paneri314

Ένα ισχυρό υποστηρικτικό περιβάλλον, οικογενειακό και φιλικό, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα άγχη της ζωής. Οι φίλοι κι η οικογένεια μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε ασφάλεια με τη φροντίδα τους και να σας προσφέρουν διαφορετικές οπτικές γωνίες σε σχέση με ό,τι συμβαίνει μέσα στο δικό σας κεφάλι. Μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενεργοποιημένοι και να λύσετε πρακτικά προβλήματα.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απ’ το να έρθετε σε επαφή με κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Κάντε μία κλήση, αφήστε τους ένα σημείωμα ή επικοινωνήστε μέσω διαδικτύου. Κρατήστε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Αξίζει να ασχολείστε με σχέσεις που σας κάνουν να αισθάνεστε ότι σας αγαπούν και σας εκτιμούν. Απ’ την άλλη πλευρά, αν νιώθετε ότι κάποιος γύρω σας βλάπτει την ψυχική σας υγεία, ίσως είναι καλύτερα να κάνετε ένα διάλειμμα απ’ τη σχέση μαζί του ή να την τερματίσετε εντελώς.

Κανείς μας δεν είναι υπεράνθρωπος. Όλοι μερικές φορές κουραζόμαστε ή συγκλονιζόμαστε από το πώς νιώθουμε ή όταν όλα πηγαίνουν στραβά. Αν τα πράγματα είναι δύσκολα και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε, ζητήστε βοήθεια. Η οικογένειά σας ή οι φίλοι σας μπορεί να είναι πρόθυμοι να σας προσφέρουν πρακτική βοήθεια ή να σας ακούσουν, κάποιες φορές όμως η βοήθεια ενός ειδικού είναι περισσότερο βοηθητική.

Μπορείτε να καταλάβετε πότε είναι η στιγμή να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού όταν η διάθεσή σας επηρεάζεται για αρκετές εβδομάδες, όταν έχετε σταματήσει να προχωράτε στη ζωή σας κι όταν όλο αυτό έχει μία επίδραση στη δική σας λειτουργικότητα αλλά και σε αυτή των ανθρώπων με τους οποίους έρχεστε σε επαφή καθημερινά.

Τι σας αρέσει να κάνετε; Τι σας άρεσε να κάνετε στο παρελθόν; Τι δραστηριότητες μπορούν να σας απορροφήσουν; Το να διασκεδάζετε σας βοηθά να νικήσετε το άγχος. Επιδιδόμενοι σε μια δραστηριότητα που απολαμβάνετε σημαίνει ότι είστε καλοί σε αυτήν κι όταν κανείς επιτυγχάνει κάτι ενισχύει την αυτοπεποίθησή του. Η επικέντρωση σε ένα χόμπι όπως η γυμναστική ή τα σταυρόλεξα μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχάσετε για λίγο τις ανησυχίες σας και να αλλάξετε τη διάθεσή σας.

Μερικοί από μας κάνουν τους ανθρώπους γύρω τους να γελούν, κάποιοι είναι καλοί στα μαθηματικά, άλλοι μαγειρεύουν φανταστικά πιάτα. Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Είναι πιο υγιές να αποδεχτεί κανείς ότι είναι μοναδικός απ’ το εύχεται να ήταν σαν κάποιον άλλο. Το να νιώθει κανείς καλά με τον εαυτό του ενισχύει την αυτοπεποίθησή του στο να μάθει νέες δεξιότητες, να επισκεφθεί νέους τόπους και να κάνει νέους φίλους.

Η θετική αυτοεκτίμηση μας βοηθά να αντεπεξέλθουμε όταν η ζωή παίρνει μία δύσκολη πορεία. Να είστε περήφανοι για το ποιοι είστε. Αναγνωρίστε κι αποδεχτείτε σε τι δεν είστε καλοί αλλά εστιάστε σε αυτά που μπορείτε να κάνετε καλά. Δουλέψτε, παρ’ όλα αυτά, κάποια πράγματα στον εαυτό σας που ακόμα επιθυμείτε να αλλάξετε, αναρωτηθείτε όμως αν οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές. Αν ναι, τότε δουλέψτε προς την αλλαγή με μικρά βήματα.

Ένα επιπρόσθετο όφελος προσφέρει η εκδήλωση των συναισθημάτων κι η φροντίδα. Το να νοιάζεται κανείς για τους άλλους είναι συχνά πολύ σημαντικό ώστε να κρατά στενές τις σχέσεις του με τους ανθρώπους και μπορεί να μας φέρει ακόμα πιο κοντά με τους άλλους.

Γιατί δεν μοιράζεστε τις δεξιότητές σας πιο ευρέως μέσω εθελοντισμού σε μία τοπική φιλανθρωπική οργάνωση; Το να βοηθάμε όπως μπορούμε τους άλλους μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε χρήσιμοι κι άξιοι και συνακόλουθα να αυξηθεί και πάλι η αυτοπεποίθησή μας. Μας βοηθά επίσης στο να βλέπουμε τον κόσμο από μία άλλη οπτική γωνία. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να θέσουμε το δικό μας πρόβλημα πιο ψύχραιμα και ρεαλιστικά.

Η φροντίδα ενός κατοικίδιου μπορεί επίσης να βελτιώσει την ευεξία μας, να δομήσει την καθημερινότητά μας και να λειτουργήσει ως σύνδεσμος με άλλους ανθρώπους. Πολλοί άνθρωποι επίσης κάνουν φίλους κουβεντιάζοντας με άλλους ιδιοκτήτες σκύλων στις καθιερωμένες τους βόλτες με τα κατοικίδιά τους. Ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ ανθρώπου και ζώου μπορεί να είσαι τόσο δυνατός όσο και μεταξύ ανθρώπων.

Μην ξεχνάτε πως όσο άτυχοι και μόνοι κι αν νιώθετε, κάποιες φορές, αν κοιτάξετε καλύτερα γύρω σας, θα παρατηρήσετε πολλά αγαπημένα μάτια να είναι προσηλωμένα στις κινήσεις σας και να είναι έτοιμα να σας βοηθήσουν ανεξαιρέτως του προσωπικού τους κέρδους.

 

Επμέλεια Κειμένου Νάντιας Κοκκίνου: Πωλίνα Πανέρη