Μένουμε σε μια σχέση για πολλούς και διάφορους λόγους, για τον καθένα είναι ξεχωριστός. Ο ένας μένει γιατί περνάει καλά και τα βρήκε με τον εαυτό του και τον άνθρωπό του, άλλος μένει γιατί δεν έχει τη δύναμη να φύγει ακόμα κι όταν ο έρωτας του έχει τελειώσει. Τι γίνεται όμως όταν δε βλέπεις πια μέλλον με το σύντροφό σου; Μένεις ή φεύγεις;

Όχι, δεν είναι μια απλή ερώτηση ούτε έχει απλή απάντηση. Βασικό ρόλο παίζει η ηλικία, μιας κι ο κάθε άνθρωπος άλλο θέλε και ψάχνει στα 18, άλλο στα 28, άλλο στα 38 κι ούτω καθεξής. Στα 18 ίσως ψάχνεις για έναν έρωτα να σε τραντάξει, να σου μάθει πώς είναι να είσαι τρελός και παλαβός για κάποιον, στα 28 ίσως θέλεις μια σχέση σταθερή που θα σε κάνει να αγαπήσεις τη ρουτίνα και μια μέρα να κάνετε ακόμα ένα βήμα προς την οικογένεια, στα 38 ίσως να ζητάς έναν άνθρωπο να σε ηρεμεί και να σε καταλαβαίνει, να είναι η παρέα σου. Ίσως. Όμως, για να πάει μια σχέση παραπέρα είναι βασικό να μπορείς να δεις το μέλλον σου με το σύντροφό σου.

Είναι βασικό να ξέρεις πως η σχέση δεν οδηγεί σε αδιέξοδο και πως αυτός ο άνθρωπος χωράει στα όνειρα που κάνεις για το μέλλον. Τον βλέπεις να είναι εκεί όταν βρίσκεις την πρώτη σου δουλειά, ξέρεις πως μαζί του θα συζούσες και θα σου άρεσε. Όμως, δεν αρκεί απλά να φαντάζεσαι πως θα ταιριάζατε σε κάποια πράγματα, αλλά να γνωρίζεις πως ζητάτε τα ίδια, έχετε κι οι δυο στόχους -ή δεν έχει κανείς απ’ τους δυο. Για να βλέπεις μέλλον με το σύντροφό σου χρειάζονται κοινοί παράγοντες.

Αν ο ένας απ’ τους δυο θέλει να εξερευνήσει τον κόσμο, να κάνει ταξίδια και να ανακαλύψει καινούρια μέρη κι ο άλλος είναι σπιτόγατος, θέλει να έχει μια μόνιμη ρουτίνα και να μην ταξιδεύει, σε κάποιο σημείο αυτές οι διαφορές θα έρθουν στην επιφάνεια και θα συγκρουστούν. Θα συγκρουστούν γιατί προφανώς όταν δυο άνθρωποι θέλουν να ζουν με δυο εντελώς διαφορετικούς τρόπους, τότε δεν μπορούν να ζήσουν μαζί. Όταν έρθει η ώρα που θα έχεις πια αντιληφθεί αυτές τις διαφορές και διαφορετικότητες, τότε οι επιλογές δεν είναι πολλές.

Αν η σχέση είναι χαλαρή και χωρίς καμία πρόθεση να σοβαρέψει, τότε το μέλλον δεν είναι κάτι που απασχολεί ένα ζευγάρι σε μεγάλο βαθμό. Τα σχέδια φτάνουν μέχρι το «τι θα φάμε απόψε;». Αν όμως θέλεις στη ζωή σου κάτι σταθερό, κάτι γερό, τότε το μέλλον παίζει ρόλο και μάλιστα πολλές φορές καθοριστικό. Χωρίς μέλλον, δεν υπάρχει τίποτα σταθερό και τίποτα γερό, έτσι, ο σύντροφός σου κι εσύ πιθανόν να τραβήξετε ξεχωριστούς δρόμους για να πάρει ο καθένας αυτό που τον κάνει χαρούμενο, αφού αυτό που σας κάνει χαρούμενους κι είναι κάτι διαφορετικό.

Δεν είναι πάντοτε αρνητικό να αντιλαμβάνεσαι πως με το σύντροφό σου δεν έχετε κοινό μέλλον, γιατί μέσα από αυτήν την αντίληψη μαθαίνεις τι πραγματικά θέλεις εσύ να βλέπεις όταν κοιτάζεις το μέλλον σου και τη ζωή σου. Αντιλαμβάνεσαι τις δικές σου επιθυμίες και πώς θα τις πραγματοποιήσεις. Έτσι, μπορείς να αφοσιωθείς σε σένα για σένα, κι όταν έρθει ξανά ένας άνθρωπος στη ζωή σου θα μπορείς να πεις με κλειστά μάτια ποιος είσαι και τι ζητάς.

 

Συντάκτης: Πηνελόπη Παυλίδη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη