Για να επιτύχει μια σχέση συμφωνούμε ότι θα πρέπει να έχει γερά θεμέλια, ιδιαίτερα αν πρόκειται για μια σχέση που θέλεις να έχει μέλλον. Φαντάσου την ύπαρξη μιας μόνιμης δέσμευσης, που στη σκέψη της και μόνο θα γεμίζει το μέσα σου χαρά κι όχι άγχος. Βασικό συστατικό μιας τέτοιας σχέσης είναι η καλή επικοινωνία, που θα σας γλυτώσει από τεράστιους καβγάδες, οι οποίοι συχνά προκαλούνται κι από μεγάλες παρεξηγήσεις.

Η καλή επικοινωνία σε κάποια ζευγάρια υπάρχει ως δια μαγείας από την πρώτη στιγμή. Σε κάποια άλλα όμως, ξεκινά να γεννιέται με αργούς ρυθμούς και θέλει μεγάλη επιμονή κι υπομονή για να την εξελίξουν κι αργότερα να τη διατηρήσουν στην άριστη μορφή της. Δεν είναι ακατόρθωτο, δεν είναι όμως ούτε κι εύκολο. Η αποτελεσματικότητά της έγκειται στο πόσο έντονη είναι η θέληση και των δυο πλευρών να κάνουν τη σχέση επιτυχημένη, ιδιαίτερα όποτε βρίσκονται αντιμέτωποι με ποικίλους μεταμφιεσμένους εχθρούς.

Σπάνια τον πρώτο χρόνο βρίσκεται κάτι να προβληματίσει το ζευγάρι και να ταράξει την ηρεμία του. Συνήθως όλα κυλούν ομαλά, τα ταξίδια πάνε κι έρχονται κι ο έρωτας είναι διάχυτος στην ατμόσφαιρα. Το ζευγάρι επικοινωνεί καλά, οι τσακωμοί είναι λίγοι και ζουν μια υπέροχη καθημερινότητα. Γευματίζουν σε εστιατόρια, συναντούν φίλους, πίνουν καφέδες κι απολαμβάνουν ποτά σε μπαράκια με παρέες. Ψώνια, σινεμά και βόλτες χαρακτηρίζουν το μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους.

Τι συμβαίνει όμως όταν τα πρώτα σύννεφα περικυκλώνουν και τους δύο και το ροζ συννεφάκι μετατρέπεται σε γκρίζο; Συνήθως τα προβλήματα ξεκινούν, όταν οι ζωές τους κυριολεκτικά ενώνονται. Προσπαθεί ο ένας να προσαρμοστεί στον χώρο του άλλου και να μάθει τις συνήθειές του. Προσπαθούν και οι δυο να εγκλιματιστούν σε νέες συνθήκες, να αποδεχτούν και να αφομοιώσουν τη διαφορετικότητα του άλλου. Πέφτουν οι μάσκες, καθώς ολόκληρο το εικοσιτετράωρο ξεδιπλώνει την προσωπικότητα του καθενός σε όλο της το μεγαλείο. Αποκαλύπτεται κι η τελευταία ενοχλητική συνήθεια που μπορεί να έχει ο άλλος, σε όλες τις εκφάνσεις της ημέρας, από το πρωινό ξύπνημα μέχρι και την ώρα που φτάνει ο βραδινός ύπνος.

Στο πρώτο αυτό το στάδιο, η καλή επικοινωνία κι ο σεβασμός θέτουν τις πρώτες γερές βάσεις της σχέσης και της επιτρέπουν να περάσει στο επόμενο επίπεδο. Στην πορεία μπορεί να προκύψει ένας ακόμη συχνός εχθρός των σχέσεων που θα φέρει στην επιφάνεια λίγο πιο σοβαρά προβλήματα. Αυτός δεν είναι άλλος από τα χρήματα. Η διαχείριση των οικονομικών γίνεται δύσκολη όταν οι δυο πλευρές έχουν διαφορετικούς στόχους ζωής. Ο ένας μπορεί να επιθυμεί να κάνει οικονομία για να μαζέψει χρήματα, με σκοπό να αγοράσει το σπίτι στο οποίο φαντάζεται να κατοικίσει η οικογένεια που θέλει να αποκτήσει. Ταυτόχρονα, ο άλλος ίσως δε θεωρεί την αγορά του σπιτιού τόσο σημαντική όσο το να υποκύψει σε όλες τις προσφορές που υπάρχουν στα ράφια των σουπερμάρκετ. Ή ίσως επιθυμεί να γυρίσει όλο τον κόσμο, χωρίς να χρειάζεται να κάνει αποταμίευση και να σκέφτεται το μακρινό μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα υπάρχει κι αιωρείται ανάμεσά τους.

Ακόμα πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, όταν κατά τη διάρκεια της σύντομης κοινής συμβίωσης, ο ένας από τους δύο χάνει τη δουλειά του κι αδυνατεί να συνεισφέρει στα έξοδα του σπιτιού. Τότε όλο το βάρος πέφτει μόνο στον έναν, ενώ εκείνος που δεν εργάζεται νιώθει μειονεκτικά κι ενοχικά που δεν μπορεί να ισορροπήσει τη ζυγαριά. Και σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο, η καλή επικοινωνία κι ο σεβασμός προς τον σύντροφο, είναι αυτά που θα σώσουν τη σχέση και θα τη θωρακίσουν ενάντια στα προβλήματα που κάνουν την εμφάνισή τους. Απαραίτητη είναι η αναγνώριση του ρόλου που αναλαμβάνει εκείνος που εργάζεται κι η εκτίμηση αυτού, κι η κατανόηση προς το άτομο που δεν εργάζεται πια και προσπαθεί να ανακάμψει.

Αναλογιστείτε, εσείς πώς θα αντιδρούσατε εάν μένατε στο ίδιο σπίτι με τον σύντροφό σας, εν καιρώ πανδημίας κι εκείνος έχανε τη δουλειά του; Πώς θα τον αντιμετωπίζατε, όντες ψυχικά και σωματικά κουρασμένοι; Τι θα συνέβαινε όταν θα λαμβάνατε ακόμα έναν λογαριασμό στα χέρια σας, που μόνο εσείς θα ήσασταν σε θέση εκείνη τη στιγμή να εξοφλήσετε; Θα κάνατε διακρίσεις και θα κατηγορούσατε τον σύντροφό σας ή θα του δείχνατε τον ίδιο σεβασμό που δείχνατε πρωτίστως και μαζί θα βρίσκατε τη λύση;

Πολλές είναι οι περιπτώσεις των σχέσεων που χαρακτηρίζονται παραμυθένιες, μα στην πρώτη όψη του οικονομικού προβλήματος ραγίζουν και διαλύονται. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έθεσαν τα σωστά θεμέλια εξαρχής με τη βοήθεια της επικοινωνίας; Ή μήπως ευθύνεται γι’ αυτό το ότι δε χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα, καθώς ήταν όλα μέχρι πρότινος ρόδινα και παραδεισένια;

Αναμφισβήτητα η καλή επικοινωνία στις σχέσεις, τις κάνει ανθεκτικές στον χρόνο και τα εμπόδια. Η ύπαρξη των προβλημάτων είναι ένα σημάδι πως μια σχέση προχωρά κι εξελίσσεται κι η ήρεμη επίλυση αυτών είναι δείγμα πως η σχέση αυτή ανθίζει. Είναι εντάξει να υπάρχουν διαφωνίες και συγκρούσεις, αρκεί να θυμάστε πως ο σύντροφός σας είναι σύμμαχός σας κι όχι εχθρός σας. Κι η θέλησή σας για να επιβιώσει αυτή η σχέση, θα πρέπει να είναι πιο δυνατή από την ανάγκη σας να τραπείτε σε φυγή στη θέα του πρώτου προβλήματος.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γεωργία Κανδηλανάπτη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.