Οι κοινοί φίλοι σε ένα ζευγάρι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, μιας και αναλαμβάνουν τον ρόλο του «ψυχολόγο» σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί. Είναι οι άνθρωποι που ουσιαστικά γνωρίζουν και τις δύο πλευρές και έχουν διαμορφώσει σαφή άποψη απ’ τη σκοπιά του αντικειμενικού παρατηρητή. Παρ’ ολ’ αυτά, η εμπλοκή ενός τρίτου ατόμου σε μια σχέση, για οποιοδήποτε λόγο -ακόμα και για βοήθεια ώστε να φτιάξουν τα πράγματα-, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως είναι η πιο σοφή κίνηση.

Όταν προσπαθούμε να συμφιλιώσουμε ένα φιλικό ζευγάρι που χώρισε, είναι σαν να υπερασπιζόμαστε δύο μέτωπα ταυτόχρονα. Αρχικά, πρέπει να καταλάβουμε τι έχει γίνει και να ακούσουμε και τις δύο πλευρές, γιατί, όπως και να το κάνουμε, καθένας έχει τη δική του οπτική γωνία για το ίδιο γεγονός. Επίσης, στην όλη διαδικασία είναι απαραίτητο να υπάρχει διακριτικότητα.

Η αλήθεια είναι πως πρέπει να δράσουμε μόνο εφόσον έχουμε εικόνα του τι ακριβώς έχει γίνει. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να χτυπήσουμε στα σημεία που ο άλλος ξεχνάει ότι έχει άδικο και να του θυμίσουμε πως ίσως όλα όσα οδήγησαν στον χωρισμό δεν είναι τελικά και τόσο σημαντικά. Σημασία έχει να αντιληφθούμε πώς βλέπουν τα πράγματα και οι δύο πλευρές, τι προτεραιότητες έχει καθένας, πού είναι αμείλικτος και σε τι είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω. Κάπως έτσι, σιγά-σιγά, μπαίνουμε στην ψυχολογία του ζευγαριού, ενώ εμείς κρατάμε σχετικά ουδέτερη κατάσταση, για να μην τα σπάσουμε με κανέναν από τους δυο.

Η δουλειά μας είναι δύσκολη, μιας και η διακριτικότητα και η ουδετερότητα πρέπει να κρατηθούν ως το τέλος της διαδικασίας. Η προσωπική μας άποψή δε μετρά και πολύ σε αυτή τη φάση. Τα συναίσθημα που βιώνει το ζευγάρι εκείνη τη στιγμή, τα βιώνουμε κι εμείς. Είναι σαν να προσπαθούμε να ελαφρύνουμε τον πόνο και των δύο, ειδικά όταν βλέπουμε πως αμφότεροι παλεύουν να σώσουν τη σχέση και να κάνουν βήματα πίσω για να βρουν μια κοινή γραμμή. Σκοπός μας είναι να τους τα ξαναβρούμε, να τους κάνουμε να αφήσουν τον εγωισμό στην άκρη και να βρουν λύση στο πρόβλημά τους.

Φυσικά, παρά τις καλές μας προθέσεις, διατρέχουμε κίνδυνο να παρεξηγηθούμε κι ας θέλουμε να βοηθήσουμε, κι ας ζητούν τη γνώμη μας. Μέσα στην ένταση, τις περισσότερες φορές σε έναν χωρισμό παίρνει μπάλα και όποιον βρίσκεται κοντά και δεν εκφέρει τη γνώμη που ο χωρισμένος θέλει ν’ ακούσει. Παρ’ ολ’ αυτά, όταν προσπαθούμε για το καλύτερο, αυτό φαίνεται. Άλλωστε οι φίλοι είναι για να κοιτάζουν με πιο καθαρή ματιά μια κατάσταση, γι’ αυτό και συχνά περιμένουμε την πολύτιμη συμβουλή τους.

Το πιο κρίσιμο ερώτημα για έναν φίλο και γενικά για έναν μεσολαβητή είναι αν πρέπει να εμπλακεί ή όχι. Η αλήθεια είναι πως καλύτερα να αποφεύγουμε τέτοιες καταστάσεις, διότι εκτός από ότι μπορεί να μας πάρει η μπάλα, δε γνωρίζουμε τα πάντα για το ζευγάρι και για το τι συνέβη ανάμεσά τους, παρά μόνο όσα επιλέγουν αυτοί να μοιραστούν μαζί μας. Ένας τσακωμός μπορεί να ‘χει προκύψει και από άλλα πράγματα και εμείς να μάθουμε απλώς την αφορμή, ασχέτως αν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανακαλύψουμε μόνοι μας κι άλλες αιτίες.

Εσύ; Θα έμπαινες σ’ αυτή τη διαδικασία για τα φιλαράκια σου;

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.