Check it out: Διαγωνισμός Διηγήματος σε συνεργασία με τη Fylatos Publishing. Πάρε μέρος εδώ!

givgiv

Έλα, πες αλήθεια. Το κάνεις, το λατρεύεις και οι πιθανότητες να το σταματήσεις είναι ελάχιστες ως μηδενικές, τουλάχιστον όσο ακόμη έχεις μια οθόνη, έναν καναπέ και η γη γυρίζει γύρω απ’ αυτό το λαμπρό αστέρι που λέμε ήλιο. Φυσικά αναφερόμαστε στον κάθε ιστορικό μαραθώνιο ταινιών, ο οποίος σε ζεσταίνει τις κρύες μέρες του χειμώνα, σου κρατάει συντροφιά τα χαλαρά σαββατοκύριακα που δε λες να απαλλαγείς απ’ τις πιτζάμες σου και σε παρασύρει κάθε φορά σε μια άλλη πραγματικότητα από την καθημερινότητά σου.

Προς τιμήν λοιπόν όλων των μαραθωνίων που έχεις κάνει και όσων θα ακολουθήσουν, όσων ταινιών έχεις δει και όσων αναμένουν στη λίστα, αλλά κυρίως όσων αξίζουν μια θέση ανάμεσα στις πιο διαχρονικές προβολές οι οποίες θα ζήσουν αμέτρητες επαναλήψεις μέσα στα χρόνια, πάρε μια λίστα από τα πιο πετυχημένα σετ ταινιών για τον επόμενό σου μαραθώνιο.

 

1. Harry Potter 

Η μαγεία υπάρχει, τουλάχιστον στις καρδίες μας κι αυτό είναι που κάνει τις ταινίες του Χάρυ Πότερ μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο πεδίο της περιπέτειας/φαντασίας, κερδίζοντάς σε απ’ το πρώτο κιόλας λεπτό. Αποτελεί φυσικά σημείο-σταθμό για κάθε έφηβο τόσο στο συγγραφικό όσο και στο κινηματογραφικό του επίπεδο καθώς επεκτείνει τα όρια της φαντασίας του μυαλού με κάθε δυνατό τρόπο. Όσον αφορά τους ενήλικες φαν, θα αποτελεί πάντοτε ένα κόσμο τόσο διαφορετικό μα και τόσο ίδιο με αυτόν που ζούμε, σαν μια αλληγορική διήγηση του κακού και του καλού με όλες του τις εκφάνσεις.

 

2. Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών/ Χόμπιτ

Παραμένοντας στο ίδιο μουντ, μια ακόμη επιτυχημένη σειρά ταινιών φαντασίας έρχεται να προστεθεί στη λίστα των αγαπημένων μας προτιμήσεων και αυτή δεν είναι άλλη από τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών. Αφορά τρεις μόνο ταινίες, αλλά μπορεί με ευκολία να γεμίσει ολόκληρο το σαββατοκύριακό σου, καθώς η καθεμία έχει διάρκεια τριών ολόκληρων ωρών. Aν αυτό δεν είναι αρκετό, υπάρχει και η δεύτερη τριλογία Χόμπιτ, η οποία εξιστορεί τις περιπέτειες της Μέσης Γης, σε μια ακόμη προγενέστερη εποχή. Μάγοι, ξωτικά, άνθρωποι και νάνοι, απέναντι σε μια διαρκή μάχη με αντίπαλο το κακό και στόχο όχι την επιβίωση αλλά τη δικαίωση και ελευθερία. Τι παραπάνω να ζητήσει κανείς;

 

3. Star wars

Όταν κανείς αναφέρεται στο Star Wars, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και αναμφίβολα αρκετά καλά διαβασμένος καθώς αυτό δεν αποτελεί πλέον απλώς μια σειρά ταινιών αλλά ένα “franchise” από ταινίες, σειρές, κόμικς, παιχνίδια και καθετί άλλο μπορεί να αντιπροσωπεύει το απέραντο αυτό σύμπαν του Τζορτζ Λούκας. Μας συστήθηκε πρώτη φόρα το 1977 και από τότε έχουν κυκλοφορήσει τρείς τριλογίες, οι οποίες σε ταξιδεύουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ιστορίας κάνοντας απόλυτα ξεκάθαρο πώς η γενναιότητα, η αυτοθυσία αλλά και οι διαστημικές μάχες, δεν έχουν ούτε αρχή ούτε τέλος.

 

4. Marvel movies

Άλλο ένα τεράστιο σε μέγεθος σετ ταινιών είναι κι αυτό των ταινιών της Marvel και όταν λέμε Marvel, εννοούμε κάθε σούπερ-ήρωα πλασμένο από τα κόμικς της ομώνυμης εταιρίας και αναγεννώμενο με σάρκα και οστά στις οθόνες, παρασύροντάς σε σ’ ένα σύμπαν όπου το μέλλον και η επιβίωση του πλανήτη βρίσκεται μόνο στα χέρια ενός ή περισσότερων υπερηρώων. Κάθε ταινία υπόσχεται επικές σκηνές μάχης και μια συνεχή αγωνία να σε κρατάει σε εγρήγορση από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

 

5. James Bond

Είναι απλούστατα ο πιο γνωστός χαρακτήρας κατασκόπου στη μεγάλη οθόνη, διακατέχοντας ίσως την πιο μακρά σειρά ταινιών στην ιστορία του κινηματογράφου αρχίζοντας από το 1962 μέχρι και σήμερα, με τα μεγαλύτερα ονόματα ηθοποιών να υποδύονται τον πράκτορα 007 και μια επιτυχία που λίγοι φτάνουν και πολλοί ζηλεύουν. Μιας κι αναφερόμαστε σε μια γκάμα 26 ταινιών, ίσως σε αυτή την περίπτωση το ένα σαββατοκύριακο να μη σου είναι αρκετό.

 

6. Jurassic park

Λένε ότι το τελευταίο είναι συνήθως και το καλύτερο και σίγουρα αυτό αντανακλάται στην προκειμένη περίπτωση. Η σειρά ταινιών Jurassic park, καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία να συνδυάσει στην ιστορία της, τη δράση και περιπέτεια που απαιτείται  σε μια προβολή επιστημονικής φαντασίας, με το κατάλληλο ποσοστό υπερβολής, που σε κάνει να αναρωτιέσαι αρκετές φορές, αν αφορά μόνο μυθοπλασία ή αν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ και στην πραγματικότητα. Μια μορφή ταινιών κυριολεκτικά για κάθε ηλικία και εποχή, έχει κερδίσει μια θέση στις λίστες ταινιών των επόμενων χρόνων, καθώς θα είναι πάντοτε η πιο πετυχημένη αποτύπωση του μεγαλείου των δεινοσαύρων στη μεγάλη οθόνη.

 

Είσαι πλέον έτοιμος για τον επόμενο μαραθώνιο ταινιών σου. Βάλε τα ποπ κορν να ψήνονται, παράγγειλε την πίτσα σου, κλείσε τα φώτα και χώσου στον καναπέ. Καλές προβολές!

Συντάκτης: Μαρία Μόρρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου