Στην αρχή μιας σχέσης η αλήθεια είναι πως μας παιδεύουν αρκετά πράγματα. Δεν είμαστε σίγουροι αν ταιριάζουμε με τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας και κάνουμε διάφορες σκέψεις για τη συνέχεια. Καθώς ο καιρός περνά και το πρόσωπο γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αρχίζουμε να βλέπουμε διαφορετικά την κατάσταση. Φυσικά δεν είναι όλα όπως τα είχαμε φανταστεί στην αρχή.

Πολλές φορές εντοπίζουμε κάποια στοιχεία στον χαρακτήρα του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας που δε μας αρέσουν ιδιαίτερα ή δεν ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μας. Στο σημείο εκείνο τα επισημαίνουμε περιμένοντας να βρούμε μία μέση λύση ή να μην επαναληφθούν συμπεριφορές που μας ενοχλούν. Είναι γεγονός πως όλοι έχουμε ελαττώματα. Αυτό που μένει είναι απ’ τη στιγμή που θα βγουν στην επιφάνεια και θα γνωρίζουμε τι δε συμπαθούμε στο ταίρι, να δούμε αν μπορούμε να συμβαδίσουμε μαζί του και τι προσφέρει ο ένας στον άλλο.

Υπάρχει κάποια φάση που οι διαφορές νιώθεις πως αρχίζουν να κουράζουν. Μήπως το δέσιμο δεν τόσο δυνατό όσο περίμενες; Ειδικά στις αρχές είναι αναμενόμενο να υπάρξει κάποια φάση που θα αμφιβάλεις. Το σημείο που μπορεί να διαλευκάνει την υπόθεση είναι όταν πλέον έχεις  «μάθει» κάποια στοιχειώδη πράγματα για τον άλλον και μπορείς να αξιολογήσεις αν αυτά που δε σου αρέσουν μπορείς να τα αποδεχτείς ή σου φαίνονται βουνό.

Εκεί παίζει ρόλο και το πόσο δύσκολα ή εύκολα ξενερώνουμε. Αν μας κουράζουν τόσο οι ατέλειες του άλλου πάει να πει πως πρέπει να ξανασκεφτούμε αν μπορούμε να είμαστε μαζί του. Μπορεί το ταίρι να μας αρέσει για πολλά πράγματα, αλλά δεν είναι ευχάριστο να πιεζόμαστε σε ορισμένους τομείς. Φυσικά κι εμείς πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση μας και τη συμπεριφορά μας απέναντι στον/στη σύντροφό μας, γιατί δε μας κουράζουν μόνο εμάς κάποια στοιχεία του άλλου -το ίδιο προφανώς θα ισχύει και για το ταίρι. Κανείς δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλον και αυτό μας βοηθάει να μη βαριόμαστε και να μην πλήττουμε στις σχέσεις. Αν δεν υπήρχαν εκείνες οι λεπτομέρειες που αποτελούν και το αλατοπίπερο της σχέσης, θα φτάναμε στο τέλος πριν καν αρχίσουμε.

Στο σημείο εκείνο που αρχίζουμε και βλέπουμε τα ελαττώματα του άλλου, που αναπτύσσεται οικειότητα και μας έχει πλέον ανοιχτεί είναι καθοριστικό να κάνουμε κάποιες σκέψεις για το μέλλον. Εκείνη τη φάση οφείλουμε να αποφασίσουμε αν μπορούμε να πορευτούμε με όσα βλέπουμε ή αν καλύτερα να το λήξουμε όσο είναι νωρίς. Φυσικά άλλοι μπορεί να δουν τα ελαττώματα στις πολύ αρχές και άλλοι μετά από χρόνια, γι’ αυτό και ζευγάρια που γνωρίζουμε, ενώ φαίνονται τόσο αγαπημένα, μια μέρα χωρίζουν απ’ το πουθενά. Καλό είναι να αξιολογούμε την κατάσταση όταν βλέπουμε πως το πράγμα κουράζει. Ίσως υα καταφέρουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον άλλο και με τον εαυτό μας. Η ουσία είναι να βρεις κάποιον που να αντέχει την κούραση που πιθανόν να του δημιουργείς και εσύ με τη σειρά σου να μην αγανακτείς μπροστά στα στραβά του. Εξάλλου μέρος της αγάπης μας προς τους άλλους είναι να βρίσκονται στην καθημερινότητά μας κι ακόμα και τις στιγμές που την κάνουν δύσκολη σε εμάς να μοιάζει πιο όμορφη.

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.