Υπάρχουν λογιών-λογιών σχέσεις γονέων-παιδιού· άλλοι μοιράζονται τα πάντα με τους γονείς τους σε σημείο αηδίας, άλλοι δε μοιράζονται απολύτως τίποτα. Όλες οι σχέσεις έχουν κάτι κοινό: τα μυστικά που κρατούν οι γονείς.

Όλοι ξέρουμε στο περίπου πού σπούδασαν οι γονείς μας, πού έμεναν όταν ήταν μικροί κ.ο.κ κι αυτά τα μαθαίνουμε σε νεαρή ηλικία από γιαγιάδες, παππούδες, θείες και λοιπούς συγγενείς που έζησαν τους γονείς μας στα νιάτα τους. Μέχρι τα 12 χρόνια μας όλα είναι ωραία κι ανθηρά. Μόλις χτυπήσουμε την εφηβεία πανικοβάλλονται. Ξαφνικά θυμούνται τι έκαναν οι ίδιοι στην εφηβεία τους κι αναθεωρούν τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα. Εμείς αντιδρούμε, αυτοί φωνάζουν κι ακούγονται συνέχεια οι θρυλικές φράσεις «όταν μεγαλώσεις θα καταλάβεις ότι έχω δίκιο» από τη μεριά τους κι από τη δική μας το κλασικό «είσαι γέρος και δεν καταλαβαίνεις πώς είναι η νεολαία τώρα».

Μέσα στους καβγάδες και τις αντιδράσεις χάνεται στο πίσω μέρος του μυαλού η σκέψη «τι μου κρύβουν οι κουφάλες» και συνεχίζουμε να επιμένουμε στις απόψεις μας. Οι γονείς μας πιστεύουν ότι δεν έχει νόημα να κάτσουν να μας εξιστορήσουν τι έζησαν στην εφηβεία, τι έπαθαν και τι έμαθαν κι έτσι κυλάει το πρόγραμμα όλων.

Γύρω στα 18-20 χρόνια μας όλα αλλάζουν ξανά. Ξαφνικά νιώθεις μια περίεργη ανάγκη να πεις στη μάνα σου τι σου έκανε το βλαμμένο ο Νικολάκης. Ειδικά αν δεν είχες σχέσεις πιο φιλικές με τους γονείς σου, ξαφνιάζεσαι. Σκέφτεσαι «δηλαδή αυτοί τώρα γέλασαν με το αστείο μου; Και δεν το γύρισαν σε ηθικό δίδαγμα;», εκεί που περίμενες να ακούσεις φωνές ή έστω ένα τροπάριο σε τόνο αυστηρό, ακούς ησυχία. Και μια μέρα, που ξανά αποφάσισες να μοιραστείς τι σου έκανε ένας συμφοιτητής ή συμφοιτήτρια οι οποίοι ποτέ δε σου γέμισαν το μάτι, αποφασίζει η μάνα σου να σού διηγηθεί πώς αντέγραψε μια συμφοιτήτριά της στο πανεπιστήμιο και συνεχίζοντας, να το πάει σε χρόνια ανύπαρκτα για σένα, στα χρόνια του λυκείου. Μαθαίνεις ξαφνικά κουτσομπολιά για όλη την πόλη! Ξέρεις ποιοι έκαναν παρέα με ποιους και πόσες γκόμενες και γκόμενους είχε ο καθένας, πόσα κέρατα τάισαν ή ταΐστηκαν και με τι βαθμό τέλειωσαν το λύκειο. Όλα αυτά για να καταλήξει η μάνα σου στο «να ξέρεις, όσοι ήταν από μικροί κωθώνια, πάντα έτσι μένουν».

Αυτή είναι η πρώτη επαφή με τους γονείς ως εφήβους, με μικρές λεπτομέρειες από τα μαθητικά και φοιτητικά τους χρόνια. Όσο μεγαλώνουμε όμως περνάμε από τα ελαφριά μυστικά σε πιο βαριά. Κάτι πρώην αρραβωνιαστικοί και αρραβωνιαστικιές, κάτι καβγάδες οικογενειακοί που άλλαξαν τις σχέσεις τους με τους γονείς τους, αποφάσεις τους που ήταν τουλάχιστον ηλίθιες  αλλά δεν το καταλάβαιναν κι εσύ που ακούς την ιστορία να λες «καλά ηλίθιος ήσουν;». Κάπου εκεί σταματάς και σκέφτεσαι ότι για να κατάφερες να δεις την κουταμάρα τους τόσα χρόνια μετά, σημαίνει πως είχαν δίκιο! Είχαν δίκιο όταν σου έλεγαν ότι όταν μεγαλώσεις θα καταλάβεις και γιατί έκαναν σαν υστερικοί. Κατάλαβες!

Όσο μεγαλώνεις πιο πολύ θα καταλαβαίνεις και μέχρι να τα καταλάβεις όλα θα γίνεις εσύ γονιός ή θα πρέπει εσύ να πάρεις σημαντικές αποφάσεις που θα σου αλλάξουν τη ζωή. Άσε που όλα δε θα τα πάρεις πρέφα και ποτέ. Πάντα θα υπάρχουν διάφορα κομμάτια της ζωής που δε θα μπορείς να τα κατανοήσεις, αλλά κάτι θα σε ωθεί να προχωρήσεις. Αυτό το κάτι συνήθως είναι οι γονείς ή κουβέντες που σού έλεγαν παλιά. Παίζουν σε replay στο πίσω μέρος του εγκεφάλου σου και δε σε αφήνουν να τα παρατήσεις. Αυτό είναι το πιο μεγάλο δώρο που σού δίνουν. Όσο αφορά γονείς που δεν ήταν σωστοί απέναντί σας, αυτή είναι μια άλλη συζήτηση που θα την κάνουμε στο μέλλον. Ας αφήσουμε αυτό το άρθρο λίγο πιο light και fun που λένε και στα χωριά μας.

Θα κλείσω με την κλισέ φράση «τους γονείς σας να τούς αγαπάτε». Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να νευριάζετε μαζί τους ή να τους φωνάζετε καμιά φορά. Αλλά τα υπερβολικά νευράκια δε βοηθούν και κανένα στην τελική. Πάντα να θυμάστε ότι μια μέρα θα μάθετε μια πτυχή της ζωής τους η οποία θα σας δώσει άπλετο υλικό για ασταμάτητο κορόιδεμα και γέλιο. Εκεί θα πάρετε το αίμα σας πίσω και θα πληρωθούν οι αμαρτίες τους.  Επίσης, μια μέρα θα μάθετε τα σκοτεινά μυστικά του σογιού σας κι εκεί θα απαντηθούν πολλές απορίες και θα μπουν πολλά πράγματα στη θέση τους.

Κάθε μυστικό που θα μαθαίνετε θα σας αλλάζει έστω στο ελάχιστο και θα σας κάνει να βλέπετε τη ζωή με άλλο μάτι. Κάντε λίγη υπομονή, τα καλύτερα έρχονται!

 

Συντάκτης: Σμαράγδα Σαββίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου