paneri320

Μπορεί να έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι οι πραγματικοί φίλοι είναι λίγοι κι έχουν αξία θησαυρού, αλλά οι εκφράσεις κι οι παροιμίες είναι βγαλμένες από εμπειρίες  ζωής. Τους φίλους μας τους επιλέγουμε εμείς οι ίδιοι. Γι’ αυτό το λόγο τους κατατάσσουμε σε κατηγορίες, όπως, φίλοι, καλοί φίλοι και κολλητοί. Μεγαλώνοντας, τα δεδομένα αλλάζουν. Κι από’ κει που είχες αμέτρητους φίλους και γνωστούς, καταλήγεις με τους λίγους και τους καλούς. Φυσικά ένα πρόσωπο που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή σου, είναι ο κολλητός σου. Αν λοιπόν οι λίγοι, καλοί φίλοι μας είναι θησαυρός, τότε ο κολλητός είναι ένα σπάνιο διαμάντι.

Με τον άνθρωπο αυτό έχεις μοιραστεί τόσα πολλά, που θα μπορούσαν να γραφτούν διηγήματα και βιβλία ολόκληρα. Μια ζωή κοινή, ιστορίες απ’ το παρελθόν και σχέδια στο μέλλον, που σχεδόν δεν έχουν νόημα χωρίς να υπάρχει εκείνος στα πλάνα. Χωρίς αυτόν δεν παύουν να είναι άχρωμα, άγευστα κι απλά λάθος.

Έναν άνθρωπο λοιπόν τόσο σημαντικό για τη ζωή σου επιβάλλεται να τον θαυμάζεις. Θαυμάζεις τις αντοχές του με όσα πέρασε, πόσα συγχώρεσε αλλά και πόσα στήριξε. Το πόσο συχνά συμπληρώνει αυτό που σου λείπει. Τρέλα, ηρεμία λογική.

Τις εποχές που νιώθεις να μουχλιάζεις σε ρουτίνες και συνήθειες μπορεί να σου θυμίσει ποιος είσαι και να σε παρασύρει σε διασκέδαση κι εντάσεις, που είχες ξεχάσει ότι σου λείπουν. Τις στιγμές που η παρόρμηση σε οδηγεί σε γκρεμούς, είναι εκεί για να σε κρατήσει πίσω με μια καλή σφαλιάρα, κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Θαυμάζεις την κατανόηση που δείχνει όταν έχεις τις μαύρες σου και δε θέλεις να μιλήσεις σε κανέναν. Το πώς μια κουβέντα του θα σε ηρεμήσει και πόσο θα σε επηρεάσει η γνώμη του σε κάποιο θέμα.

Πόσο υπομονή έχει σαν άνθρωπος, όλα όσα έχει πετύχει στη ζωή του αξίζουν κάθε θαυμασμό. Είναι ένα πολύ ειλικρινές κι έμπιστο άτομο που δε θες να του κρύψεις τίποτα. Είναι πλήρης αφοσιωμένος στη σχέση που έχετε, που δε θα παρεξηγιόταν ποτέ και για κανένα χαζό λόγο.

Είναι πάντα εκεί για να χαρεί με τη χαρά σου και να κλάψει με τη λύπη σου. Δε σε απορρίπτει για κανέναν και σε βάζει πάνω απ’ όλους. Θαυμάζεις το πόσο ψυχούλα είναι και πόσο καλή καρδιά έχει. Από φιλότιμο άλλο τίποτα και γίνεται χαλί να τον πατήσεις. Όταν όμως τα πάρει στο κρανίο, βρες τρύπα να κρυφτείς.

Τον θαυμάζεις ακόμα και στους επικούς καβγάδες σας, που είναι σπάνιοι βέβαια, πόσο ήρεμα τους διαχειρίζεται σε αντίθεση με ‘σένα που θες να του σπάσεις τα μούτρα. Ο κολλητός σου πλέον σε ξέρει καλύτερα ακόμα κι απ’ την ίδια σου την οικογένεια.

Μοιάζετε σαν δυο σταγόνες νερό κι είστε τόσο ίδιοι που με ένα και μόνο κοίταγμα καταλαβαίνετε τι θέλει να πει ο ένας στον άλλον. Μπορείτε να κάθεστε ώρες μαζί χωρίς να ανταλλάσετε κουβέντα και χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως αμηχανία. Όλα αυτά τα χρόνια είναι δίπλα σου και φροντίζει για το καλύτερο.

Περισσότερο θαυμάζεις την τύχη σου που έφερε αυτόν τον άνθρωπο στο δρόμο σου. Το πόσο ίδιοι είστε, πως είναι απίθανο έως αστείο να φανταστείς να μοιράζεσαι προσωπικές σκέψεις και τρελές καταστάσεις με οποιονδήποτε άλλο. Είσαι ο μεγαλύτερος fan  του κι αυτό δε θα αλλάξει ποτέ ό, τι και να γίνει.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να θαυμάζεις ένα τέτοιο άτομο που ήρθε στη ζωή σου απ’ το πουθενά κι έμεινε εκεί χωρίς δεύτερες σκέψεις. Γιατί αν μια φιλία διαρκεί για περισσότερο από 7 χρόνια, λένε ότι θα κρατήσει για μια ζωή. 

 

Επιμέλεια Κειμένου Αγγελικής Μαλλιάσα: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Αγγελική Μαλλιάσα