Όσα κείμενα, τραγούδια κι έργα έχουν γραφτεί για τον έρωτα, άλλα τόσα έχουν γραφτεί για τον χωρισμό. Σημαντικό γεγονός στη ζωή μας, άλλοτε προσφέρει πόνο κι άλλοτε λύτρωση. Ας μιλήσουμε για τους δύσκολους χωρισμούς, μιας και το να τραβήξει καθένας τον δρόμο του χωρίς εντάσεις και δάκρυα μοιάζει συχνά ουτοπικό. Κάποιες σχέσεις φαίνεται πως έχουν ημερομηνία λήξης κι άλλες λήγουν άδοξα, εκεί που δεν το περιμένεις. Τι γίνεται όμως όταν ο ένας από τους δύο δε δέχεται τον χωρισμό; Δύσκολα τα πράγματα!

Είναι ψυχοφθόρο να προσπαθείς να πείσεις τον άνθρωπο που μέχρι τώρα ήταν ο άνθρωπός σου να χωρίσετε. Ό,τι επιχείρημα κι αν χρησιμοποιήσεις, αν εκείνος δε θέλει, δύσκολα θα το αποδεχτεί, γιατί για να λήξει αρμονικά μια σχέση πρέπει να είναι έτοιμοι και οι δύο, να έχουν συνειδητοποιήσει πως το μαζί δε βγάζει πουθενά, πως καλύτερα να χωρίσουν οι δρόμοι και να κρατήσουν τα καλά. Σε έναν άλλο πλανήτη κάπως έτσι τελειώνουν οι σχέσεις, η πραγματικότητα όμως συνήθως έχει ανατροπές. Πόσο δύσκολο είναι να σηκώσεις το βάρος της ανακοίνωσης ενός χωρισμού, τον δικό σου πόνο και παράλληλα να προσπαθείς να δείξεις στον άλλον πως είναι καλύτερη λύση; Μεγάλο το φορτίο, βαρύ κι ασήκωτο.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

Σίγουρα το πρώην ταίρι έχει δικαίωμα να ξεσπάσει, να φωνάξει, να διαφωνήσει, δύσκολα όμως θα σε κάνει να αναθεωρήσεις την απόφασή σου. Μπες λίγο στη θέση του. Δεν του έχει τελειώσει, σε θέλει ακόμα, σ’ αγαπάει και κάνει ό,τι μπορεί για να είστε καλά. Ίσως να μη σου έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα κι εσένα κάποια στιγμή να σου τελείωσε. Στον χωρισμό σπάνια υπάρχει αμοιβαιότητα -ας το πάρουμε χαμπάρι! Υπάρχουν και περιπτώσεις που είστε αταίριαστοι σε όλα τα επίπεδα και το βλέπετε κι οι δύο. Εκεί τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Φυσικά κι έχεις το δικαίωμα να τερματίσεις τη σχέση επειδή το θες μόνο εσύ, έχει όμως και το ταίρι δικαίωμα να ζητήσει εξηγήσεις. Ίσως ζει στο δικό του συννεφάκι. Μη ζητάς από τους άλλους να βλέπουν τα πράγματα όπως εσύ. Δώσε χρόνο. Αν ο άνθρωπος αυτός δε σε κάλυπτε πια, πάρε ανάσα, πες το, φύγε και προφύλαξε τον εαυτό σου από οτιδήποτε αρνητικό.

Το να επιμένει ο σύντροφός σου να μη χωρίσετε ενώ είναι πασιφανές πως δεν μπορείτε να πορευτείτε μαζί είναι άβολο. Γίνεσαι ο κακός της υπόθεσης κι αυτό σε βαραίνει. Αν δεις πως οι προσπάθειές σου να το λήξετε φιλικά δεν πιάνουν τόπο, μην κατηγορήσεις τον εαυτό σου, αρκεί να είσαι ξεκάθαρος. Σκέψου πως κανείς δε θα σε κατηγορήσει για έλλειψη ειλικρίνειας και αυτό είναι εξαιρετικά ανακουφιστικό. Θα «θρηνήσεις» κι εσύ με τη σειρά σου τον χωρισμό. Δεν είσαι από σίδερο, έχεις συναισθήματα και πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου, ώστε να καταφέρεις να το ξεπεράσεις και να προχωρήσεις.

Ο χωρισμός είναι από τα πιο επίπονα πράγματα που μπορεί να συμβούν στη ζωή μας. Από τη στιγμή που κόβεται ο ομφάλιος λώρος μέχρι την ενηλικίωση και τα γεράματα, μικροί και μεγάλοι χωρίζουν και αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Δεν είναι κακό όμως να κόβονται οι λώροι, πρόκειται για φυσική εξέλιξη. Αν ανακοινώσεις στο ταίρι πως δε θέλεις πια να είστε μαζί και αρνείται να το δεχτεί, δώσε χρόνο και θα δεις πως στην πορεία θα το συνειδητοποιήσει και προσπαθήσει να το ξεπεράσει, όσο κι αν δεν του είναι ευχάριστο.

Συντάκτης: Έλενα Γ.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.