Check it out: Διαγωνισμός Διηγήματος σε συνεργασία με τη Fylatos Publishing. Πάρε μέρος εδώ!

dgfndfsfggg

Για κάθε τι στο κόσμο υπάρχει η δράση κι η αντίδραση, δυο παράλληλοι δρόμοι που συμπορεύονται χωρίς να συναντιούνται απαραίτητα. Κι αν αυτό ισχύει για τα πάντα γιατί να μην ισχύει και για τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων;

Δράση: Λαμπιόνια, στολισμοί, χαρά, γεύματα, δώρα και συναντήσεις.

Αντίδραση: Απομόνωση, θλίψη, δυσφορία, εκνευρισμός, κατάθλιψη.

Οι γιορτές είναι αυτό το «κλικ» που περιμένουν όλοι ανυπόμονα να κάνουν στο μυαλό τους δραπετεύοντας από τη ρουτίνα για να βρεθούν σε μια πιο ανέμελη εικόνα που απαρτίζεται από αγαπημένες συνήθειες κι ανθρώπους. Έλα όμως που αυτό το «κλικ» δε συμβαίνει πάντα κι είναι πολλοί εκείνοι που νιώθουν πάνω τους κάπως βαρύ το κλίμα των γιορτών.

Είναι πολλοί εκείνοι που για τους δικούς τους λόγους αρνούνται να μπουν στο mood του κόκκινου σκούφου και του γλυκού κουδουνίσματος. Θέλεις από πεποίθηση και μια τάση υπέρμετρου ρεαλισμού γνωρίζοντας πως όλα τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν ακόμη και μετά από την αστερόσκονη των εορτών; Θέλεις από συναισθηματικό μπλοκάρισμα το οποίο δε θα επιτρέψει σε καμία εορταστική φιέστα να λάβει μέρος και να αγγίξει την καρδιά;

Όπως και να έχει η θλίψη και κατ’ επέκταση, η μελαγχολία των Χριστουγέννων είναι υπαρκτή για πολλούς εκεί έξω. Κι αν σου έλεγα, εσένα που σκέφτεσαι από τώρα το πώς θα διαχειριστείς την κατάθλιψη των εορταστικών ημερών, πως υπάρχει ένας μαγικός κόκκινος σάκος με όχι ένα αλλά δέκα δώρα- τρόπους για να αντιμετωπιστεί; Πάμε λοιπόν να δούμε το top 10 των τρόπων που υπόσχονται πως θα προσπαθήσουν να λύσουν τα μάγια ενός λυπημένου προσώπου τα Χριστούγεννα.

 

1. Αποδέξου την όποια θλίψη- μην την μπλοκάρεις

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως η θλίψη και η λύπη που νιώθεις δε θα πρέπει να λειτουργήσει ενοχικά προς τον εαυτό σου. Δεν είναι απαραίτητο να την μπλοκάρεις φορώντας το μαγεμένο, περιχαρές προσωπείο. Αποδέξου την κατάσταση ως έχει και δες τι μπορεί να κάνεις για αυτό στο επίπεδο των εσωτερικών διεργασιών. Αναλογίσου τα γιατί, ανατρέχοντας σε παρόμοιες καταστάσεις προηγούμενων Χριστουγέννων που πιθανότατα να σε δίδαξαν πολλά. Γιατί δηλαδή να χαρείς επειδή είναι Χριστούγεννα; Νιώσε όπως εσύ θέλεις να νιώσεις.

 

2. Πέρνα ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου

Αφιέρωσε στον εαυτό σου τον απαραίτητο χρόνο που ίσως δεν έδωσες στο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε των Χριστουγέννων. Λίγο η ρουτίνα από την αρχή του χειμώνα λίγο οι υποχρεώσεις που όλοι διεκπεραιώνουμε στο κλείσιμο της χρονιάς, «κλέβουν» το χρόνο που θα θέλαμε να έχουμε. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι περισσότεροι νιώθουν λίγο πριν τις γιορτές πως έχουν κατά κάποιο τρόπο «χάσει» λίγο τον εαυτό τους. Ώρα για quality time λοιπόν.

 

3. Υιοθέτησε νέες Χριστουγεννιάτικες συνήθειες

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί για το timing της εποχιακής κατάθλιψης; Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως συμπίπτει με την εποχή που τηρούμε τα έθιμα και τις παραδόσεις στα οποία γαλουχηθήκαμε. Και ποιος σου λέει πως όλο αυτό μπορεί από μόνο του να σε παρασύρει στη δίνη της θλίψης και του εκνευρισμού; Πόση απελευθέρωση θα ένιωθες αν έπαιρνες τη πρωτοβουλία να υιοθετήσεις όχι μόνο εσύ αλλά και τα αγαπημένα σου πρόσωπα νέα έθιμα, και νέες συνήθειες που θα ενσωματωθούν με κάποιες από τις παλιές. Δεν είναι όλοι φτιαγμένοι για φιλιά κάτω από τα «γκι»!

 

4. Αποδέξου προσκλήσεις επειδή θέλεις

Χριστούγεννα σημαίνει γεύματα και συγκεντρώσεις σε συναντήσεις με φίλους αλλά και συγγενείς. Κι αν όλες τις προηγούμενες φορές επηρεαζόμενος από γνώμες άλλων έπαιζες το ρόλο του κομπάρσου που δεν ευελπιστεί σε μελλοντικό πρωταγωνιστικό ρόλο τώρα ήρθε η ώρα να παίξεις σόλο σε σκηνές που μόνο εσύ θα επιλέξεις. Να φας και να πιείς μόνο με εκείνους που ιντριγκάρουν το μυαλό σου. Να συναναστραφείς με εκείνους που θα μπορέσουν να προκαλέσουν τη σκέψη σου ακόμη κι όταν στέκεστε μπροστά στο μπουφέ με τα εδέσματα.

 

5. Πάρε δίνοντας

Αυτό που θα ακούσεις τις περισσότερες φορές από όλους εκείνους που θα προσπαθήσουν να σε κάνουν να αλλάξεις διάθεση είναι το ότι δε συμμετέχεις ενεργά στο κλίμα των γιορτών. Τι καλύτερο λοιπόν από το να προσφέρεις είτε μέσω υλικών αγαθών, είτε μέσω κάποιας δωρεάς, στους έχοντες ανάγκη. Βέβαια αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να κάνουμε συχνά, όχι μόνο στην περίοδο των γιορτών. Μπορείς για αυτά τα Χριστούγεννα να εστιάσεις στα χαμόγελα των προσώπων που ζουν δύσκολα. Κι αν αυτό δεν αποτελεί κίνητρο για εορταστική διάθεση τί αποτελεί τότε;

 

6. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Ένας από τους λόγους που κάποιος μπλοκάρει συναισθηματικά στις γιορτές των Χριστουγέννων είναι η υπέρμετρη αισιοδοξία πως θα καταφέρει να φέρει εις πέρας ένα τρομερά απαιτητικό πρόγραμμα. Δεν είναι απαραίτητο να τα προλάβεις όλα. Δε θα έρθει η συντέλεια του κόσμου αν κάτι μείνει αστόλιστο ή αν κάποιο πλάνο μείνει απραγματοποίητο. Διάλεξε λοιπόν small size για τη φετινή σου λίστα.

 

7. Κάνε εργασιοθεραπεία

Και ναι ήρθε η ώρα να περάσεις στην αντίπερα όχθη και να κάνεις αυτό που μέχρι τις γιορτές πάλευες να αποφύγεις- την εργασία. Αφού λοιπόν η θλίψη χτυπάει καμπανάκι κάθισε και πάλι στην καρέκλα της εργασίας σου, κάνε υπερωρίες και άσε τον εαυτό σου να ξεδώσει μέσα από τη δημιουργικότητα. Και πού ξέρεις, μπορεί όλο αυτό να σε οδηγήσει στην προαγωγή που τόσο περίμενες.

 

8. Μάθε τους άλλους από την αρχή

Είναι γεγονός πως απομακρυνόμαστε ο ένας από τον άλλον λόγω της πίεσης που μας ασκεί ένα τρελό ωράριο. Εκμεταλλεύσου λοιπόν τις γιορτινές ημέρες για να μάθεις λίγο καλύτερα εκείνους που αγαπάς. Μάθε τους σαν να μην τους γνώριζες καθόλου, ρώτησέ τους πράγματα που δεν είχες ρωτήσει πριν. Μην τους κρίνεις. Ο καθένας με τα ελαττώματα και τα προτερήματά του, όπως κι εσύ άλλωστε. Κάνε το όμως όλο αυτό μια διαδικασία που θα αποφέρει αποτελέσματα που θα έχουν διάρκεια για όλους σας.

 

9. Δώρισε στον εαυτό σου κάτι σχετικό με τη παιδική σου ηλικία

Μια όμορφη σκέψη που σίγουρα δε θα είχες ποτέ ως τώρα στο μυαλό σου. Το να ανατρέξεις στις παιδικές σου αναμνήσεις είναι κάτι που θα «αερίσει» λιγάκι τη σοφίτα στο μυαλό σου. Άνοιξε τις κούτες, ξαναθυμήσου, συμφιλιώσου, αποδέξου και διάλεξε μια από τις όμορφες δικές σου παιδικές μνήμες. Βγες έξω κι αναζήτησέ τη σε μια από τις βιτρίνες. Και στο λέω με βεβαιότητα πως αυτό είναι κάτι που θα κάνεις εφ’ εξής κάθε Χριστούγεννα.

 

10. Ακολούθησε τις τάσεις φυγής σου

Ένα από τα χαρακτηριστικά της εποχιακής θλίψης είναι η τάση φυγής και μάλιστα με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Μην της βάζεις φρένο. Φύγε αν το νιώθεις. Κάνε αποδράσεις, πήγαινε βόλτες, κάνε τη φυγή σου στόχο για τη χρονιά που έρχεται, κανονίζοντας ένα ταξίδι. Όλο αυτό θα σου δώσει την ανάσα που αποζητάς μέσω της φυγής.

 

Οι εορταστικές ημέρες δεν είναι το ίδιο γιορτινές για όλους τους ανθρώπους. Ο καθένας τις βιώνει μέσα από το παράθυρο της δικής του προσωπικότητας. Όμως δεν είναι κακό να θολώνει πού και πού το τζάμι αυτού του παραθύρου. Η μαγική λέξη που θα φανερώσει και πάλι το τοπίο είναι η αποδοχή. Αφέσου λοιπόν και που ξέρεις μπορεί να αρχίσεις να το διασκεδάζεις όπως δεν έκανες ποτέ ως τώρα.

 

Καλές και ήρεμες γιορτές!

 

 

 

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου