Το φλερτ στη σημερινή εποχή έχει πάρει άλλες διαστάσεις. Είναι ένας τρόπος ανανέωσης, αναζωογόνησης και επιβεβαίωσης, κάτι που μας δίνει ζωή και μας βοηθά να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Οι καινούριες γνωριμίες μπορούν να οδηγήσουν σε διαφορετικούς τύπους σχέσεων και φυσικά στο φλερτ δε θα μπορούσε παρά να έχει ρόλο και το διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο μας δίνει πολλές διαφορετικές εναλλακτικές. Το orbiting είναι κάτι που σε όλους μπορεί να έχει τύχει -είτε να το έχουμε κάνει εμείς, είτε κάποιος γνωστός μας. Είναι η παρακολούθηση της προσωπικής ζωής του άλλου, μέσω των ψηφιακών του προφίλ, χωρίς σκοπό να κάνεις κάτι παραπάνω απ’ αυτό. Με απλά λόγια, πρόκειται για περιπτώσεις διαδικτυακού φλερτ ή πρώην σχέσεων, που βλέπεις τις ιστορίες του άλλου στα σόσιαλ, τις δημοσιεύσεις και τις αντιδράσεις σε ποστ, αλλά δεν έχεις σκοπό να επικοινωνήσεις, πόσο μάλλον να βρεθείτε από κοντά. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που η επικοινωνία επεκτείνεται πέραν του ψηφιακού κόσμου, αλλά δεν είναι ο κανόνας στο orbiting.

Η Άννα Ιοβίν είχε πει για το orbiting πως «είμαστε αρκετά κοντά για να βλέπει ο ένας τον άλλον, αρκετά μακριά για να μη μιλήσουμε ποτέ». Γιατί όμως υπάρχει η ανάγκη για φλερτ τέτοιας μορφής; Σε περιπτώσεις πρώην συντρόφων, μερικοί πιστεύουν πως μ’ αυτόν τον  τρόπο διατηρούν μια μορφή επικοινωνίας, σε περίπτωση που αποφασίσουν να επιστρέψουν για κάτι περιστασιακό ή και μόνιμο. Από άλλη οπτική γωνία, πολλοί πιστεύουν πως είναι ένα είδος να δείχνεις ενδιαφέρον προς τον άλλον, ό,τι κι αν έχει συμβεί μεταξύ σας, ενώ άλλοι πως κρατούν μια σπίθα αναμμένη και το ενδιαφέρον σε εγρήγορση. Φυσικά υπάρχει και η πεποίθηση  πως το διαδικτυακό φλερτ είναι ακίνδυνο, δε θεωρείται απιστία και απλώς σε ανανεώνει. Πολλές απόψεις, διαφορετικές, και καθεμία έχει τη δική της βάση.

Υπάρχουν, βέβαια, και άτομα που είναι κατά αυτής της πρακτικής. Θεωρούν πως έτσι χάνεται ο ρομαντισμός και η επικοινωνία και δίνουν τη θέση τους σε μια εικονική πραγματικότητα. Πιστεύουν πως η μαγεία του φλερτ βρίσκεται στην οπτική (και όχι μόνο) επαφή και όχι στα λόγια ή στις φωτογραφίες που μπορεί κάποιος να δημοσιεύσει.

Είτε κάποιοι είναι υπέρ είτε κατά του orbiting, ανάμεσα στις απόψεις τους υπάρχει ένα κοινό. Μετά από κάποιο καιρό παρακολουθήσεων, και αντιδράσεων σε ιστορίες χωρίς καμιά περαιτέρω επαφή, καταλαβαίνουν ότι είναι χάσιμο χρόνου, γιατί δεν υπάρχει μέλλον σε όλα αυτό. Ωραίο να φλερτάρεις και να νιώθεις αναζωογονημένος, αλλά κατά βάθος θέλεις κάτι παραπάνω. Τώρα, το αν θα είναι με τον άνθρωπο που μοιράζεσαι το orbiting, ή με κάποιον άλλον, εσύ ξέρεις. Είναι λογικό να αναζητούμε κάτι περισσότερο από ψηφιακή επικοινωνία, απλώς μερικές φορές ίσως το ψάχνουμε με λάθος τρόπο.

Η επικοινωνία μέσω διαδικτύου σε κάποιες περιπτώσεις είναι χρήσιμη για να έρθουν δύο άτομα κοντά. Εξάλλου και η φάση της πρώτης γνωριμίας προσφέρει απόλαυση στο φλερτ, κι όχι μόνο η επαφή που έρχεται αργότερα. Μπορεί πολλές φορές κάτι να ξεκινήσει απρόσωπα και στη συνέχεια να κανονίσετε να τα πείτε από κοντά, ώστε να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω.

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.