Καθημερινά στις συζητήσεις μας, χρησιμοποιούμε διάφορες κλισέ φράσεις για να περιγράψουμε γεγονότα και καταστάσεις σε όλους τους τομείς. Επαγγελματικά, ερωτικά, οικογενειακά, φιλικά. Αυτές οι φράσεις που χρησιμοποιούμε, ανταποκρίνονται στη σκέψη μας. Παρ’ όλ’ αυτά έχουν τα αρνητικά τους.

Μερικές φορές μας κάνουν απόλυτους, χωρίς να μπορούμε να εξετάσουμε καθαρά την περίπτωση για την οποία μιλάμε. Τις χρησιμοποιούμε σαν καραμέλες για να έχουμε μια σιγουριά πως όλα βαίνουν καλώς. Για να μπορούμε να νιώσουμε ασφάλεια με τις δικές μας απόψεις, χωρίς να βλέπουμε παρακάτω. Να νιώθουμε ισχυροί, πως η δική μας γνώμη είναι σωστή. Όποιος μπορεί να πει ή να ισχυριστεί το αντίθετο, δεν έχει δίκιο ή δε μας ταιριάζει, επειδή προτιμά να βλέπει τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία.

Πολλά γνωμικά, παροιμίες κι άλλες φράσεις από συγγραφείς, ποιητές, φιλοσόφους, έχουν γραφτεί για τον κόπο και τον τρόπο που πρέπει να καταβάλουμε για να αποκτήσουμε κάτι. Οτιδήποτε κι αν είναι. «Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο»,«Τα αγαθά κόποις κτώνται», «Πονούντων και κινδυνευόντων τα καλά και μεγάλα έργα». Έχουν δίκιο. Αν θέλεις να πετύχεις κάτι στη ζωή σου, πρέπει να παλέψεις γι’ αυτό. Να αγωνιστείς. Να ιδρώσεις, πιστεύοντας πως θα πετύχεις το ακατόρθωτο. Να γίνεσαι όλο και πιο δυνατός, για να αντέξεις τα επόμενα εμπόδια που θα παρουσιαστούν. Βέβαια, δεν είναι πάντα έτσι.

Χρησιμοποιώντας αυτές και άλλες πολλές φράσεις περί κόπου και τρόπου, ξεχνάμε άλλους τομείς. Δεν είναι πάντα δυνατό να πετύχουμε αυτό που ζητάμε, όσο κόπο και όσο τρόπο κι αν καταβάλουμε. Μερικά πράγματα είναι θέμα συγκυριών, τύχης, σωστής και έξυπνης προσέγγισης. Δεν είναι τα πάντα στο χέρι μας. Μερικές φορές η θέληση και ο αγώνας, δεν αρκούν. Κάποια στιγμή, πρέπει να το παραδεχτούμε αυτό το γεγονός, όσο κι αν μας πληγώνει, όσο κι αν θίγει τον εγωισμό μας.

Συνήθως, αυτές οι συγκυρίες μπορεί να είναι κακό timing ή λάθος κινήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως εμείς δεν είμαστε αρκετοί ή ικανοί για το ακατόρθωτο. Κι όσο για αυτό που λένε πως η τύχη βοηθά τους τολμηρούς, δεν ισχύει πάντα. Όσο άξιος τζογαδόρος κι αν είσαι με τις επιλογές και τις αποφάσεις σου, χρειάζεται και μια χείρα βοηθείας από το άπειρο σύμπαν για να ρεφάρεις. Μπορούμε πάλι να μπλοφάρουμε, αλλά θέλει την τύχη με το μέρος μας για να βγει σε καλό. Η εξυπνάδα πάλι, διαφέρει.Τις περισσότερες φορές σκεφτόμαστε τόσο περίπλοκα, που το απλό μας φαίνεται γελοίο ή ελλιπές για να είναι κατάλληλο. Στο τέλος αποδεικνύεται πως το απλό, ήταν υπέρ αρκετό και εκεί την πατάμε.

Μετά από όλα τα παραπάνω, καλό είναι να δούμε και τη θετική πλευρά. Μπορεί να μη γίνεται πάντα αυτό που θέλουμε, αλλά ας πάρουμε ένα «ηθικό δίδαγμα», όπως λέγαμε και στα παραμύθια. Τι δώσαμε για να τα καταφέρουμε, τι λάθη κάναμε και πώς μπορούμε στον επόμενο στόχο να τα πάμε καλύτερα. Πάντα ένας καλός απολογισμός βοηθά για να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας και να φτιάξουμε νέο πλάνο.

Βασικά, δεν έχει πλάκα αν καταφέρνουμε πάντα αυτό που θέλουμε. Δεν πεισμώνουμε περισσότερο και δε βάζουμε τα δυνατά μας για να τους κάνουμε όλους σκόνη στο τέλος. Ίσως και να είναι καλύτερα που δεν τα καταφέρνουμε όλα τελικά. Δε γινόμαστε κακομαθημένοι. Δε γινόμαστε αήττητοι. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμούμε περισσότερο τις επιτυχίες που, εν τέλει, καταφέρνουμε. Η χαρά και η ευτυχία αυτών των στιγμών είναι διπλάσια. Άλλωστε, τι νόημα θα είχε αν τα καταφέρναμε όλα;

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου