Κάθε χωρισμός είναι δύσκολος και μικρή σημασία έχει αν ήσουν μ’ αυτόν τον άνθρωπο 5 μήνες ή 5 χρόνια. Τα αισθήματα, οι στιγμές και η πορεία κάθε σχέσης είναι απρόβλεπτα και ολοκληρωτικά γνωστά μόνο στα μέλη της. Δυστυχώς ή ευτυχώς λοιπόν οι χωρισμοί συμβαίνουν και ο πόνος που δημιουργούν είναι υπαρκτός. Εσύ και οι φίλοι σου λοιπόν, σίγουρα θα έχετε υπάρξει φρεσκοχωρισμένα νιάτα που βρέθηκαν στα πατώματα ή σε κάποιο μπαρ για να ξεχάσετε -όπως έχουμε κάνει όλοι. Αυτό το οποίο όμως έχουμε επίσης κάνει όλοι και δεν είναι πολύ βοηθητικό, είναι να πούμε όλα τα λάθος πράγματα στο κολλητάρι που μόλις χώρισε και χρειάζεται τη βοήθειά μας. Για να μην ξενασυμβεί λοιπόν αυτό, ούτε σε σας αλλά ούτε και σε μας, ας δούμε όλα όλα δεν πρέπει να ειπωθούν σε τέτοιες καταστάσεις.

 

Don’ts

Αρχικά, μην ξεκινήσεις με τη φράση «Δεν άξιζε σε σένα αυτός ο άνθρωπος». Σε περίπτωση που δεν είχε φερθεί σωστά, σίγουρα ξέρει και το φιλαράκι σου αν άξιζε ή όχι, και πολύ καλά μάλιστα. Για ένα ορισμένο διάστημα όμως, ο άνθρωπος αυτός ήταν το επίκεντρο του κόσμου για εκείνο, αφού είχε δει πλευρές του ατόμου αυτού που δεν έβλεπε κανείς άλλος κι είχε μοιραστεί και το ίδιο ένα κομμάτι του. Το τι άξιζε σ’ εκείνη τη σχέση το ξέρουν οι ίδιοι. Στο πρώτο διάστημα του χωρισμού λοιπόν, αντί η παρέα να καταφύγει στην παραπάνω φράση, μπορεί να είναι να είναι παρούσα στη ζωή του ατόμου που χώρισε, σε περίπτωση που θελήσει να μιλήσει για όποια σκέψη τρέχει στο μυαλό του.

Άλλη μια φράση που δε χρειάζεται να πεις, είναι το «Θα βρεις κάποι@ αλλ@ και θα ξεχαστείς». Μετά από μια σχέση, το να προχωρήσει ο οποιοσδήποτε με κάποιον άλλον, είτε αυτό πρόκειται για ένα απλό ραντεβού είτε για κάτι παραπάνω, δεν είναι και τόσο εύκολο -ούτε κι επιθυμητό εδώ που τα λέμε. Όταν έχει αναπτύξει αισθήματα για κάποιον ένας άνθρωπος, το να νιώσει παρόμοια πράγματα για έναν άλλον  είναι τρομακτικό κι ειδικά αν έχει πληγωθεί. Υψώνει τείχη και άμυνες κι ενώ αυτό δεν είναι δίκαιο για κανέναν, είναι ίσως αναγκαίο για να μπορέσει εν τέλει να προχωρήσει. Γι’ αυτόν τον λόγο, άσε το φίλο σου να πάρει όσο χρόνο χρειάζεται πριν κάνει το επόμενο βήμα. Μην κανονίσεις κάποιο ραντεβού έκπληξη με τον συνάδελφο από τη δουλειά που πάντα πίστευες ότι ταίριαζαν, μην αρχίσεις τα προξενιά και μην γκρινιάζεις αν δε θέλει να φλερτάρει στο στέκι σας. Άλλωστε, το να γίνει ένα τρίτο άτομο πατερίτσα για το φιλαράκι σου, υγιές δεν το λες.

Φυσικά, όσο λιγότερες ερωτήσεις κάνεις, τόσο το καλύτερο. Ο βομβαρδισμός ερωτήσεων, σχετικά με τις λεπτομέρειες, τις συνθήκες και τα λόγια που ειπώθηκαν επιβαρύνουν περισσότερο την ψυχολογική ανάρρωση του ευάλωτου ατόμου, το οποίο στο κάτω-κάτω αν θέλει να μιλήσει, θα το κάνει. Ακόμα, μην προτιμήσεις να κανονίσεις κάτι που θα θυμίζει την πρώην σχέση και ίσως θα ήταν καλό να αποφύγεις και μέρη που είναι γνωστά για τη μαζική επίσκεψη τους από ζευγάρια. Οι μνήμες θα κάνουν comeback και η διάθεση θα πέσει δραστικά. Keep it friendly and simple.

 

Do’s

Αυτό που μπορείς να κάνεις όμως είναι να βοηθήσεις το φιλαράκι σου να ξεχαστεί. Κανόνισε δραστηριότητες που δε συνηθίζετε να κάνετε. Έτσι για την αλλαγή. Κλείσε εκείνο το ταξίδι στον Ισθμό της Κορίνθου για bungee jumbing για παράδειγμα. Η αδρεναλίνη σαν θα χτυπήσει κόκκινο, η wishlist σας θα μειωθεί κατά ένα και η δύναμη και αυτοπεποίθηση που θα νιώσετε εκείνη τη στιγμή θα σας βοηθήσουν να νιώσετε ζωντανοί. Ειδικά η παρέα σου που θα έχει χίλια δυο πράγματα να σκεφτεί, να μιλήσει και να περιγράψει μετά από μια τέτοια εμπειρία.

Αυτό που επίσης μπορείς να κάνεις, είναι να κλείσεις μια εκδρομή. Διάλεξε την τοποθεσία και το κατάλυμα και ανέθεσε στο κολλητάρι να οργανώσει το πρόγραμμά σας. Ποια αξιοθέατα θα επισκεφτείτε, ποια μαγαζιά αξίζουν για φαγητό και ποτό, ίσως ακόμα να ψάξει και για κάποιο μονοπάτι για πεζοπορία ή κάποιον περίπατο. Πρότεινε να ψάξετε και για κάποια τοπική γιορτή ή πανηγύρι στην περιοχή που θα πάτε για να αποκτήσετε και μια πιο παραδοσιακή εμπειρία. Όλο αυτό θα φάει πολύ χρόνο από το φιλαράκι σου και θα το αφήσει ν’ αισθάνεται «χορτάτο» από εμπειρίες κι αγάπη.

 

Όλα τα πράγματα κάνουν τον κύκλο τους αργά ή γρήγορα -κι ευτυχώς για εμάς, κι ο πόνος το ίδιο. Κάποιες άτυχες στιγμές λοιπόν, η ζωή μας προσγειώνει απότομα στην πραγματικότητα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η συμπαράσταση από τα φιλαράκια είναι το παν. Όπως και να ‘χει λοιπόν, όσο δύσκολο και να ‘ναι, πρέπει να μένουμε κοντά τους και να προχωράμε.

 

Συντάκτης: Χριστίνα Μίνου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου