195 χώρες στον πλανήτη και πέραν των επτά χιλιάδων αναγνωρισμένων γλωσσών ανάμεσά τους, κάθε μια με την ιδιαίτερη προφορά της. Έχει επιβεβαιωθεί ότι μια προφορά μπορεί να είναι εξίσου σαγηνευτική με ένα χαμόγελο. Αυτό που δεν έχει εξακριβωθεί όμως, ακόμη, είναι το ποια είναι η πιο θελκτική γλώσσα, αφού ανάμεσα σε χιλιάδες γλώσσες και διαλέκτους ανά τον κόσμο, η εύρεσή της μάλλον δεν είναι και τόσο εύκολο έργο.

Στην ιστορία του πάντα, τα Γαλλικά θεωρούνται ως η γλώσσα του ρομαντισμού, της μαγείας, του έρωτα. Η εξευγενισμένη προφορά του «γ» που αντικαθιστά το «ρ», σε συνδυασμό με τη μαγευτική ωδή των εκφράσεων που κατέχει η γαλλική γλώσσα, δε θα μπορούσε παρά να θεωρείται ερωτική. Βέβαια, ακόμα κι αν δεν είναι η προφορά που σε μαγεύει, οι κοινωνικο-πολιτισμικοί παράγοντες είναι επίσης αρκετοί για να σε παρασύρουν στον κόσμο αυτό της λαγνείας. Γαλλία, λοιπόν, η χώρα της μόδας, της κουλτούρας, του κρασιού, της έντονης αγάπης, αλλά κυρίως, η οικοδέσποινα της πόλης του φωτός! Με σαμπάνια, λοιπόν, να ρέει αντί για αίμα, l’amour est mieux en français!

Συνεχίζοντας αυτό το ταξίδι προς την εύρεση της πιο λάγνας γλώσσας, δε θα μπορούσαμε φυσικά να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι το φλερτ είναι ιταλική υπόθεση. Γιατί όταν εμπλέκονται Ιταλοί, l’amore è reale! Η αγάπη της Ιταλίας για τον έρωτα είναι βαθιά και παθιασμένη κι αυτό αποδεικνύεται, ανάμεσα στα πολλά, κι από το φλογερό δίδυμο Ρωμαίου και Ιουλιέτας, που μέσα στη γραφική Βερόνα, βίωσαν ό,τι ο έρωτας μπορεί να σημαίνει. Αυτό είναι κάτι που αποδίδεται στο άκουσμα της ιταλικής γλώσσας, αφού όλη η ιστορία της Ιταλίας με τον έρωτα είναι κρυμμένη πίσω από το μελωδικό άκουσμά της. Τα ιταλικά δεν είναι μόνο η τραγουδιστή προφορά και η εξωστρέφεια του ομιλητή, αλλά και η γλώσσα του σώματος. Μερικές φορές, ο τρόπος που λες κάτι είναι πιο σημαντικός από το τι λες κι αυτό είναι κάτι που οι Ιταλοί γνωρίζουν καλά. Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, η χώρα στην οποία το φλερτ είναι εθνικό άθλημα, να απουσιάζει από τον αγώνα της πιο ερωτικής γλώσσας?

Προχωρώντας, παίρνουμε αεροπλάνο και μεταφερόμαστε σχεδόν δύο ώρες μακριά από την Ιταλία, γιατί από τον αγώνα της πιο σέξι προφοράς σαφώς δεν μπορεί να λείψει η Ισπανία. Κάπου εκεί, ανάμεσα στο θήτα που γίνεται θρησκεία και στις λέξεις που έρχονται και φεύγουν en tiempo récord, βρίσκεται κρυμμένος όλος ερωτισμός της Ισπανικής γλώσσας. Τα χρώματα, η ενέργεια, το ταμπεραμέντο είναι από τα μερικά χαρακτηριστικά της γλώσσας αυτής, που καμία σημασία δε δίνει στο τι θα πει, αφού ό,τι κι αν ειπωθεί θα ακουστεί ελκυστικό.

Ό,τι και να λέμε όμως, τι να μας κάνει η προφορά, όταν το σώμα εκφράζεται χωρίς καν να μιλήσει; Με τη γλώσσα του σώματος ποτέ κανείς δε χάθηκε στην μετάφραση. Όσα λέει ένα βλέμμα εξάλλου, δεν τα λένε προτάσεις ολόκληρες. Και στην τελική, όταν βρεθεί το σωστό άτομο, δε θα σε νοιάζει ποια γλώσσα μιλάει, γιατί ό,τι και να λέει θα ‘ναι το πιο γοητευτικό για ‘σένα στη δεδομένη στιγμή. ‘Ντάξει, αν το λέει και με ιταλική προφορά, ας πάρει κι έναν πόντο παραπάνω!

 

Συντάκτης: Αθηνά Τσαγγαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου