Χριστούγεννα, και τα πυροτεχνήματα εκτός του ότι φοριούνται στις γιορτές, σε ότι αφορά τον έρωτα θα τολμήσω να πω πως είναι all time season, τουτέστιν φοριούνται όλο το χρόνο.

Δεν ξέρω αν έχεις ζήσει και εσύ έναν έρωτα – πυροτέχνημα, κατά κοινή ομολογία, ενθουσιασμό. Διαρκεί λίγο, είναι φαντασμαγορικός, τα ζεις όλα στον υπέρτατο βαθμό, οι εκδηλώσεις αγάπης είναι σαν τις εμφανίσεις του Σάκη Ρουβά αλλά χωλαίνει στην διάρκεια.

Μέσος όρος ένα δεκαήμερο. Ναι, ναι ένα δεκαήμερο, το έχω μετρήσει εγώ.

Γιατί και από αυτό έχουμε ζήσει. True story όπως το λένε. Ο γκόμενος – πυροτέχνημα – δεν θα θίξουμε τώρα οικογένειες και πρόσωπα γιατί γιορτές έχουμε και δε θέλω να χάσω και το δώρο μου από τον Άγιο Βασίλη- έχω καταλήξει ότι είναι μια κατηγορία από μόνος του.

Έρχεται ξαφνικά, ντυμένος ως το παράφορο και ψεκάζει με φλιτ ό,τι αδιάφορο έχεις ζήσει μέχρι σήμερα. Σου κάνει τη ζωή μαντάρα, σε παρασύρει σε ρυθμούς πρωτόγνωρους, σε ξεσηκώνει, σε απογειώνει, σου αλλάζει κάθε δεδομένο είχες πιο πριν.

Επαναλαμβάνω, για δέκα ημέρες, άντε βαριά και μια εβδομάδα παραπάνω.

Σου ανέφερα τον Σάκη, και πίστεψέ με δεν είναι τυχαίο. Διότι μια τέτοια γιορτινή μέρα πριν μερικά χρόνια ένας εκ των γκόμενων – πυροτέχνημα μου μου δήλωσε ότι είναι ερωτευμένος και όχι με απλή αφιέρωση. Κρατήσου γιατί αν είσαι ορκισμένη Ρουβίτσα θα μου τα κάνεις τα βουντού σου. Χτυπάει το τηλέφωνο και ακούς να σου τραγουδάνε το σ’ έχω ερωτευτεί… Ο καλός σου, που μετράτε ούτε δυο εβδομάδες φλερτ, ξέρεις ότι είναι στην πρεμιέρα. Σκέφτεσαι τι γλυκό και πόσο καλός είναι στο τραγούδι, μη σου πω καλύτερος και από τον Σάκη. Έ όχι λοιπόν δεν είναι, γιατί στην άλλη γραμμή είναι ο Σάκης και όχι ο Λευτεράκης χρυσή μου που σου τραγουδάει.

Κατάλαβες τώρα τι εστί γκόμενος πυροτέχνημα; Τι έμεινε από αυτή τη σχέση; Η ιστορία που σου λέω, διότι με τον Λευτεράκη χώρισαν οι δρόμοι μας λίγο αργότερα, για καλό και των δύο μας.

Ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα πιο down to earth. Βγαίνεις για φαγητό σε σουσάδικο – όπου σουσάδικο βάλε ό,τι τραβάει η όρεξή σου -. Το φλερτ σου σου κάνει άνοιγμα ψυχής, σου μιλάει για όλα τα λάθη που έχει κάνει στη ζωή του, παραδέχεται τις στιγμές ανωριμότητας και σου δίνει ενδείξεις ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει μεστώσει. Τρόποι άψογοι, κιμπαριλίκι επίσης, και φυσικά δηλώνει συχνά πυκνά στον barman και σε όλο το προσωπικό πόσο ευτυχισμένος είναι, το μάτι του δεν παίζει ακόμα και αν ακριβώς μπροστά του σταθεί το μπούστο της Μόνικα Μπελούτσι. Αυτός σκύβει και σου λέει πως εσύ είσαι η πιο όμορφη.

Πάμε στο παρασύνθημα. Σε δέκα ημέρες σου τηλεφωνεί και σου αναγγέλλει ότι πνίγεται και δεν μπορεί να το συνεχίσει και δε φταις εσύ αλλά αυτός κτλ. Κλείνεις το τηλέφωνο και αμέσως μετά κλείνεις και ένα ραντεβού στον ψυχολόγο, όχι για εσένα αλλά για group therapy μιας και όλοι αυτοί χρίζουν θεραπείας.

Θέλεις και άλλο; Θέλεις το βλέπω. Αλλά θα ήταν άδικο να σου πω μόνο τη μία πλευρά και όχι και την δική σου.

Λοιπόν, περνάς φάση τραγική, έχεις ανάγκη από σασπένς και δράση. Κατανοείς πως αναφέρομαι σε μια δική σου προσωπική αναπηρία, για μια περίοδο που μπορείς να βαφτίσεις το πιο αδιάφορο φλερτ σε σχέση ζωής. Έρχεται ο Τάκης ή η Μαρία στο δρόμο σου. Ωραίος, καλός και άγιος άνθρωπος, έξυπνη η Μαρία, γλυκιά και ψαγμένη.

Βάζεις την όλη κατάσταση σε fast forward. Με λίγα λόγια να προλάβεις να ζήσεις. Και να σου ο Τάκης στις παρέες, και να σου στα τραπεζώματα, και να σου σε κοινωνικές εκδηλώσεις ως το έτερον σου ήμισυ. Και να σου το Μαράκι να περιμένει το κάτι παραπάνω. Όχι σεξ, αλλά όχι και φίλοι. Και να σου τα σ΄αγαπάω Τάκη μου, και τα πώς θα ζήσω εγώ χωρίς εσένα, και Μαρία μείνε εδώ και απόψε και για πάντα και… Μαρία μου ή Τάκη μου νομίζω ότι δεν ταιριάζουμε μετά από ένα 15νθήμερο. Γιατί Τάκη μου μπούκωσα. Γιατί Μαριώ μου, ίωση ήταν και πέρασε.

Δεν κατηγορώ ούτε τους μεν ούτε τους δε, γιατί όπως πολύ καλά ξέρεις και ξέρω από τον ενθουσιασμό σου και όχι από κακό, λες και κάνεις πράγματα που περισσότερο εσύ έχεις ανάγκη παρά ο άλλος. Υπάρχει μια λαϊκή ρήση που σε συμβουλεύει να κρατάς μικρό καλάθι. Να τα ζυγίζεις τα πράγματα.

Αν σου τύχει, θα έχεις να εξιστορείς γεγονότα και εμπειρίες που δύσκολα θα ζούσες με κάποιον άλλον, εκτός και αν είναι ο πραγματικός έρωτας της ζωής σου, αυτός που θα σε βρει να κοιτάς πυροτεχνήματα αλλά θα σε τυφλώνει η δική του λάμψη!

Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Κωφίδου: Κατερίνα Κεχαγιά.

Συντάκτης: Μαρία Κωφίδου