κι αν έχετε φτιάξει ένα ικανοποιητικό πλάνο για την πορεία σας, αν κάποιος ξεφύγει, τότε μπορεί να φανούν όλα μοιραία. Αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε διαφόρων ειδών συγκρούσεις μεταξύ σας, τότε θα ήταν καλύτερο να το σκεφτείτε ξανά.

 

3. Η επικοινωνία να μην μπλέκεται με την οικειότητα

Πόσο καλοί είστε στην επικοινωνία μεταξύ σας και κυρίως, πόσο ξεκάθαροι; Είναι ένα θέμα που πρέπει να σας απασχολήσει. Όταν υπάρχει αρμονία και εποικοδομητικός διάλογος, χωρίς συναισθηματισμούς ή υπερβολές που πηγάζουν από τη μεταξύ σας σχέση, τότε έχετε βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα σε όλους τους κλάδους της επιχείρησης/ συνεργασίας σας. Από τα οικονομικά, μέχρι και τι χρώμα να βάψετε τους τοίχους σας.

 

4. Ο καθένας στον τομέα του

Όσο καλά και να γνωρίζουμε τον άλλον, ό, τι συγγένεια-φιλία-γνωριμία έχουμε, πάντα θα έχουμε το μικρόβιο του «μπορώ να το κάνω καλύτερα». Και κάπου εδώ αποχαιρετάμε την μπάλα που απομακρύνεται. Δεν έχουμε καιρούς για ηρωισμούς. Ο καθένας μας έχει αναπτύξει ορισμένες δεξιότητες που τον κάνουν πιο ικανό σε κάποιους τομείς. Ήρθε ο καιρός να τις εκμεταλλευτούμε και να κάνει ο καθένας αυτό που ξέρει καλύτερα. Τα σωστά άτομα στις σωστές θέσεις.

 

5. Εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη είναι το κερασάκι στην τούρτα, για να μην πούμε η βάση της. Σε τι ποσοστό εμπιστεύεσαι το κολλητάρι σου για μια σημαντική δουλειά που θέλει, τις περισσότερες φορές, τέχνη; Εδώ πολλοί έχουν να πουν πως «εμπιστεύομαι πολλά παραπάνω». Ναι, συμφωνώ ότι έχεις πιάσει το τζακ ποτ, αλλά μην ξεχνάμε πως άλλο η προσωπική ζωή μαζί του κι άλλο η επαγγελματική. Διότι, αν έστω μια φορά έχουμε αμφισβητήσει τον άλλον για κάτι σοβαρό (που σίγουρα υπάρχει στα τόσα χρόνια γνωριμίας), θα ήταν καλύτερο να το ξανασκεφτούμε.

 

Οι ισορροπίες για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι αρκετά λεπτές. Χρειάζεται τέχνη για να κρατήσουμε σε μια τάξη την προσωπική και την επαγγελματική ζωή. Χρειάζεται αμοιβαία κατανόηση και προσεκτικό σχεδιασμό. Αν κάτι δεν πάει καλά, τα παίρνει όλα το κύμα. Είναι μεγάλη απώλεια να χαθεί μια επαγγελματική προοπτική από ένα λάθος, πόσο μάλλον η φιλία σε μια τέτοια περίπτωση. Μένουμε κενοί κι από τα δύο. Το χτύπημα θα είναι μεγάλο. Ωραία τα ξενύχτια που περνάμε μαζί, ωραία η συμπαράσταση σε δύσκολες στιγμές, αλλά όταν μιλάμε για δουλειά, τα πράγματα αλλάζουν. Ο άνθρωπος αλλάζει. Γίνεται πιο υπεύθυνος, πιο σχολαστικός, ειδικά όταν φτιάχνει κάτι δικό του. Καλύτερα να μείνουμε για πάντα φίλοι με τον τρόπο που ξέρουμε εμείς καλύτερα, παρά συνεταιράκια με αβέβαιο έδαφος κάτω από τα πόδια μας.

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου