Αν έπρεπε να δώσουμε το βραβείο του καλύτερου ατακαδόρου στην οικογένεια, τότε σίγουρα δε θα χρειαζόταν να καταφύγουμε στα προγνωστικά, μιας και το φαβορί θα ήταν μόνο ένα: η μαμά μας. Άλλοτε αστείες μ’ έναν ελαφρύ σαρκασμό, άλλοτε πιο σοβαρές και συμβουλευτικές, οι φράσεις που μας λέει η μαμά μας από όταν πηγαίναμε ακόμα στο σχολείο μάς μένουν ανεξίτηλες στον σκληρό δίσκο του μυαλού μας και συχνά-πυκνά κάνουν την εμφάνισή τους.

Ωστόσο, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι καλώς ή κακώς οι φράσεις αυτές διαφοροποιούνται από τη στιγμή που κλείνουμε τα 18 κι είμαστε σύμφωνα με το νόμο και με τη βούλα ενήλικες. Αργούμε να το συνειδητοποιήσουμε, όμως σταδιακά η μαμά μάς απευθύνεται μ’ έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, κάνοντάς μας να καταλάβουμε ότι πλέον δεν είμαστε παιδιά και πως, αν θέλουμε να λεγόμαστε ενήλικες, θα πρέπει να μας συμπεριφέρονται και να μας αντιμετωπίζουν ως αυτούς.

Κατά γενική ομολογία, υπάρχουν ορισμένες φράσεις οι οποίες ακολουθούν κάποιο μοτίβο επανάληψης, μιας κι ίσως να τις έχεις ακούσει κι από τις μαμάδες των φίλων σου κι αυτόματα αναρωτιέσαι μήπως γίνεται κάποιο ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο, όπου μανάδες συρρέουν από όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας κι αποφασίζουν για το ποιες φράσεις θα είναι στα trend της χρονιάς. Έτσι, λοιπόν κι εμείς με τη σειρά μας, ως ένδειξη αγάπης στις γυναίκες που μας έφεραν στη ζωή, αξίζει ν’ αναφέρουμε τις 7 εκείνες φράσεις που θα σου πει η μαμά σου όταν έχεις ενηλικιωθεί:

 

 

1. Τώρα που έφτασες στην ηλικία μου καταλαβαίνεις

Συνήθως ακούγεται αφού περάσεις τα πρώτα -άντα, όταν ως ενήλικας πια έχεις αποκτήσει κάποιες εμπειρίες κι έχει προχωρήσει στη ζωή σου ξεπερνώντας δυσκολίες ή αντιμετωπίζοντας προβλήματα, τα οποία ήθελαν μια πιο ώριμη σκέψη, όπως αυτή της μαμάς σου στην αντίστοιχη ηλικία.

 

2. Άμα γίνεις γονιός, τότε θα με θυμηθείς

Λένε ότι το να είσαι γονιός είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο- ή τουλάχιστον έτσι έχουμε ακούσει από τις μανάδες μας. Αλλά τι να πουν κι αυτές; Έχουν να διαχειριστούν δουλειά, σπίτι κι οικογένεια εντός 24 ωρών. Κι ερχόμαστε εμείς καμαρωτοί-καμαρωτοί, για να ακυρώσουμε τα πάντα σε μια στιγμή με κάτι που θα ξεστομίσουμε ή θα κάνουμε άθελά μας. Γιατί πολύ απλά «Όποιος είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει». Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

3. Εγώ στην ηλικία σου είχα και δουλειά και παιδί

Είτε βρίσκεσαι στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης ή πλησιάζεις τον μισό αιώνα ζωής, η γλυκιά μας η μαμά θα έχει ν’ αντιπαραβάλει κάτι από τα δικά της χρόνια και να σου δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο νομίζεις και ότι με πίστη στον εαυτό σου, υπομονή κι επιμονή μπορείς να πετύχεις το στόχο σου και να γίνεις πλανητάρχης με τρία παιδιά και τέσσερα πτυχία στα 29 σου. Εύκολο.

 

4. Κάνε ό,τι νομίζεις, δεν είσαι παιδί πια

Το ότι είσαι ενήλικας δε σημαίνει πως δεν προσπαθείς ακόμη να προσαρμοστείς σε διαρκείς νέες συνθήκες. Όπως είναι λογικό, θα κάνεις και τις τρέλες σου, θα πάρεις και παρορμητικές αποφάσεις αγνοώντας το τι θα επακολουθήσει. Τότε είναι καλύτερα να μην το ανακοινώσεις στη μαμά σου ή τουλάχιστον να μην της ζητήσεις τη γνώμη, καθώς δε θα θελήσει και πολύ για να σε ταρακουνήσει και να σου αλλάξει τα μυαλά. Μόλις οι προσπάθειές της φανούν άκαρπες, θα αποχωρήσει μ’ ένα απλό «Κάνε ό,τι νομίζεις», για να επιστρέψει λίγο αργότερα με ένα ηχηρό «μεγάλωσες πια» συνοδευόμενο από ύφος χιλίων καρδιναλίων.

 

5. Αν δεν το πεις στη μανούλα, σε ποιον θα το πεις;

Κάτι σε απασχολεί, κάτι συλλογίζεσαι, κάτι σε κρατά ξάγρυπνο τις νύχτες, θέλεις να το μοιραστείς με κάποιον, αλλά δεν ξέρεις με ποιον. Μην αγχώνεσαι άλλο, η μανούλα έχει τη λύση. Παιδί της είσαι, ξέρει και μόνο από το βλέμμα σου αν κάτι σού τρώει τα σωθικά. Ακολουθεί ο κλασικός διάλογος: «-Τι έχεις παιδί μου; -Τίποτα. -Αφού ξέρω ότι έχεις κάτι, γιατί δε μου το λες; Αν δεν το πεις σε μένα σε ποιον θα το πεις; Στον ξένο;». Όσο περίεργο κι αν φαίνεται στην αρχή, όντως η μαμά ίσως να είναι εκείνη που να μπορεί να μας δώσει τη λύση, ανεξάρτητα από το αν έχουμε συνηθίσει ή όχι να τη ρωτάμε για συμβουλές.

 

6. Να δω τι θα κάνετε άμα πεθάνω

Η φράση-άσσος στο μανίκι της Ελληνίδας μάνας κάθε φορά που υπάρχει καβγάς στην οικογένεια. Οι φωνές αυξάνονται σε ένταση, άκρη δε βγαίνει κι η δύσμοιρη η μάνα προσπαθεί να σώσει στο 90′ την κατάσταση. Σαν τελευταίο χαρτί της, πετάει το μυστικό της όπλο: είναι εκείνη που φέρνει την ισορροπία και την ηρεμία στο σπίτι, ο «ειρηνοποιός» της οικογένειας, εκείνος που φέρνει την τάξη πρακτικά και συναισθηματικά. Οπότε, ας το θυμίσουμε λιγάκι, να ξέρουμε ποιος κάνει κουμάντο.

 

7. Όσο και να μεγαλώσεις, εγώ θα σε βλέπω σαν το μικρό μου παιδί

Κάτι το οποίο δεν πρόκειται ν’ αλλάξει είναι το πώς φαινόμαστε στα μάτια της μαμάς μας. Ανεξαρτήτως ηλικίας, μας βλέπει ως το παιδάκι της που γελάει με την ψυχή του, της δείχνει τα επιτεύγματά του και την αγκαλιάζει τόσο σφιχτά ώστε να μην παίρνει ανάσα. Θα είμαστε πάντα το μωρό της, που θέλει τη μαμά του για να το προσέχει και να το φροντίζει όταν αρρωσταίνει ή όταν έχει πληγωθεί και χρειάζεται λίγη μητρική στοργή κι αγάπη.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η μαμά θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο, γιατί «εκείνη ξέρει». Παρ’ όλο που μπορεί να χρειαζόμαστε λίγο καιρό για να εκτιμήσουμε την αξία των όσων μας έχει πει, ας μην ξεχνάμε ότι τα λέει για το καλό μας. Σειρά μας, λοιπόν, να της αποδείξουμε ότι τα λόγια της έχουν πιάσει τόπο.

Συντάκτης: Κατερίνα Καλακίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου