Το ίντερνετ έχει κριθεί κι επικριθεί από πολλούς και για πολλούς λόγους. Περισσότερο τα τελευταία χρόνια όπου έχει εξελιχθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αλλά αυτή δεν είναι μια κουβέντα για το ίντερνετ και μόνο, αλλά κι τα όσα προσφέρει, που πολλές φορές καταστρέφουν. Καταστρέφουν σχέσεις, οικογένειες, μέχρι και φιλίες.

Όχι, δεν είναι ύπουλο από μόνο του, βάζουμε κι εμείς το χεράκι μας. Πόσοι από εμάς έχουμε γνωρίσει κόσμο στο facebook, σε ιστοσελίδες γνωριμιών κι ακόμη πιο παλιά απ’ το MSN; Πολύ λογικό αφού οι άνθρωποι χρειαζόμαστε την επικοινωνία κι όταν έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε και να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, το κάνουμε. Πότε όμως αυτή η ανάγκη ξεφεύγει; Πότε έχουμε περάσει τα όρια; Όταν αυτή η ανάγκη για επικοινωνία γίνεται εις βάρος άλλων ανθρώπων.

Δεν είμαστε όλοι ευτυχισμένοι στις σχέσεις μας κι ακόμα κι αν είμαστε κάποτε οι πειρασμοί μας προκαλούν να υποκύψουμε. Μέσω του ίντερνετ το να βρούμε ταίρι είναι έχει γίνει εύκολο, το ίδιο εύκολο έχει γίνει και το να βρούμε ένα δεύτερο ταίρι. Κάποιον άλλο απ’ τον σύντροφό μας που να μας τραβάει την προσοχή, να μας δίνει σημασία όταν το ταίρι μας είναι απασχολημένο, κάποιον που να μας κρατάει συντροφιά όταν ένας καβγάς μας κρατάει μακριά από τον άνθρωπό μας.

Μπορεί μερικοί να το βρίσκουν αθώο κι ασήμαντο, αλλά αυτό το αθώο, πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε κάτι μυστικό, κάτι τρελό, σε μια φλόγα ικανή να ανάψει πυρκαγιά. Ένα μήνυμα στο facebook, ένα like σε μια φωτογραφία, ένα match στο tinder, ένα follow στο Instagram. Αυτό χρειάζεται για ένα ίσως φλερτ, για μια ίσως απιστία. Το ίντερνετ ίσως να ευνοεί την απιστία, αλλά και την κάλυψη αυτής της παράνομης σχέσης. Ένα ψεύτικο check in, μια φωτογραφία με τις πιτζάμες στο κρεβάτι στο snapchat, και μετά φύγαμε για να κάνουμε την κουτσουκέλα μας. Ναι, κάποια πράγματα είναι τόσο απλά τελικά αν και πολλοί ισχυρίζονται πως ποτέ δε θα το έκαναν -στον πειρασμό, βλέπεις είναι δύσκολο να αντισταθούμε.

Ναι, θα μπορούσαμε κάλλιστα να γνωρίσουμε κάποιον άνθρωπο σε ένα μπαρ, ένα καφέ, ένα κλαμπ, αλλά πια αυτές οι γνωριμίες έχουν γίνει όλο και πιο σπάνιες. Είναι πιο προσωπικές, έτσι όταν κάποιος ξέρει ότι δε θα αντισταθεί και θα απιστήσει, τότε δεν προτιμάει τον πιο προσωπικό τρόπο, αλλά τον απρόσωπο. Τον τρόπο που είναι μυστικός κι εύκολα καλύπτεται.

Είναι τόσες πολλές οι επιλογές που μπορείς να βρεις μέσω του ίντερνετ, τόσες εναλλακτικές που κάποτε νομίζουμε πως μπορούμε να βρούμε κάποιον καλύτερο απ’ το σύντροφό μας. Κάποιον που έχει πιο εντυπωσιακή εμφάνιση, κάποιον πιο αγαπητό και περιζήτητο. Αλλά αυτός ο κάποιος άλλος άνθρωπος δε θα σου προσφέρει όσα σου προσφέρει ο άνθρωπός σου. Ο άνθρωπός σου που αντιστάθηκε στους πειρασμούς όσο εύκολο κι αν ήταν και για αυτόν το να απιστήσει.

Ότι είναι εύκολο και μυστήριο δεν αξίζει πάντα. Ό,τι θα κάνουμε πίσω απ’ την πλάτη του άλλου δε μας αφήνει πάντα χαρούμενους, αλλά κάποτε δυστυχισμένους που δε σεβαστήκαμε τον άνθρωπό μας κι επειδή μας έσβησε πλέον η φλόγα πήγαμε να την ανάψουμε αλλού.

Στο κάτω-κάτω αν θες να βρεις τον έρωτά σου στο ίντερνετ να είσαι έτοιμος να υποστείς και τις συνέπειες. Γιατί όταν εσύ ετοιμάζεσαι να κάνεις κέρατο με άτομο που γνώρισες στο ίντερνετ, την ίδια στιγμή μπορεί να είσαι εσύ το κέρατο για αυτό το άτομο. Κι έτσι θα έχεις καταστρέψει δυο σχέσεις. Αξίζει τελικά;

Συντάκτης: Πηνελόπη Παυλίδη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη