Στα 3 eBook το 1 δώρο με το εκπτωτικό κουπόνι 3for2! Ανακάλυψέ τα!

d163

Το φλερτ οδηγεί σε σχέση. Η σχέση οδηγεί σε μια πορεία που άλλοτε διαρκεί κι άλλοτε όχι. Γι’ αυτό εξάλλου υπάρχουν οι μακροχρόνιες αλλά και οι πιο σύντομες σχέσεις. Άλλες λοιπόν ευδοκιμούν κάνοντας τους συμμετέχοντες να πετάνε στα σύννεφα κι άλλες πάλι περνάνε κρίσεις, αντιμετωπίζουν εμπόδια κι ίσως κάπου εκεί βαλτώνουν. Αρχικά εάν σου έχει συμβεί θα θυμάσαι πως δεν ήθελες να εγκαταλείψεις την ιδέα της συντροφικότητας και τόσο εύκολα. Μπορεί να μην είχατε επισημοποιήσει κάτι αλλά στο μυαλό σου και ίσως και της άλλης πλευράς, σίγουρα θα είχε παίξει πολλές φορές το σενάριο των σχεδίων για το μέλλον. Μέλλον; Ειρωνεία της τύχης βέβαια όταν η σχέση τελειώνει άδοξα.

Έπειτα θα είχες σίγουρα περάσει στο στάδιο των «λύσεων». Θα είχες συζητήσει με φίλους ένα σωρό λύσεις. Άλλες θα σου ακουγόταν πολύ απλές και μη πρακτικές κι άλλες μη αποδοτικές. Διότι όταν μια σχέση δείχνει πως πάει να τελειώσει πριν καν αρχίσει τότε ψάχνεις πια για δραστικά μέτρα. Ψάχνεις για κάτι που θα δώσει «καρπούς» και θα αλλάξει την πορεία των πραγμάτων αν και τις πιο πολλές φορές είναι ολοφάνερη.

Κι εκεί μεταξύ λύσεων και αποφάσεων μπορεί να συζητήσατε πια μαζί πως η σχέση σας για να ξαναζωντανέψει χρειάζεται κάτι νέο. Κάτι φρέσκο, κάτι που θα αλλάξει το τοπίο και το όλο σκηνικό. Κάτι που θα σας δέσει ακόμα πιο πολύ και που θα φέρει το αρχικό όνειρο λίγο πιο κοντά σε εσάς. Γάμος λοιπόν! Ή αλλιώς, πάμε να κάνουμε το πιο μεγάλο λάθος ντυμένοι με τα καλά μας.

Και τώρα ερχόμαστε στο ζητούμενο. Ναι, σας φάνηκε όμορφη η ιδέα του να ζήσετε το ροζ σενάριο. Θεωρήσατε κι οι δύο πλευρές πως ένας γάμος είναι ο τέλειος αντιπερισπασμός μπροστά στο ενδεχόμενο της καταστροφής και της επερχόμενης μοναξιάς που θα βιώσετε αν παραδεχθείτε πως η σχέση σας δεν «τραβάει». Πιστέψατε πως η επισημοποίηση μιας σχέσης που δεν έχει πια τη ζωντάνια και τη σπιρτάδα που είχε στο παρελθόν είναι η λύση που κανείς φίλος όταν τα συζητούσατε μαζί τους, δεν είχε προτείνει. Μήπως όμως υπάρχει εξήγηση για όλο αυτό;

Λένε λοιπόν οι ειδικοί του τομέα «σχέσεις» πως ο γάμος, το επόμενο δηλαδή βήμα δεν αποτελεί λύση όταν μια σχέση έχει βαλτώσει. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Βλέπεις ένας γάμος απαιτεί πολλά και σίγουρα δεν αποτελεί αποκούμπι για μια σχέση που δεν προχωρά. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύεις με αφέλεια πως μια υπογραφή κι ένα πάρτι θα σου δώσουν όλα αυτά που προφανώς δεν είχες ως τώρα μέσα στη σχέση σου. Είναι αδιανόητο να περιμένεις να φουντώσει και πάλι μια σχέση που έχει τελειώσει ή που τείνει να τελειώσει μέσω του γάμου. Μέσω του να πάρετε την απόφαση να παντρευτείτε βάζοντας στην άκρη όλα τα θέματα που προφανώς μέχρι τώρα σας βασάνιζαν.

Κι άντε, ας υποθέσουμε πως το κάνετε τελικά. Μετά από τις πολυπόθητες προετοιμασίες, περνάτε στο «I do» κι από εκεί στην κοινή πια επισήμως ζωή. Τι είναι αυτό που εν τέλει καταφέρατε; Σίγουρα όχι το να καλύψετε το ράγισμα της σχέσης σας. Αναμφίβολα το να περάσετε σε μια κοινή πια καθημερινότητα δε μειώνει τις πιθανότητες επερχόμενης ρωγμής. Δε σημαίνει πως ο γάμος ως λύση θα εξαφανίσει μαγικά όλα εκείνα τα σημάδια που πριν σας έδειχναν πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

Κανένας γάμος δε θα μπορέσει να ξαναζωντανέψει μια σχέση που θεωρείται στο μυαλό των δυο πλευρών μισοτελειωμένη ή έστω τελειωμένη. Κι αν υπάρχουν περιπτώσεις κι έχετε παραδείγματα οικείων σας προσώπων που ένας γάμος λειτούργησε σαν ελιξίριο για την ανανέωση μιας σχέσης αυτό δε σημαίνει πως είναι κανόνας για να τον ακολουθήσεις. Κανείς δεν μπαίνει στη διαδικασία του να παντρευτεί τον σύντροφό του όταν πριν υπήρχαν προβλήματα. Όσο τρελό ακούγεται τώρα η στιγμή που το διαβάζεις άλλο τόσο τρελό είναι στην πραγματικότητα.

Για να ξαναζωντανέψει μια απλή σχέση χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να αναθεωρήσεις. Χρειάζεται να σκεφτείτε και οι δυο το γιατί η σχέση δε σας κάνει να νιώθετε όπως και στην αρχή. Να ψάξετε μέσα σας το πώς καταλήξατε εκεί και αν τελικά σας καλύπτει. Αν λοιπόν όλα τα παραπάνω τα διερευνήσετε ως ερωτήματα και καταλήξετε από κοινού στο ότι το θέλετε τότε ίσως να μπείτε στη διαδικασία του να σκεφτείτε τον γάμο και την επισημοποίηση της σχέσης σας. Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι δύσκολες εκ των πραγμάτων. Ο έρωτας και η αγάπη είναι για κάποιους λέξεις που φέρνουν χαμόγελο στο πρόσωπό τους, για άλλους πάλι κουβαλούν μια νοσταλγία. Το βέβαιο είναι πως από μόνες τους δείχνουν πάντα την πορεία τους μέσα στο χρόνο και πως ελάχιστες είναι που ξαναζωντάνεψαν επειδή προχώρησαν σε έναν γάμο.

Μια σχέση ξαναζωντανεύει όταν ξαναζωντανέψει το ίδιο το συναίσθημα. Κι ίσως να είναι και το μόνο που έχει ουσία.

 

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου