Έρωτας, ερωτευμένος, ερωτεύσιμος. Ποιος ερωτευμένος δεν έψαξε ένα τραγούδι να ταυτιστεί, να αφιερώσει, να νιώσει; Βέβαια, αν κάποιος είναι ερωτευμένος, δε σημαίνει πως είναι και ευτυχισμένος. Έκτος από την όμορφη εκδοχή του έρωτα, που όλα είναι καταπληκτικά, πουλάκια πετούν στον ουρανό, έξω έχει πάντα ήλιο κι ο ερωτευμένος είναι μόνιμα χαρούμενος σαν μαστουρwμένος, υπάρχει και η αντίθετη πλευρά. Η πλευρά του πονεμένου/ χωρισμένου/ ανεκπλήρωτου έρωτα. Η πλευρά αυτού που βιώνει την έλλειψη και την απουσία κι είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, γιατί πολύ απλά δεν έχει τον έρωτά του στο πλάι του, στη ζωή του.

Για όλες τις περιπτώσεις ερωτευμένων, όμως, εκτός από τους εκατοντάδες καλλιτέχνες ανά τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στα αυτιά μας και στη ζωή μας μια καλλιτέχνιδα, που η φωνή της και οι στίχοι της ακουμπάνε την ψυχούλα μας. Ο λόγος για τη Μαρίνα Σπανού. Το ταλαντούχο αυτό πλάσμα που ξεκίνησε με μια κιθάρα στην Αρεοπαγίτου και σήμερα κάνει τα δικά της live, με το δικό της κοινό, τραγουδώντας τα δικά της τραγούδια. Τραγούδια που ακουμπάνε το μέσα μας με κάθε στίχο, με κάθε νότα τους.

Ακούγοντας λοιπόν, αρκετές φορές τα τραγούδια της για πολλούς λόγους, σου βρήκα 10 από τους υπέροχούς της στίχους που μπορείς να αφιερώσεις στον έρωτά σου, οποίος κι όπως είναι αυτός.

 

1. «Μα ο έρωτάς μας θα είναι πάντα σε αναμονή»

Για σένα που φοβήθηκες να ζήσεις τον έρωτα. Δυσκολεύτηκαν πολύ να διαλέξω μόνο έναν στίχο, καθώς όλο το τραγούδι είναι μια ιστορία που σε αγγίζει θες δε θες, μα ο στίχος αυτός, με άγγιξε περισσότερο μέσα από την απλότητά του. (Τίτλος τραγουδιού: Κυψέλη)

 

2. «Φευγαλέα όταν γεύτηκα στο τίποτα το όλο»

Για σένα που τον/την είδες σε ένα τρένο/ μετρό/ τραμ/ λεωφορείο και μέχρι να πάρεις την απόφαση να του/της μιλήσεις, είχε φύγει. Ταυτίσου ελεύθερα! (Τίτλος τραγουδιού: Ομόνοια)

 

3. «Κάποια μέρα θα βρω τις κατάλληλες λέξεις κι ίσως τότε σου πω πόσο μ’ αρέσεις»

Για σένα που ζεις με την αγωνία της ερωτικής σου εξομολόγησης και δεν ξέρεις πώς να εκφράσεις όλα όσα νιώθεις. (Τίτλος τραγουδιού: Καρτ Ποστάλ)

 

4. «Και να σκέφτομαι πως τελικά εσύ ήσουν το μόνο ταξίδι που ήθελα να κάνω»

Για σένα που είχες κάποια όνειρα και σχέδια, μα για κάποιον λόγο δεν έγιναν πράξη κι έμεινες να τα σκέφτεσαι μόνος/η, με την ελπίδα να γίνουν πραγματικότητα κάποια στιγμή. (Τίτλος τραγουδιού: Παγωτό φιστίκι)

 

5. «Κράτα μου τη φωνή εκεί που θα σε πάρει, για να σου λέει τραγούδια στο φεγγάρι»

Για σένα που βιώνεις μια απουσία, είτε χιλιομετρική είτε γιατί η ζωή δε στα έφερε όπως υπολόγιζες και σου στέρησε μια μεγάλη αγάπη. (Τίτλος τραγουδιού: Πανσέληνος και 3 αστέρια)

 

6.«Και θα σε κρατήσω μέσα μου όσο ψάχνεις άλλους κόσμους που θα αντέχεις»

Για σένα που σε άφησε γιατί οι κόσμοι σας δεν ταίριαζαν πια κι έμεινες να αναρωτιέσαι. (Τίτλος τραγουδιού: Γράμμα)

 

7. «Άφησε τα μη. Στο λέω θα μας βγει. Θα το χαρούμε»

Για σένα που είσαι ακόμα στην αρχή, κρατώντας στην καρδούλα σου την αισιοδοξία της σχέσης σας, μα ο έρωτάς σου φοβάται ελαφρώς να αφεθεί. (Τίτλος τραγουδιού: Παγκράτι)

 

8. «Στο σώμα μου να σε βουλιάξω να μην αδειάσω όταν α φεύγεις»

Για σένα που ερωτεύτηκες εκείνο το άτομο που δε νιώθει το ίδιο με εσένα, αλλά εσύ συμβιβάζεται για να το έχεις στη ζωή σου. (Τίτλος τραγουδιού: Γιασεμί)

 

9. «Σε ψάχνω σε κάθε πάρτι, σε κάθε γωνιά στο Παγκράτι»

Για σένα που ερωτεύτηκες ένα άτομο που μπήκε στη ζωή σου τυχαία, και σου θυμίζει την αύρα του κάθε γειτονιά της Αθήνας. (Τίτλος τραγουδιού: Ταξίδι)

 

10. «Κι αν τα μάτια σου δε μ’ αγαπούν, θ’ ανταμώνω και θα λιώνω στ’ όνειρο που κατοικούν»

Για σένα που ερωτεύτηκες, ανεξαρτήτως ανταπόκρισης ή γενικής κατάστασης της απέναντι πλευράς. Εσένα που ερωτεύτηκες και αν δε σου κάνει η πραγματικότητα, έχεις και τα όνειρα ρε παιδί μου. (Τίτλος τραγουδιού: Αερικό)

 

Όποιος κι αν είναι ο τύπος που χαρακτηρίζει τον έρωτα που νιώθεις και σε αντιπροσωπεύει (αν υπάρχει κάτι τέτοιο) βάλε κι άκου όλα τα τραγούδια της. Ακόμα κι αν δεν είσαι ερωτευμένος, θα καταφέρει να σε ταξιδέψει και θα σε κάνει να νιώσεις ερωτευμένος. Έχει ένα ταλέντο αυτό το κορίτσι να σε κάνει να δημιουργείς κόσμους, με μελωδίες που φτιάχνουν μια απόλυτα δική της αύρα.

Συντάκτης: Πετρούλα Γιαννακοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου