Αν σε ρωτούσε κανείς ποιο είναι το χαρακτηριστικό που θεωρείς ως το πιο σημαντικό για μια υγιή ερωτική σχέση ή ακόμα και φλερτ, ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, τι θα ’λεγες; Το γέλιο ή μάλλον -καλύτερα- το χαχανητό. Όταν βλέπω ζευγάρι να κάθεται μόνο του, δίχως άλλη παρέα και να γελάνε ο ένας με τον άλλο, θεωρώ πως αυτοί οι δύο έχουν βρει τη μαγική συνταγή. Επίσης πόσο πιο εύκολο να προσεγγίσεις κάποιον αν τον κάνεις να γελάσει με έναν όμορφο τρόπο; Το γέλιο είναι τόσο απλό και συνάμα τόσο δύσκολο. Έχει τη δυνατότητα να χτίζει γέφυρες επικοινωνίας και να δημιουργεί μια άλλη γλώσσα, κάτι σαν μυστικό κώδικα, που μοιράζεστε μόνο οι δυο σας.

Θυμάστε τότε που ήμασταν μικροί και πηγαίναμε σχολείο που όταν κάποιος ήθελε έναν συμμαθητή ή συμμαθήτριά του, πάντα ο τρόπος να το εκφράσει ήταν να γίνει καραγκιόζης για να γελάσουν όλοι οι υπόλοιποι κι ανάμεσά τους και το άτομο ενδιαφέροντος; Αναρωτήθηκατε ποτέ γιατί; Ας το μελετήσουμε λίγο περισσότερο. Το αστείο αποτελείται από δύο κύρια στοιχεία, το γνωστικό και το συναισθηματικό. Όταν λέμε γνωστικό εννοούμε την αντίληψη ότι άκουσες κάτι αστείο, ενώ το συναισθηματικό σχετίζεται με την απόλαυση, δηλαδή την ευφορία που θα προκαλέσει και τη χαλαρότητα. Αυτή τη χαλαρότητα επιζητά κανείς όταν θέλει να κάνει τον άλλο να γελάσει, γιατί συνοδεύεται από  οικειότητα κι έτσι φέρνεις τον άλλο πιο κοντά, ενώ έχεις ήδη καταφέρει να ρίξεις λίγο τις άμυνές του. Επίσης αν καταφέρεις να κάνεις αστείο με το οποίο και οι άλλοι θα γελάσουν, τότε έχεις δημιουργήσει έναν χαλαρό κι χιουμοριστικό συσχετισμό για το πρόσωπό σου στον εγκέφαλο του ατόμου που σε ενδιαφέρει. Πλέον δεν είσαι ένα άτομο ανάμεσα στα πολλά, αλλά εκείνο που προκάλεσε γέλιο, οπότε έχεις ήδη μια βάση.

Στις ερωτικές σχέσεις, η δυνατότητα να γελάς με τον σύντροφό σου είναι σημάδι υγιούς σχέσης, γιατί δείχνει ότι παρ’ όλο το άγχος και το στρες που βιώνουμε καθημερινά, δημιουργείται ένα αίσθημα ασφάλειας, ένα καταφύγιο μακριά από στρεσογόνες καταστάσεις. Το γέλιο μπορεί να «γυρίσει το διακόπτη» και να μας απομακρύνει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Το να μπορείς να μοιραστείς με τον σύντροφό σου ένα αστείο, δε χτίζει απλώς καλύτερη επικοινωνία, αλλά δημιουργεί μια άλλη πραγματικότητά, ολόδική σας, ένα παράλληλο σύμπαν, στο οποίο οι δυο σας μπορείτε να συνδεθείτε σε άλλο επίπεδο. Η μείωση του στρες και η αύξηση της χαλαρότητας είναι κάτι που όλοι αναζητούμε, επομένως αν ο σύντροφός μας μάς το προσφέρει, επιθυμούμε να περνάμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί του.

Βέβαια, για να μπορεί να υπάρξει χιούμορ και τα αστεία να τύχουν θετικής αποδοχής, πρέπει να γίνουν εντός ενός παιχνιδιάρικου πλαισίου. Ας ξεκαθαρίσουμε πως οι μπηχτές που έχουν σκοπό να περάσουν ένα μήνυμα κι ειρωνεία, η οποία μπορεί να διοχετευτεί μέσω ενός αστείου, δε δημιουργεί αυτό το αποτέλεσμα που ψάχνουμε, αλλά μάλλον το αντίθετο. Μια τέτοια συμπεριφορά, ακόμα κι αν ένας από τους δύο θεωρεί πως είναι χιούμορ και γίνεται για πλάκα, μπορεί να προκαλέσει πολύ αρνητικά συναισθήματα στο άλλο άτομο και σίγουρα δε δημιουργεί ασφάλειας κι αποσυμπίεσης, αλλά ένταση και θυμό.

Αν λοιπόν στη λίστα των χαρακτηριστικών που θα ήθελες να έχει ο σύντροφός σου, προσθέσεις με κόκκινα μεγάλα γράμματα τις λέξεις χιούμορ και γέλιο, γιατί αρκετή σοβαροφάνεια έχει πέσει, αρκετό στρες και πίεση. Είναι καιρός να γυρίσουμε τον διακόπτη και να επιλέξουμε να έχουμε γύρω μας ανθρώπους που μας κάνουν να γελάμε με τη ψυχή μας. Χαμογέλασε!

Συντάκτης: Εύη Πηλαβάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.