10

Πολλές οι σκέψεις όταν τίθεται το ζήτημα της ερωτικής διαπαιδαγώγησης, που όπως και στην ομώνυμη σειρά του netflix, η οποία αποτέλεσε έμπνευση στην προκειμένη περίπτωση, έρχεται να προβληματίσει, να ενημερώσει και ίσως να διχάσει σε κάποια σημεία. Ζώντας σε μια χώρα όπου η είναι σχεδόν ανύπαρκτη στο εκπαιδευτικό σύστημα και η εξοικείωση που προκύπτει, είναι κάτι ανάμεσα στα πρότυπα χολιγουντιανών ρομαντικών κομεντί και συγκεκριμένων site, ίσως μια επιστημονική προσέγγιση του θέματος από μικρότερη ηλικία, δώσει το εύφορο έδαφος για την ένταξη σε μια ερωτικά ενεργή ζωή, με περισσότερα εφόδια και λιγότερα στερεότυπα.

Με λίγο ψάξιμο, ανακαλύπτει κανείς πως στην Ελλάδα τα τελευταία 55 χρόνια, γίνεται προσπάθεια για την ένταξή της στη δευτεροβάθμια (τουλάχιστον) εκπαίδευση. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως μέχρι σήμερα είχε παταγώδη αποτυχία, με αποκορύφωμα ακόμη και την εκτύπωση βιβλίων τα οποία δε διατίθενται προς διδασκαλία, ενώ όσα εγχειρίδια υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι προαιρετικά. Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή όσον αφορά τα περιστατικά αμβλώσεων, ιδιαίτερα σε ανήλικα κορίτσια, τα φαινόμενα φυλετικών διακρίσεων,  παρενόχλησης κι ομοφοβίας, ενώ παρατηρείται εκτεταμένη άγνοια για συγκεκριμένα ζητήματα, η οποία γεννάει φοβίες και ταμπού. Παρ’ ολ’ αυτά, υπάρχει ακόμη άρνηση από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ως προς την εκπαίδευση των νέων σε θέματα σεξουαλικότητας, καθώς πιθανό αυτό να φαντάζει ως ένα μάθημα το οποίο θα προσεγγίζει την επαφή, ως μια διαδικασία τεχνικής, «στάσεων» κι επιδόσεων, η οποία δεν έχει καμία θέση στα σχολεία, ενώ θα επικρατούν τα χαζοαστειάκια, μαζί με αναψοκοκκινίσματα κι αμηχανία.

Στην πραγματικότητα αφορά την υγεία τόσο του σώματος όσο και του πνεύματος. Καθώς η σεξουαλικότητα ενός ατόμου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του από πολύ μικρή ηλικία, φαντάζει αδιανόητο το να μη γνωρίζει γι’ αυτήν. Είναι αναμενόμενο από την ηλικία των 7 ακόμη, τα παιδιά να γεμίζουν με ερωτήματα, καθώς αρχίζουν να παρατηρούν τις βιολογικές και συμπεριφορικές διαφορές των γύρω τους. Οι απαντήσεις σε αυτά, θα είναι καθοριστικές για το πώς θα αντιλαμβάνονται τις ανθρώπινες και κατ’ επέκταση τις ερωτικές σχέσεις και το πώς θα τις αντιμετωπίζουν μετέπειτα. Αφού η διαπαιδαγώγηση δεν προκύπτει μόνο στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά κι από τη σχέση με τους γονείς, τις συζητήσεις με τους φίλους, τη τηλεόραση και φυσικά την απεριόριστη σωρό πληροφορίας του διαδικτύου, οι απαντήσεις αυτές θα παρθούν. Το ζήτημα είναι να παρθούν οι σωστές απαντήσεις.

Η γνώση αυτή στοχεύει στην ενημέρωση για το πώς λειτουργεί η αναπαραγωγή βιολογικά και για τη προέκτασή της στις ανθρώπινες σχέσεις, με γνώμονα τις διαφορετικές προτιμήσεις. Επιπλέον, ένα σημαντικό κομμάτι αποτελεί η αναφορά στους κινδύνους και τις ασθένειες που σχετίζονται με την επαφή, τις μεθόδους αντισύλληψης όσον αφορά τις κυήσεις και πρόληψης των ΣΜΝ καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, όταν αυτά προκύπτουν, απομυθοποιώντας καταστάσεις οι οποίες μπορεί να οδηγούν σε στοχοποίηση συγκεκριμένων ατόμων. Γνωρίζοντας για τα θέματα αυτά κι αποκτώντας μια εξοικείωση ως προς τη σεξουαλικότητα, ένα άτομο μπορεί να μεταβεί με μεγαλύτερη σιγουριά και χωρίς φόβο, σε μια ερωτικά ενεργή ζωή.

Είναι αποδεδειγμένο από πολλαπλές μελέτες σε χώρες όπου περιλαμβάνεται από την πρωτοβάθμια ακόμη εκπαίδευση, ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ακόμη, έχει παρατηρηθεί πως όταν αυτό εφαρμόζεται σε μικρότερες τάξεις, η ηλικία όπου τα άτομα αυτά μεταβαίνουν σε ενεργή ερωτικά ζωή, τείνει να αυξάνεται. Αρχικά, μαθαίνοντας για τη σεξουαλικότητα δεν παροτρύνεται κανείς και στην άμεση εφαρμογή, δηλαδή στο να δοκιμάσει να το κάνει, όπως αρκετοί πιστεύουν. Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία να διδαχθεί ο σεβασμός απέναντι σε κάθε άτομο, ανεξαρτήτως φύλου και προσανατολισμού, η έννοια της συναίνεσης και το πόσο σημαντικό είναι να πράττεις με γνώμονα το τι θες, ανεξάρτητα από το τι περιμένουν οι γύρω σου, οι φίλοι σου ή η μικροκοινωνία στην οποία βρίσκεσαι, ιδιαίτερα σε νεαρότερες ηλικίες.

Αντιλαμβανόμενος ότι ο έρωτας είναι κάτι τόσο όμορφο, το οποίο με απόλυτη οικειότητα θα μοιραστείς με ένα άλλο άτομο, τη δεδομένη στιγμή αλλά και ταυτόχρονα τόσο προσωπικό, το οποίο εσύ αποφασίζεις πότε και με ποιον τρόπο το θες, για σένα, τότε και μόνο τότε μπορείς να αφεθείς πλήρως και να το απολαύσεις πραγματικά κι αυτό είναι κάτι που αξίζει να μάθεις από την αρχή.

 

Συντάκτης: Μαρία Μόρρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!