Λένε πως ο έρωτας κι η αγάπη δε γνωρίζουν όρια μα μπορεί τελικά ο νέος ιός να το διαψεύσει; Πανδημία και έρωτας. Μια σχέση με πολλές μεταβλητές κι αστάθμητους παράγοντες. Μια σχέση με σκληρή πραγματικότητα όσον αφορά την επαφή και τον έρωτα.

Ο νέος ιός μπορεί να έχει το «κορώνα» ως πρώτο συνθετικό στην ονομασία του, αλλά είναι αμφίβολο αν θα κερδίσει και το στέμμα του έρωτα και της αγάπης. Κι αυτό επειδή απλούστατα «η αγάπη δεν είναι τουρισμός» όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά το ομώνυμο παγκόσμιας κλίμακας κίνημα που ξεκίνησε περίπου με την έναρξη της καραντίνας σε πολλές χώρες και το οποίο κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα.

Ο λόγος λοιπόν για το “Love Is Not Tourism”, ένα κίνημα αγάπης που μάχεται για τα αυτονόητα στα θέματα των σχέσεων. Το δικαίωμα της επανένωσης των ζευγαριών, αλλά και οικογενειών έπειτα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από και προς πολλές χώρες παγκοσμίως με σκοπό την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης του νέου ιού.

Συγκεκριμένα με την ανακοίνωση των μέτρων στην μετά-καραντίνα χρονική περίοδο περί συνόρων και εισόδου-εξόδου σε κάθε χώρα, αμέτρητα ανύπαντρα ζευγάρια έχασαν στην κυριολεξία το δικαίωμα να συναντηθούν. Σίγουρα δεν το είχαμε σκεφτεί ως τώρα μα είναι μια σκληρή πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι σε πολλές χώρες.

Σκεφτείτε συντρόφους να μην έχουν συναντηθεί για πάνω από 4 ή 5 μήνες με καμία ωστόσο ειδοποίηση για το πότε ίσως θα μπορέσουν να βρεθούν και πάλι. Σκεφτείτε ζευγάρια που απέκτησαν παιδιά και δεν μπορούν να αγκαλιάσουν ο ένας τον άλλον. Υπάρχουν περιπτώσεις ζευγαριών που η μητέρα μοιράστηκε την εμπειρία της γέννησης του παιδιού με τον πατέρα μέσω κάμερας αφού κανείς από τους δυο δεν είχε το δικαίωμα να ταξιδέψει και να βρεθεί κοντά στον άλλον ακόμη και σε μια τόσο μοναδική κι αναντικατάστατη στιγμή της κοινής τους συντροφικής ζωής.

Ο νέος ιός λοιπόν φαίνεται πως σηκώνει τείχη και τραβάει διαχωριστικές γραμμές ακόμη και στον φτερωτό θεό. Το κλείσιμο των εθνικών συνόρων πολλών χωρών σε παγκόσμια κλίμακα ήταν και είναι για την πλειονότητα των ανθρώπων μια λύση δυστυχώς αναγκαία ως προς την αποφυγή της ταχείας και ανεξέλεγκτης μετάδοσης του ιού. Σε αυτό δε διαφωνεί κανείς όπως υποστηρίζει και το κίνημα «Η αγάπη δεν είναι τουρισμός».

Η διαφωνία όμως έγκειται στο ότι έχουμε περάσει πια σε μια πραγματικότητα που αργά ή γρήγορα όλοι πρέπει να αποδεχτούμε καθώς και στο γεγονός πως μια πανδημία δεν είναι κάτι που θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει πως οι σύντροφοι με μακροχρόνιες σχέσεις που ζούνε σε διαφορετικές χώρες θα πρέπει να συναντηθούν κάποια στιγμή. Η επανένωση για αυτούς τους ανθρώπους αποτελεί προσωπική κι επιτακτική ανάγκη.

Οι υπέρμαχοι του κινήματος «Η αγάπη δεν είναι τουρισμός» δεν αποτελούν μια μερίδα ανθρώπων που αποποιούνται οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη απέναντι στον συνάνθρωπο σε θέματα μεταδοτικότητας του ιού. Τουναντίον, αυτό που ξεκάθαρα πρεσβεύουν είναι η δυνατότητα να συναντήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους γύρω τους.

Αυτό σημαίνει πως είναι διατεθειμένοι να υποβληθούν σε τεστ για ανίχνευση του ιού τόσο κατά την αναχώρησή τους όσο και κατά την άφιξή τους στην χώρα όπου βρίσκονται οι σύντροφοί τους. Υποστηρίζουν μάλιστα πως θα είναι και οι ίδιοι πιο ήρεμοι αν παρ’ όλο που τα τεστ δείξουν αρνητικά μεσολαβήσει το εύλογο χρονικό διάστημα των 14 ημερών σε καραντίνα πριν μπορέσουν να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η λίστα με τις χώρες που πλέον υποστηρίζουν τις πεποιθήσεις του κινήματος “Love Is Not Tourism” μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία μεταξύ άλλων επιτρέπουν πια υπό προϋποθέσεις σε ζευγάρια και οικογένειες με παιδιά που μένουν σε διαφορετική πόλη ή χώρα να ταξιδέψουν με σκοπό το να συναντηθούν έπειτα από την ψυχολογική πίεση που έχουν υποστεί λόγω του Covid-19.

Σε μια εποχή που οι σχέσεις των ανθρώπων δοκιμάζονται καθημερινά και η επικοινωνία αποκτά άλλες διαστάσεις, μη ρεαλιστικές, είναι ευτυχές γεγονός ότι υπάρχουν κινήματα αγάπης που υποστηρίζουν την ανάγκη του ζευγαριού για προσωπική επαφή. Η ζωή δεν μπορεί να σταματήσει. Οι άνθρωποι δε θα πάψουν να αγαπούν και να ερωτεύονται. Κανείς μας δε θέλει να πάψει να αγγίζει και να αγκαλιάζει όπως πριν. Σίγουρα οι σύντροφοι που χωρίζονται λόγω της απαγόρευσης να ταξιδέψουν από και προς συγκεκριμένες χώρες δε θα πρέπει να υποφέρουν άλλο μακριά ο ένας από τον άλλον.

Οι επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η απαγόρευση των ταξιδιών για συντρόφους και οικογένειες ακόμη και με προϋποθέσεις που δε θα θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, είναι πολλές και ξεκινούν σαφέστατα με τον αντίκτυπο που έχει στην ψυχική τους υγεία. Φέρτε στο μυαλό σας πώς νιώσαμε όλοι όταν δεν μπορούσαμε να επισκεφτούμε τους δικούς μας ανθρώπους μέσα στην καραντίνα και πολλαπλασιάστε το επί 10. Μπείτε στη θέση τους και νιώστε τη λαχτάρα που θα έχουν να αγκαλιαστούν και πάλι. Φανταστείτε την αγωνία τους.

Η νέα πραγματικότητα είναι εδώ και δυστυχώς δεν πρόκειται να μετακομίσει σε ένα παράλληλο σύμπαν πολύ σύντομα. Το κίνημα αγάπης  υπάρχει, επεκτείνεται και κερδίζει την αποδοχή και την κατανόηση κυβερνήσεων και απλών πολιτών ανά τον κόσμο. Κάνε κι εσύ ένα κλικ στο “Love Is Not Tourism” κι ανακάλυψε την πληθώρα των απίστευτων προσωπικών ιστοριών που ο κάθε ένας από αυτούς τους ανθρώπους έχει να μοιραστεί. Ας ελπίσουμε τέλος πως τα διαβατήρια αυτών των ανθρώπων εφεξής θα αποκτήσουν και πάλι τις σφραγίδες αγάπης που τόσο τους έχουν λείψει.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.